Ne pregătim de criza gazelor ruseşti: Petrom şi Romgaz, solicitate să producă la maximum

Guvernul le-a cerut celor doi mari producători români de gaze, Romgaz şi Petrom, să evite în această perioadă lucrările de întreţinere care ar putea afecta producţia autohtonă de gaze, în contexul tensiunilor economice dintre Rusia şi Ucraina, a declarat marţi, într-o conferinţă de presă, ministrul delegat pentru Energie, Răzvan Nicolescu.
Economica.net - mar, 15 apr. 2014, 12:52
Ne pregătim de criza gazelor ruseşti: Petrom şi Romgaz, solicitate să producă la maximum

‘În ceea ce ne priveşte, suntem pregătiţi să facem faţă oricărei situaţii. Am avut discuţii ieri (luni n.r) cu principalii producători români de gaze, respectiv Romgaz şi Petrom. Le-am transmis rugămintea Guvernului de a încerca să elimine şi să evite orice fel de lucrări de întreţinere care nu sunt absolut necesare şi care ar putea să afecteze într-un fel producţia în săptămânile următoare. Suntem la un nivel al consumului în aceste zile sub nivelul producţiei şi am trecut la ciclul de înmagazinare. Deci suntem pregătiţi pentru a face faţă oricărei situaţii’, a precizat ministrul.

Comisarul european pentru Energie, Gunther Oettinger, va avea o convorbire telefonică marţi la ora 16,30, ora României, cu toţi miniştrii de resort din Uniunea Europeană, pentru a-i informa cu privire la situaţia actuală privind tranzitul gazelor ruseşti prin Ucraina, a mai spus Nicolescu.

‘La ora 16,30, ora României, comisarul european pentru Energie va avea o convorbire telefonică cu miniştrii Energiei din UE, în cadrul căreia ne va informa despre discuţiile avute seara trecută cu omologii din Federaţia Rusă şi din Ucraina. Ne va prezenta şi paşii următori care trebuie făcuţi din punctul de vedere al unei abordări comune a Uniunii Europene în această chestiune legată de aprovizionarea cu gaz din Federaţia Rusă prin Ucraina’, a spus Nicolescu.

Potrivit acestuia, UE trebuie să propună o soluţie comună şi diplomatică.

‘Poziţia noastră de ieri a fost că ne dorim o soluţionare diplomatică a acestei situaţii, o soluţionare diplomatică la care să participe inclusiv reprezentanţi ai Ucrainei, deci să fie o discuţie trilaterală: Federaţia Rusă, Ucraina şi Uniunea Europeană’, a adăugat Nicolescu.

El a mai spus că, marţi, l-a numit în funcţia de consilier al ministrului pentru probleme de gaze pe Dumitru Chisăliţă, cunoscut specialist în domeniu, profesor la Universitatea de Petrol şi Gaze din Ploieşti şi fost director al Romgaz.

Ministrul ucrainean al Energiei, Iuri Prodan, a evocat recent posibilitatea suspendării livrărilor de gaze ruseşti către Ucraina şi, în consecinţă, pericolul sistării tranzitului de gaze în Europa din cauza preţului prea ridicat la gazele ruseşti.

Citeşte aici:Cât gaz rusesc mai consuma România

Rusia a anulat anterior reducerile la gaze acordate Ucrainei, iar ‘preţul’ a sărit în luna aprilie la 485 de dolari pe mia metri cubi de la 285 de dolari.

Potrivit ministrului ucrainean, ‘posibilităţile Ucrainei de a susţine tranzitul nu sunt nelimitate’.

Preşedintele rus, Vladimir Putin, a trimis joia trecută şefilor de stat din 18 ţări europene o scrisoare în legătură cu problema datoriei Ucrainei la gazele ruseşti. În special, Putin a scris că, în ultimii patru ani, Rusia a subvenţionat Ucraina cu 35,4 miliarde de dolari prin preţuri mici la gaze şi a propus consultări ministeriale pentru coordonarea acţiunilor privind stabilizarea economiei ucrainene şi asigurarea furnizării de gaze şi a tranzitului în strictă conformitate cu clauzele contractuale.

Te-ar mai putea interesa și
Retailerul de mobilă JYSK vrea ca în acest an să deschidă cel puțin 15 magazine noi și să finalizeze modernizarea a 13
Retailerul de mobilă JYSK vrea ca în acest an să deschidă cel puțin 15 magazine noi și să finalizeze modernizarea a 13
Retailerul scandinav de mobilier şi produse pentru casă JYSK îşi planifică deschiderea a cel puţin 15 magazine noi în România şi modernizarea a minimum 13 magazine mai vechi....
Autostrada Buzău – Focșani: Ordinele de începere pentru loturile 2 și 3 vor fi comunicate săptămâna viitoare – secretar de stat
Autostrada Buzău – Focșani: Ordinele de începere pentru loturile 2 și 3 vor fi comunicate săptămâna viitoare ...
Săptămâna viitoare vor fi comunicate constructorului UMB ordinele de începere pentru loturile 2 și 3 din Autostrada ...
Starea de urgență din Republica Moldova a fost prelungită cu 60 de zile
Starea de urgență din Republica Moldova a fost prelungită cu 60 de zile
Parlamentul Republicii Moldova a aprobat joi, cu majoritate de voturi, prelungirea stării de urgenţă pe teritoriul ţării ...
Protest al agricultorilor polonezi la granița cu Ucraina împotriva importurilor de cereale ieftine din această țară
Protest al agricultorilor polonezi la granița cu Ucraina împotriva importurilor de cereale ieftine din această țară
Grupuri de agricultori polonezi au blocat joi circulaţia camioanelor la mai multe puncte de trecere a frontierei cu Ucraina, ...