Guvernul bulgar a aprobat înfiinţarea unei instituţii responsabile cu combatarea marii corupţii

Guvernul bulgar a aprobat miercuri înfiinţarea unei noi instituţii responsabile cu lupta împotriva marii corupţii, în încercarea de a convinge Uniunea Europeană de seriozitatea eforturilor sale de combatere a acestui fenomen, transmite Reuters.
Economica.net - mie, 17 iun. 2015, 15:07
Guvernul bulgar a aprobat înfiinţarea unei instituţii responsabile cu combatarea marii corupţii

Potrivit BTA, noul Birou Naţional pentru Prevenirea Corupţiei, a cărui înfiinţare trebuie aprobată şi de parlament, va avea ca sarcină verificarea averilor funcţionarilor publici cu posturi de conducere şi a posibilelor lor conflicte de interese. Directorul Biroului va fi desemnat de guvern şi învestit de preşedinte, şi va prezenta un raport anual în faţa Adunări Naţionale (parlamentul ţării).

Biroul anticorupţie va deveni operaţional la începutul lui 2016, în conformitate cu Strategia naţională de prevenire şi combatere a corupţiei 2015-2020.

‘Abordarea va fi aceeaşi pentru toată lumea de acum înainte, indiferent dacă este vorbe despre un oficial de rang înalt sau despre cineva de la un nivel inferior’, a subliniat vicepremierul Meglena Kuneva, precizând că inclusiv preşedintele, prim-ministrul, deputaţii şi procurorii vor putea fi vizaţi de investigaţii.

‘Vreau un organism puternic, eficient, cu responsabilităţi absolut clare’, a mai declarat Meglena Kuneva, după şedinţa guvernului din care face parte. Bugetul viitoarei instituţii nu va depăşi bugetele actualelor agenţii anticorupţie, iar sistemul său informatic va fi creat cu finanţare de la programul operaţional ‘Bună guvernare’, a mai precizat Kuneva. ‘Nu este corect ca 63% din verificări să îi vizeze pe aşa-zişii ‘peşti mici’, în timp ce ceea ce îi îngrijorează cu adevărat pe oameni – presiunea marii corupţii, funcţiile publice şi accesul la resurse publice – să rămână în afara atenţiei noastre’, a mai explicat vicepremierul bulgar, citat de BTA.

Dacă va fi aprobată, noua lege va extinde categoria persoanelor care vor fi obligate să prezinte declaraţii de interese financiare. Printre aceste persoane se vor număra consilierii municipali, arhitecţii şefi din primării, şefii vămilor, funcţionarii responsabili cu fondurile europene, directorii de spitale publice, rectorii universităţilor de stat, angajaţii responsabili cu achiziţiile publice.

Toţi funcţionarii publici şi membrii consiliilor de la companiile de stat şi municipale vor trebui să completeze declaraţii de avere şi de interese către autoritatea care i-a numit în funcţie. Fiecare declaraţie trebuie să includă averea persoanei respective, a soţiei/soţului sau a persoanei cu care coabitează, precum şi ale copiilor lor sub 18 ani.

Combaterea corupţiei şi reforma în justiţie se află printre măsurile promise de prim-ministrul Boiko Borisov după revenirea sa la putere în octombrie anul trecut.

Meglena Kuneva, fost comisar european între 2007-2010, a declarat în mod repetat că Bulgaria doreşte să urmeze exemplul României, unde politicieni de vârf, printre care fostul prim-ministru Adrian Năstase, şi oameni de afaceri proeminenţi au fost condamnaţi la pedepse cu închisoarea, menţionează Reuters.

Bruxellesul a criticat în mod repetat Bulgaria pentru eşecul în a pedepsi oficialii corupţi şi în a eficientiza justiţia. Bulgaria şi România, monitorizate de UE prin Mecanismul de Cooperare şi Verificare, speră că înregistrarea de progrese în aceste domenii le va permite să adere la Spaţiul Schengen de liberă circulaţie a persoanelor.

Te-ar mai putea interesa și
Bulgaria va folosi avioanele de vânătoare MiG-29, de producție sovietică, până în 2028
Bulgaria va folosi avioanele de vânătoare MiG-29, de producție sovietică, până în 2028
Bulgaria nu va opri de la zbor avioanele MiG-29 până în 2028, a afirmat vineri ministrul interimar al Apărării, Atanas Zaprianov, relatează agenția bulgară de presă BTA, citată de Agerpres....
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de rachete Patriot
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de ...
Statele membre NATO au ajuns la un acord cu privire la trimiterea de sisteme de apărare antiaeriană suplimentare în Ucraina, ...
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Ministrul rus de Externe Serghei Lavrov a declarat vineri că Moscova nu va accepta un armistiţiu cu Ucraina nici măcar ...
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan Motor, al treilea mare producător auto nipon, a redus cu 14,5% estimarea privind profitul anual, citând vânzările ...