Guvernul elen a dat astăzi un decret privind controlul capitalurilor. Ce măsuri trebuie să respecte grecii

Executivul grec a dat luni un decret privind controlul capitalurilor ce conţine măsuri draconice şi va avea, momentan, durata de o săptămână.
Economica.net - lun, 29 iun. 2015, 11:59
Guvernul elen a dat astăzi un decret privind controlul capitalurilor. Ce măsuri trebuie să respecte grecii

Conform agenţiei EFE, documentul prevede închiderea băncilor până lunea viitoare, acestea urmând să fie redeschise marţi, 7 iulie. Retragerile de numerar de la bancomate vor fi limitate la maximum 60 de euro/zi. În cazul în care un cont bancar are doi titulari, cu un card pentru fiecare, limita va fi de 60 de euro/titular, adică 120 de euro/cont.

Plăţile cu carduri de debit, de credit sau preplătite nu vor avea o limită pe teritoriul naţional, se vor menţine la nivelul stabilit de fiecare client cu banca, în momentul contractării cardului.

Cardurile preplătite, odată consumat creditul, nu vor putea fi reîncărcate şi nici nu se vor emite altele noi.

Transferurile electronice, atâta timp cât se vor realiza în interiorul ţării, nu vor fi supuse unor limitări.

Plata pensiilor este exceptată de la restricţiile privind tranzacţiile bancare. Băncile vor anunţa modalitatea de plată a pensiilor şi sucursalele din fiecare zonă ce vor fi deschise în acest scop.

Salariile vor putea fi plătite atât timp cât se realizează prin transfer electronic într-un cont bancar.

Turiştii şi cetăţenii greci vor putea retrage numerar normal şi fără restricţii la bancomate atâta timp cât folosesc un card emis în străinătate.

Transferurile în străinătate sunt interzise.

Un comitet de aprobare specială al băncilor, format din diferite organisme financiare din ţară, va examina toate solicitările de tranzacţii cu străinătatea şi le va permite numai pe cele considerate ‘necesare pentru interesul public’, aici fiind incluse, printre altele, plata facturilor medicale şi achiziţionarea de medicamente.

Dacă o bancă încalcă vreuna dintre aceste restricţii ar putea fi amendată cu până la 10% din valoarea tranzacţiei.

Facturile, ipotecile şi împrumuturile vor trebui plătite electronic, iar documentul specifică faptul că, în cazul care nu se va putea face faţă plăţilor, acestea vor trebui achitate ulterior, cu dobânda obişnuită pentru întârziere.

Toate tranzacţiile aflate în sarcina statului vor fi exceptate de la limitări.

Premierul grec, Alexis Tsipras, a anunţat, duminică seară, instaurarea unui control asupra capitalurilor şi a cerut populaţiei să-şi păstreze calmul.

Refuzul Eurogrupului de a prelungi programul de asistenţă pentru Grecia după 30 iunie ‘a determinat BCE să nu mărească lichidităţile băncilor greceşti şi a constrâns Banca Greciei să activeze măsurile de închidere temporară a băncilor şi de limitare a retragerilor bancare’, a declarat premierul Tsipras, dând asigurări că ‘depozitele cetăţenilor în băncile greceşti sunt absolut garantate’.

Te-ar mai putea interesa și
Bulgaria va folosi avioanele de vânătoare MiG-29, de producție sovietică, până în 2028
Bulgaria va folosi avioanele de vânătoare MiG-29, de producție sovietică, până în 2028
Bulgaria nu va opri de la zbor avioanele MiG-29 până în 2028, a afirmat vineri ministrul interimar al Apărării, Atanas Zaprianov, relatează agenția bulgară de presă BTA, citată de Agerpres....
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de rachete Patriot
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de ...
Statele membre NATO au ajuns la un acord cu privire la trimiterea de sisteme de apărare antiaeriană suplimentare în Ucraina, ...
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Ministrul rus de Externe Serghei Lavrov a declarat vineri că Moscova nu va accepta un armistiţiu cu Ucraina nici măcar ...
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan Motor, al treilea mare producător auto nipon, a redus cu 14,5% estimarea privind profitul anual, citând vânzările ...