Guvernul discută o OUG pentru corectarea disfuncţionalităţilor apărute în salarizarea angajaţilor de la stat

Guvernul discută miercuri un proiect de ordonanţă de urgenţă, care ar urma să fie adoptat săptămâna viitoare, pentru a corecta disfuncţionalităţi apărute în salarizarea angajaţilor de stat, a anunţat premierul Dacian Cioloş, la începutul şedinţei de Guvern.
Economica.net - mie, 06 apr. 2016, 08:07
Guvernul discută o OUG pentru corectarea disfuncţionalităţilor apărute în salarizarea angajaţilor de la stat

‘OUG vine cu ideea unei corectări imediate a disfuncţionalităţilor care au venit pe fondul creşterii salariului minim şi a comprimării claselor salariale în jumătate inferioară a grilei de salarizare’, a explicat Cioloş.

Potrivit acestuia, OUG ar urma să fie aplicată din a doua jumătate a acestui an şi în cursul anului viitor.

‘Vom veni cu o mobilizare bugetară pe care ne-o putem asuma din a doua jumătate a acestui an şi pentru 2017, care va avea ca obiectiv o corectare a acestor disfuncţionalităţi salariale care au dus la suprapuneri de salarii între clasele salariale de jos şi care vor corecta şi o parte din problemele care apar acolo unde în aceeaşi categorie de funcţionari, cu aceleaşi responsabilităţi, putem avea salarii diferite, pentru că oamenii au fost recrutaţi în perioade diferite. Vom veni cu această primă corectură, rezolvând astfel o problemă de echitate, dar şi de legalitate, pentru că sunt situaţii în care funcţionari care asumând aceeaşi responsabilitate au salarii diferite, merg în justiţie şi câştigă tocmai pentru că e o abordare, aşa cum se dau salariile astăzi, una incorectă’, a spus Dacian Cioloş.

Acesta a precizat că proiectul de ordonanţă a fost pregătit de Ministerul Muncii, în coordonare cu Ministerul de Finanţe şi cu Cancelaria, cu obiectivul de a-l adopta săptămâna viitoare, după discuţii pe care ministrul Muncii le va avea începând de astăzi cu partenerii sociali, cu sindicatele.

Totodată, premierul a anunţat că, în completarea acestui proiect, Guvernul va lansa în dezbatere publică în perioada următoare un proiect de lege, ‘care să vină cu o abordare multianuală din 2018 încolo, în ideea de a evolua spre o salarizare unitară’, corelată cu reforma administraţiei publice.

‘O a doua abordare cu care vom veni, complementară acestui proiect de ordonanţă, este un proiect de lege pe care vreau să îl punem doar în dezbatere publică, care să vină cu o abordarea multianuală din 2018 încolo, în ideea de a evolua spre o salarizare unitară pe care să o gândim şi în corelare cu reforma administraţiei publice pe care o pregătim. O reformă a administraţie publice fără un sistem de salarizare clar şi adaptat nu va fi eficientă. Îmi dau seama că din punct de vedere politic va fi dificil să avem o decizie pe o astfel de abordare multianuală în cursul acestui an, dar cred că este de datoria noastră să venim cel puţin cu propunerea şi să supunem dezbaterii publice un astfel de proiect care să fie în coerenţă şi cu reforma administraţiei’, a arătat prim-ministrul.

El a adăugat că proiectul de lege va fi discutat cu sindicatele şi cu societatea civilă.

‘Cele două abordări se leagă: propunem această ordonanţă de urgenţă pentru a acoperi a doua jumătate a acestui an şi 2017 în ideea că un proiect de lege care să aibă o abordare multianuală probabil că nu va avea un efect înainte de 2018 şi atunci, până în 2018, venim cu corecturile şi cu rezolvarea acestor inechităţi prin ceea ce ne putem permite din punct de vedere al bugetului’, a mai spus Cioloş.

Te-ar mai putea interesa și
ROCA Agri RDF l-a numit pe Bogdan Vlad, actualul CFO al holdingului, în funcția de CEO
ROCA Agri RDF l-a numit pe Bogdan Vlad, actualul CFO al holdingului, în funcția de CEO
O dată cu încheierea mandatului interimar al lui Alexandru Savin, Senior Investment Manager la ROCA Investments, ROCA Agri RDF îl numește pe Bogdan Vlad, fostul CFO al holdingului, în funcția......
Cotaţia acţiunilor a scăzut şi petrolul s-a scumpit după atacul Israelului asupra Iranului
Cotaţia acţiunilor a scăzut şi petrolul s-a scumpit după atacul Israelului asupra Iranului
Acţiunile şi obligaţiunile asiatice au scăzut vineri, în timp ce monedele de refugiu, aurul şi ţiţeiul au crescut, ...
Cererea de gaze lichefiate a Europei ar urma să atingă vârful în 2024
Cererea de gaze lichefiate a Europei ar urma să atingă vârful în 2024
Cererea de gaze naturale lichefiate (GNL) a Uniunii Europene ar putea atinge nivelul de vârf în acest an, pe măsură ce ...
Israelul a atacat pentru a demonstra că are capacitatea ofensivă de a ajunge în centrul Iranului – presă
Israelul a atacat pentru a demonstra că are capacitatea ofensivă de a ajunge în centrul Iranului – presă
 Atacul aerian pe care Israel l-a lansat vineri împotriva Iranului a avut scopul de a demonstra Teheranului că israelienii ...