Guvernul Chinei cere eforturi pentru recuperarea consumului

Consiliul de Stat (Guvernul) din China a cerut sâmbătă "eforturi pentru accelerarea recuperării consumului" şi pentru "stabilizarea creşterii economice", potrivit presei chineze, citate de agenţia EFE și preluate de Agerpres.
AGERPRES - Dum, 29 ian. 2023, 15:05
Guvernul Chinei cere eforturi pentru recuperarea consumului

În cadrul unei reuniuni prezidate de premierul Li Keqiang, Executivul a semnalat că „principalul motor al economiei” este consumul şi a îndemnat „să fie implementate politici destinate impulsionării acestuia”.

De asemenea, Consiliul de Stat a cerut măsuri pentru „accelerarea recuperării consumului bazat pe contact”, cu referire la activităţile care au avut cele mai multe restricţii în perioada în care a fost în vigoare politica „zero Covid”, la care autorităţile au renunţat începând din decembrie.

Pe parcursul săptămânii de vacanţă prilejuite de Anul Nou Lunar, care s-a încheiat vineri, au fost înregistrate 308 milioane de călătorii, o cifră mai mare cu 23,1% comparativ cu aceeaşi perioadă din 2022, când erau în vigoare restricţii de călătorie determinate de politica „zero Covid”.

În pofida relativei recuperări a sectorului turistic, unul dintre cele mai afectate de strategia „zero Covid”, comparativ cu perioada festivă din 2022, numărul de călătorii şi veniturile generate de industria de călătorii sunt în continuare sub cele înregistrate de Anul Nou Lunar din 2019, înainte de izbucnirea pandemiei.

În plus, Executivul a promis „măsuri de sprijin pentru stabilizarea comerţului internaţional” şi pentru „încurajarea companiilor chineze să participe la târgurile comerciale, atât naţionale cât şi internaţionale”, după aproape trei ani în care închiderea aproape totală a frontierelor a afectat contractele între companiile din China şi cele din afara ţării.

Cifrele oficiale au anunţat o creştere a Produsului Intern Brut (PIB) al Chinei de 3%, în 2022, sub obiectivul guvernamental de 5,5% şi una dintre cele mai scăzute din ultimele decenii.

Firma de consultanţă Capital Economics a estimat recent o creştere de 5,5% a Chinei în 2023, datorită unei reveniri determinate de dispariţia perturbărilor în activitatea economică şi tendinţei spre politici favorabile creşterii.

Te-ar mai putea interesa și
Sud-coreenii de la KHNP au câştigat licitaţia pentru construcţia a două reactoare nucleare în Cehia
Sud-coreenii de la KHNP au câştigat licitaţia pentru construcţia a două reactoare nucleare în Cehia
Oferta depusă de grupul sud-coreean KHNP a fost declarată câştigătoare la finalul procedurii de licitaţie organizată de Guvernul ceh pentru un contract în valoare de mai multe miliarde de......
Mai mulţi bugetari. Numărul posturilor ocupate în instituţiile şi autorităţile publice a crescut cu 1.762, în mai 2024, conform datelor Ministerului Finanţelor
Mai mulţi bugetari. Numărul posturilor ocupate în instituţiile şi autorităţile publice a crescut cu 1.762, în mai ...
Numărul posturilor ocupate în instituţiile şi autorităţile publice din România era, în mai 2024, de 1.294.311, cu ...
Primul tip de carne artificială aprobat în Europa este destinat să fie consumat de animalele de companie
Primul tip de carne artificială aprobat în Europa este destinat să fie consumat de animalele de companie
Marea Britanie va deveni prima ţară din Europa unde se va comercializa carne cultivată în laborator, după ce organismele ...
Ce spune şeful PPC, fostul Enel, despre situaţia din sistemul energetic naţional
Ce spune şeful PPC, fostul Enel, despre situaţia din sistemul energetic naţional
Sistemul energetic naţional îşi arată limitele tehnice, fiind supus unui stres termic neobişnuit, iar printre cauzele ...