Guvernul de la Paris îi va sprijini finaciar pe fermierii francezi ca să renunțe la erbicidul glifosat

Franţa va da ajutoare financiare fermierilor care acceptă să înceteze să mai utilizeze erbicidul glifosat, a anunţat luni Ministerul francez al Agriculturii, la câteva zile după ce preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, a recunoscut că nu a reuşit să ajungă la un acord vizând interzicerea acestui erbicid până în 2021, transmite Reuters, citată de Agerpres.
Economica.net - lun, 07 dec. 2020, 15:21
Guvernul de la Paris îi va sprijini finaciar pe fermierii francezi ca să renunțe la erbicidul glifosat

Utilizarea glifosat-ului, dezvoltat de compania Bayer, a generat o dezbatere aprigă la nivel mondial după ce în 2015 Organizaţia Mondială a Sănătăţii a concluzionat că produsele care conţin glifosat este posibil să provoace cancer.

Franţa va acorda un credit fiscal temporar de 2.500 de euro fermierilor care declară în 2021 sau 2022 că au încetat să mai utilizeze glifosat în sectoarele care vor fi cele mai afectate de încetarea utilizării acestui erbicid, precum viţa de vie, livezile şi culturile de cereale, a precizat Ministerul francez al Agriculturii. De asemenea, autorităţile de la Paris au decis să majoreze până la 215 milioane de euro finanţarea de care ar urma să beneficieze fermierii francezi care îşi vor schimba echipamentele agricole.

„Provocarea constă în punerea la punct a mecanismelor care să compenseze fermierii pentru costurile suportate ca urmare a eliminării glifosatului pentru că astăzi un fermier care investeşte pentru eliminarea glifosatului nu beneficiază de pe urma creării de valoare imediată”, a precizat Ministerul francez al Agriculturii.

Potrivit estimărilor Ministerului francez al Agriculturii, încetarea utilizării erbicidului glifosat pentru un cultivator de cereale conduce la o diminuare a profitului operaţional de până la 16%, ceea ce înseamnă costuri suplimentare de până la 80 de euro pe hectar sau 7.000 de euro pentru o fermă medie de 87 de hectare.

Săptămâna trecută, preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, a declarat că nu şi-a schimbat obiectivul de a opri utilizarea glifosatului, dar a recunoscut că nu a putut face acest lucru în decurs de trei ani, aşa cum a promis în 2017, un insucces pe care l-a catalogat drept un eşec colectiv.

Licenţa de utilizare a glifosatului în Uniunea Europeană este valabilă până la 15 decembrie 2022, iar soarta acesteia este dezbătută în multe ţări. Pentru moment, Luxemburgul este prima ţară din Uniunea Europeană care va interzice glifosatul pe teritoriul său, începând de la sfârşitul anului 2020.

Te-ar mai putea interesa și
”Nu este prea târziu pentru ca Ucraina să câştige” în războiul împotriva Rusiei – secretarul general al NATO
”Nu este prea târziu pentru ca Ucraina să câştige” în războiul împotriva Rusiei – secretarul general ...
"Nu este prea târziu ca Ucraina să câştige" în războiul împotriva Rusiei, cu condiţia ca Occidentul să-şi respecte promisiunile de a-i furniza mai multe arme, a declarat joi secretarul......
Înjumătățirea Bitcoin a dus la o creștere a cererii de monede meme (P)
Înjumătățirea Bitcoin a dus la o creștere a cererii de monede meme (P)
Mult anticipata și discutata înjumătățire a cantității disponibile de Bitcoin a avut loc în 20 aprilie. Această ...
Grecia exclude trimiterea în Ucraina a unor sisteme de apărare antiaeriană
Grecia exclude trimiterea în Ucraina a unor sisteme de apărare antiaeriană
 Prim-ministrul elen Kyriakos Mitsotakis a declarat că Grecia nu poate oferi Ucrainei sisteme de apărare antiaeriană ...
Şomajul în Germania ar urma să atingă în acest an cel mai ridicat nivel de după 2015 – studiu
Şomajul în Germania ar urma să atingă în acest an cel mai ridicat nivel de după 2015 – studiu
Slăbiciunile economiei germane îşi vor face simţite efectele asupra pieţei muncii, iar numărul şomerilor ar urma să ...