Guvernul condiţionează încheierea liberalizării pieţei gazelor de evoluţia preţurilor internaţionale

Guvernul s-a angajat faţă de FMI să elimine treptat preţul reglementat la gazele naturale pentru consumatorii industriali până la sfârşitul anului 2014, dar ar putea prelungi perioada până la finele lui 2015 dacă vor exista diferenţe prea mari între preţul mediu european şi cel de import.
Economica.net - lun, 28 mai 2012, 12:35
Guvernul condiţionează încheierea liberalizării pieţei gazelor de evoluţia preţurilor internaţionale

„Preţurile (plătite de consumatorii industriali – n.r.) vor fi integral liberalizate începând din ianuarie 2015, cu condiţia ca între preţul mediu european şi preţul de import să nu rămână o diferenţă mare (care ar putea pune în pericol stabilitatea pieţei), caz în care ajustarea va continua până la finele anului 2015”, se arată în memorandumul de politici economice şi financiare semnat de Guvern cu Fondul Monetar Internaţional (FMI), document obţinut de MEDIAFAX.

Preţurile reglementate la gaze pentru consumatorii industriali vor fi majorate începând din luna decembrie a acestui an şi vor ajunge la nivelul mediu al preţurilor internaţionale la gaze până la finele anului 2014 într-o manieră în general liniară.

„Pentru consumatorii casnici, preţurile reglementate la gaze vor fi majorate începând cu luna iulie a anului viitor şi vor continua să crească la nivelul preţului internaţional până în decembrie 2018”, se precizează în document.

Guvernul a transmis FMI, Comisiei Europene şi Băncii Mondiale un proiect de foaie de parcurs privind eliminarea treptată a tarifelor reglementate la gaze. Foaia de parcus va fi aprobată printr-un memorandum guvernamental, urmând ca ulterior să fie făcută publică, iar „parametrii cheie” din acest document vor fi incluşi în Legea gazelor.

Legea gazelor naturale urmează să fie adoptată prin ordonanţă de urgenţă până la sfârşitul lunii iunie.

În prezent, preţul la care România importă gaze naturale, aproape în totalitate din Rusia, este de aproape trei ori mai mare comparativ cu preţul gazelor extrase din ţară.

Tarifele plătite de populaţie sunt reglementate de Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei, din considerente de protecţie socială, dar Comisia Europeană şi FMI au cerut Guvernului să liberalizeze piaţa, pentru a le aduce la nivelul din blocul comunitar.

Te-ar mai putea interesa și
Twitter va începe în câteva săptămâni să-i plătească pe creatorii de conținut pentru reclamele din textele lor
Twitter va începe în câteva săptămâni să-i plătească pe creatorii de conținut pentru reclamele din textele lor
Platforma de socializare Twitter va începe în scurt timp să-i plătească pe creatorii de conținut certificați pentru reclamele din textele lor, o sumă de 5 milioane de dolari fiind alocată......
Secretarul general al ONU își menține emisarul în Sudan, chiar și după ce Guvernul de la Khartoum l-a declarat pe acesta „persona non grata”
Secretarul general al ONU își menține emisarul în Sudan, chiar și după ce Guvernul de la Khartoum l-a declarat pe acesta ...
Declararea de către Guvernul sudanez a emisarului ONU ca "persona non grata" este "contrară" principiilor Naţiunilor Unite ...
Donald Trump este vizat de 37 de capete de acuzare în ancheta privind documentele luate de el din arhiva Casei Albe
Donald Trump este vizat de 37 de capete de acuzare în ancheta privind documentele luate de el din arhiva Casei Albe
Fostul președinte american Donald Trump este vizat de 37 de capete de acuzare, în special "reţinerea de informaţii privind ...
Fostul premier britanic Boris Johnson demisionează din Parlament, din cauza anchetei „Partygate” în care este cercetat
Fostul premier britanic Boris Johnson demisionează din Parlament, din cauza anchetei „Partygate” în care este ...
Fostul premier britanic Boris Johnson a anunţat vineri seară că va preda mandatul său de deputat, invocând ancheta parlamentară ...