Update: Grecia şi Turcia vor relua tratativele cu privire la diferendul lor maritim pe 25 ianuarie

Grecia şi Turcia vor relua pe 25 ianuarie discuţiile exploratorii în vederea soluţionării disputei lor pe tema explorării zăcămintelor de hidrocarburi din Mediterana de Est, a anunţat luni Ministerul turc al Afacerilor Externe, relatează AFP şi Reuters.
Economica.net - lun, 11 ian. 2021, 14:24
Update: Grecia şi Turcia vor relua tratativele cu privire la diferendul lor maritim pe 25 ianuarie

„Cea de 61-a sesiune de discuţii exploratorii va avea loc la Istanbul, pe 25 ianuarie 2021”, a anunţat ministerul într-un comunicat. Convorbirile sunt întrerupte din 2016.

Anterior în cursul zilei, ministrul turc de externe Mevlut Cavusoglu a invitat Grecia, în cadrul unei conferinţe de presă de la Ankara, să organizeze „prima reuniune în ianuarie”.

Omologul său grec a spus că nu a primit o invitaţie oficială din partea Ankarei, dar s-a declarat gata să înceapă convorbiri privind delimitarea platoului continental şi a zonelor economice exclusive.

În decembrie, liderii Uniunii Europene, reuniţi în summit la Bruxelles, au decis să sancţioneze acţiunile „ilegale şi agresive” ale Turciei în Mediterana împotriva Greciei şi a Ciprului.

La summitul UE s-au adoptat sancţiuni individuale menite să vizeze numele implicate în activităţile de explorare desfăşurate de Turcia în Mediterana de Est.

Aceste lucrări de explorare a zăcămintelor de gaz efectuate de Turcia în zone maritime disputate cu Grecia şi Cipru se află de luni de zile în centrul tensiunilor.

Criza între Atena şi Ankara s-a intensificat după trimiterea, în august, de către Turcia, a navei de cercetare seismică Oruc Reis în zonele disputate. Într-un aparent gest de destindere, Ankara a anunţat la sfârşitul lui noiembrie revenirea în port a Oruc Reis.

De mai multe săptămâni, responsabilii turci şi-au înmulţit apelurile la dialog cu europenii pentru a soluţiona problemele care provoacă tensiuni, în special disputa maritimă greco-turcă.

Mevlut Cavusoglu ar urma să evoce diferendul maritim cu Grecia în cadrul întâlnirii sale de marţi cu ambasadorii ţărilor UE în post la Ankara. De asemenea, el urmează să se deplaseze la Bruxelles pe 21 ianuarie.

Această deplasare va avea loc după o convorbire telefonică care a avut loc duminică între preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan şi preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

UE doreşte o relaţie constructivă cu Turcia pe baza cooperării şi vrea să înceapă o detensionare a relaţiilor cu Ankara, a dat asigurări Comisia Europeană.

Știrea inițială

Ankata i-a propus Atenei reluarea discuţiile privind conflictele maritime în Marea Mediterană şi altele existente în această lună, a declarat luni ministrul de externe turc Mevlut Cavusoglu (foto), relatează Reuters, citată de Agerpres.

Grecia şi Turcia, ambele state membre NATO, au o serie de dispute maritime în regiunea Mediteranei. Cele două părţi au avut 60 de runde de discuţii până în 2016, când au fost suspendate. Tensiunile s-au intensificat anul trecut când Ankara a trimis o navă de explorare seismică în ape revendicate de asemenea de Grecia; ulterior nava s-a deplasat spre ţărmurile turceşti.

Alături de omologul său cipriot turc Tahsin Ertugruloglu, la Ankara, Cavusoglu a afirmat că Grecia a indicat anterior că ar putea relua discuţiile pe 11 ianuarie, dar că nu a avut loc niciun demers în acest sens. El a adăugat că Atena nu are „nicio scuză” pentru a nu relua discuţiile.

Te-ar mai putea interesa și
Bucureştenii se implică în digitalizarea Capitalei
Bucureştenii se implică în digitalizarea Capitalei
Un număr din ce în ce mai mare de bucureșteni folosesc AmParcat, cea mai rapidă, civilizată și ușoară metodă de plată a parcării publice în București.  Datorită feedback-ului primit...
Ministerul Finanțelor a împrumutat 461,2 milioane de lei de la băncile comerciale
Ministerul Finanțelor a împrumutat 461,2 milioane de lei de la băncile comerciale
Ministerul Finanţelor (MF) a împrumutat, joi, 461,2 milioane de lei de la bănci, printr-o emisiune de obligaţiuni de ...
Nicuşor Dan: Am convenit cu ministrul Energiei crearea unei centrale provizorii la fostul CET Titan
Nicuşor Dan: Am convenit cu ministrul Energiei crearea unei centrale provizorii la fostul CET Titan
Primarul general, Nicuşor Dan, a declarat că a convenit cu ministrul Energiei, Virgil Popescu, asupra necesităţii creării ...
PE a refuzat să stabilească o dată pentru votarea acordului comercial post-Brexit din cauza dosarului privind Irlanda de Nord
PE a refuzat să stabilească o dată pentru votarea acordului comercial post-Brexit din cauza dosarului privind Irlanda ...
Parlamentul European a refuzat joi să stabilească o dată pentru votul său asupra acordului comercial post-Brexit, în ...