Guvernul britanic promite să pună capăt austerităţii, în pofida Brexit-ului

Ministrul de finanţe britanic Sajid Javid s-a angajat miercuri ca Marea Britanie să "întoarcă pagina austerităţii", anunţând în parlament o majorare a cheltuielilor în serviciile publice şi în infrastructură, dar şi suplimentarea fondurilor pentru punerea în aplicare a Brexit-ului, în timp ce guvernul se pregăteşte pentru posibile alegeri anticipate, transmite AFP. 
Economica.net - mie, 04 sept. 2019, 15:51
Guvernul britanic promite să pună capăt austerităţii, în pofida Brexit-ului

„Putem de acum încolo să ne permitem să întoarcem pagina austerităţii”, a declarat Javid în Camera Comunelor, într-o atmosferă tensionată şi pe fondul întreruperilor repetate din partea opoziţiei laburiste.

„Putem de acum încolo să ne permitem să cheltuim mai mult pentru că economia noastră creşte şi finanţele publice sunt solide”, a adăugat ministrul de finanţe, în pofida unei contracţii a PIB în trimestrul al doilea şi a riscurilor de recesiune din cauza Brexit-ului.

Sajid Javid a promis o creştere cu 13,8 miliarde de lire (15,3 miliarde de euro) a cheltuielilor publice pentru exerciţiul bugetar 2020-2021, mai ales pentru învăţământ şi sănătate (6,2 miliarde), dar şi mai mulţi bani pentru recrutarea a 20.000 de poliţişti şi apărare (2,2 miliarde).

Javid a vorbit şi despre o „revoluţie a infrastructurilor”, promiţând o decizie rapidă în ce priveşte foarte costisitoarea linie feroviară de mare viteză HS2, şi investiţii în internet de mare viteză pe tot teritoriul ţării.

În sfârşit, ministrul de finanţe a confirmat că a deblocat 2 miliarde de lire suplimentare pentru Brexit, pentru recrutarea de vameşi, amenajări portuare şi sprijin pentru companii.

Guvernul britanic îşi permite să majoreze cheltuielile bugetare după ce a redus deficitul public, ceea ce îi permite o marjă de manevră.

Ministrul de finanţe a ţinut să sublinieze că va fi respectat angajamentul de menţinere a deficitului public sub 2% din PIB.

Te-ar mai putea interesa și
Un deputat rus a propus crearea unui bloc de ţări după modelul Uniunii Sovietice
Un deputat rus a propus crearea unui bloc de ţări după modelul Uniunii Sovietice
Deputatul Mihail Şeremet, care reprezintă Crimeea (peninsula ucraineană anexată de Rusia în 2014) în Duma de Stat (camera inferioară a parlamentului federal rus) a propus marţi într-un......
BNR a majorat prognoza de inflaţie la 13,9% pentru finalul anului 2022
BNR a majorat prognoza de inflaţie la 13,9% pentru finalul anului 2022
Banca Naţională a României (BNR) a majorat la 13,9% prognoza de inflaţie pentru finalul acestui an şi estimează o inflaţie ...
Aproximativ 268.000 de hectare afectate de secetă, dintre care 55% cu grâu
Aproximativ 268.000 de hectare afectate de secetă, dintre care 55% cu grâu
Suprafață totală afectată de secetă a ajuns la 267.985 ha, comunicată până la această dată de către 30 județe, ...
Mugur Isărescu: Cu ROBOR băncile au cam sărit calul. Sper şi cred că în curând ROBOR se va apropia de nivelul ratei dobânzii de politică monetară
Mugur Isărescu: Cu ROBOR băncile au cam sărit calul. Sper şi cred că în curând ROBOR se va apropia de nivelul ratei ...
Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a declarat în cadrul unei conferinţe de presă că ROBOR a cam sărit calul, chiar dacă ...