Guvernul austriac a aprobat un plan de austeritate de 27,9 mld. euro

Guvernul austriac a aprobat marţi un plan de austeritate în valoare de 27,9 miliarde de euro pentru reducerea deficitului public şi echilibrarea bugetului până în 2016, transmite AFP.
Economica.net - mar, 06 mart. 2012, 20:15
Guvernul austriac a aprobat un plan de austeritate de 27,9 mld. euro

Planul include economii de 17,3 miliarde de euro, introducerea sau majorarea de impozite pentru venituri de 9,2 miliarde de euro, precum şi reforme în domeniul asigurărilor medicale, în scopul reducerii cheltuielilor cu 1,4 miliarde de euro.

Cea mai mare parte a economiilor urmează să fie făcute în sectorul pensiilor şi cel al pieţei muncii, cu un total de aproape 7 miliarde de euro.

Două măsuri în domeniul fiscalităţii sunt incerte, întrucât nu depind doar de Austria, una fiind legată de negocierile pentru un acord fiscal cu Elveţia, care ar trebui în primul an să aducă venituri de 1,1 miliarde de euro, iar apoi 50 de milioane euro pe an, iar cealaltă de înfiinţarea unei taxe pe tranzacţiile financiare la nivel european, din 2014.

Taxa pe tranzacţiile financiare ar trebui să aducă venituri estimate la 1,5 miliarde de euro, până în 2016.

Cancelarul social-democrat Werner Faymann a declarat că nu există alternativă la acest plan de austeritate, iar vicecancelarul conservator Michael Spindelegger şi-a exprimat regretul „pentru un medicament atât de amar pentru mulţi austrieci, dar necesar pentru recâştigarea sănătăţii” economiei.

Parlamentul austriac urmează să se propunţe asupra planului de austeritate la sfârşitul acestei luni.

Austria a propus totodată marţi înfiinţarea la nivelul Uniunii Europene a unui fond pentru susţinerea creşterii economice, în paralel cu pactul bugetar semnat de 25 din cele 27 de state membre.

Măsurile de austeritate au rolul reducerii deficitului bugetar care anul trecut a atins 3,3% din PIB, sub nivelul de 3,9% anticipat de guvern.

Guvernul speră ca anul viitor să aducă deficitul bugetar sub nivelul de 3% permis de Pactul de Stabilitate şi Creştere. Pentru 2016, autorităţile de la Viena au prevăzut un deficit bugetar zero.

Datoria publică a Austriei a fost anul trecut de 72,2% din PIB, sub nivelul de 73,6% prevăzut în buget, dar peste limita maximă de 60% din Pactul de Stabilitate.

În ianuarie, agenţia Standard&Poor’s a retrogradat ratingul Austriei de la nivelul maxim triplu „A” la „AA+”, alături de alte ţări europene, din cauza expunerii băncilor la pieţele din Ungaria şi Italia.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Ofertele de muncă şi salariile nete lunare oferite în ţară: consultant relaţii cu clienţii – de la 2.900 de lei, medic veterninar – de la 2.500 de lei
Ofertele de muncă şi salariile nete lunare oferite în ţară: consultant relaţii cu clienţii – de la 2.900 de ...
Printre posturile vacante în această perioadă se numără cel de consultant relaţii cu clienţii, remunerat cu salarii ...
Profi și Penny retrag de la vânzare mai multe loturi de pipote de pui și ficăței de pui contaminate cu Salmonella
Profi și Penny retrag de la vânzare mai multe loturi de pipote de pui și ficăței de pui contaminate cu Salmonella
Lanțul de magazine Profi anunță că retrage de la vânzare un lot de pipote de pui produse în Polonia și ambalate de ...
Macron: Mai multe state europene s-au asociat în vederea deschiderii unei misiuni diplomatice comune în Afganistan
Macron: Mai multe state europene s-au asociat în vederea deschiderii unei misiuni diplomatice comune în Afganistan
Mai multe state europene colaborează în vederea deschiderii unei misiuni diplomatice comune în Afganistan, a declarat ...