Guvernul crește brusc redevențele la petrol și gaze. Proiectul este pe masa ședinței Executivului de azi

26 10. 2023
petrom-sonda petrol

Redevența datorată pentru extracția de țiței este curpinsă, mai nou, între 4,5% și 16% din valoarea producției extrase, în funcție de puterea zăcământului. Nivelele actuale, nemodificate de două decenii, sunt cuprinse între 3,5% și 13,5%. La gazele naturale, redevența ajunge și ea la valori cuprinse între 4,5% și 15% din valoarea gazului extras, în funcție, la fel, de puterea zăcământului.

Iată exact prevederea din actul normativ

Sunt stabilte, de asemenea, noi redevențe pentru transportul petrolului (11,5% față de nivelul anterior de 10%) și pentru serviciile de înmagazinare subterană a gazului – 3,5% față de 3%.

În discuțiile din ultima vreme nu s-a avut în vedere niciodată creșterea cotei procentuale de redevență, care este la acest nivel din 2004, de la momentul privatizăzrii Petrom (între timp au apărut însă noi taxe și impozite suplimentare). Discuțiile, care au luat forma unui proiect de act normativ elaborat săptămânile trecute, vizau doar ajustarea încasărilor din redevență cu rata inflației, lucru care oricum a fost contestat de organizațiile care reprezintă industria de petrol și gaze. Și asta doar în urma unei negocieri companiile cu care statul are acorduri petroliere.

Iată că în noua formă, care ar urma să intre în Guvern pentru a fi adoptată chiar vineri, nu mai conține prevederi referitoare la ajustarea cu inflația și nici la posibilitatea unor negocieri – rămâne de văzut cum se vor tranșa eventualele dispute legale între stat și companii, în condițiile în care în contractele de concesiune existente, în teorie redevențele nu pot fi modificate

Cele mai afectate companii vor fi producătorii, mai ales Petrom și Romgaz, care extrag cel mai mult țiței și gaze – a doua și pentru că este operator de înmagazinare.

Citește și: