1EUR = 4.8375 RON | Bucureşti 33 º

Extern

Guvernul britanic a impus sancțiuni împotriva a 49 de persoane și organizații pentru încălcarea drepturilor omului

Marea Britanie a anunţat luni impunerea de sancţiuni împotriva a 49 de persoane şi organizaţii, în majoritate din Rusia şi Arabia Saudită, în cadrul unui nou mecanism creat de Londra pentru pedepsirea încălcărilor drepturilor omului, transmite AFP, citată de Agerpres.

06 iul, 2020 | Agerpres

Ministerul de Externe de la Londra a publicat o "listă neagră" ce include numele a 25 de ruşi implicaţi în moartea în detenţie, în 2009, a lui Serghei Magniţki, după ce a denunţat o amplă reţea de corupţie.

Printre cei 25 se află Aleksandr Bastrîkin, şeful puternicei Comisii de anchetă, organism ce depinde direct de Kremlin, responsabil cu principalele anchete în Rusia.

Pe listă figurează şi 20 de saudiţi suspectaţi de implicare în asasinarea jurnalistului Jamal Khashoggi, în 2018, la Istanbul.

Printre cei vizaţi de sancţiuni se mai află doi generali din Myanmar suspectaţi de atrocităţi împotriva minorităţii musulmane Rohingya, şi două organizaţii implicate în 'munca forţată, tortura şi omorurile din lagărele din Coreea de Nord'.

Ministrul britanic de externe, Dominic Raab (foto), a descris în parlament aceste sancţiuni drept 'un instrument ce permite să fie vizaţi autorii (de încălcări de drepturi ale omului) fără pedepsirea mai largă a populaţiei unei ţări'.

Sancţiunile "trimit un mesaj clar al poporului britanic către cei care au sânge pe mâini, acoliţilor despoţilor, zbirilor, dictatorilor: nu pot veni în această ţară să cumpere proprietăţi pe King's Road, să-şi facă cumpărăturile de Crăciun pe Knightsbridge sau să-şi sifoneze banii murdari prin intermediul băncilor britanice", a avertizat el.

Mecansimul va permite Marii Britanii, centru financiar pe unde tranzitează sau unde sunt plasate activele a numeroase mari averi de pe planetă, să adopte în mod autonom sancţiuni contra persoanelor responsabile de încălcări grave ale drepturilor omului, independent de ONU sau de Uniunea Europeană.

Aceasta constituie o premieră după ieşirea Marii Britanii din Uniunea Europeană, la 31 ianuarie.

"Acest lucru va permite Regatului Unit să lucreze în mod independent cu aliaţi precum SUA, Canada, Australia şi Uniunea Europeană", a precizat diplomaţia de la Londra.

loading...
Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO