Guvernul elen a dat astăzi un decret privind controlul capitalurilor. Ce măsuri trebuie să respecte grecii

Executivul grec a dat luni un decret privind controlul capitalurilor ce conţine măsuri draconice şi va avea, momentan, durata de o săptămână.
Economica.net - lun, 29 iun. 2015, 11:59
Guvernul elen a dat astăzi un decret privind controlul capitalurilor. Ce măsuri trebuie să respecte grecii

Conform agenţiei EFE, documentul prevede închiderea băncilor până lunea viitoare, acestea urmând să fie redeschise marţi, 7 iulie. Retragerile de numerar de la bancomate vor fi limitate la maximum 60 de euro/zi. În cazul în care un cont bancar are doi titulari, cu un card pentru fiecare, limita va fi de 60 de euro/titular, adică 120 de euro/cont.

Plăţile cu carduri de debit, de credit sau preplătite nu vor avea o limită pe teritoriul naţional, se vor menţine la nivelul stabilit de fiecare client cu banca, în momentul contractării cardului.

Cardurile preplătite, odată consumat creditul, nu vor putea fi reîncărcate şi nici nu se vor emite altele noi.

Transferurile electronice, atâta timp cât se vor realiza în interiorul ţării, nu vor fi supuse unor limitări.

Plata pensiilor este exceptată de la restricţiile privind tranzacţiile bancare. Băncile vor anunţa modalitatea de plată a pensiilor şi sucursalele din fiecare zonă ce vor fi deschise în acest scop.

Salariile vor putea fi plătite atât timp cât se realizează prin transfer electronic într-un cont bancar.

Turiştii şi cetăţenii greci vor putea retrage numerar normal şi fără restricţii la bancomate atâta timp cât folosesc un card emis în străinătate.

Transferurile în străinătate sunt interzise.

Un comitet de aprobare specială al băncilor, format din diferite organisme financiare din ţară, va examina toate solicitările de tranzacţii cu străinătatea şi le va permite numai pe cele considerate ‘necesare pentru interesul public’, aici fiind incluse, printre altele, plata facturilor medicale şi achiziţionarea de medicamente.

Dacă o bancă încalcă vreuna dintre aceste restricţii ar putea fi amendată cu până la 10% din valoarea tranzacţiei.

Facturile, ipotecile şi împrumuturile vor trebui plătite electronic, iar documentul specifică faptul că, în cazul care nu se va putea face faţă plăţilor, acestea vor trebui achitate ulterior, cu dobânda obişnuită pentru întârziere.

Toate tranzacţiile aflate în sarcina statului vor fi exceptate de la limitări.

Premierul grec, Alexis Tsipras, a anunţat, duminică seară, instaurarea unui control asupra capitalurilor şi a cerut populaţiei să-şi păstreze calmul.

Refuzul Eurogrupului de a prelungi programul de asistenţă pentru Grecia după 30 iunie ‘a determinat BCE să nu mărească lichidităţile băncilor greceşti şi a constrâns Banca Greciei să activeze măsurile de închidere temporară a băncilor şi de limitare a retragerilor bancare’, a declarat premierul Tsipras, dând asigurări că ‘depozitele cetăţenilor în băncile greceşti sunt absolut garantate’.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
CE solicită unui număr de opt state membre, printre care și România, să implementeze corect directiva europeană pentru combaterea fraudelor
CE solicită unui număr de opt state membre, printre care și România, să implementeze corect directiva europeană pentru ...
Comisia a decis să iniţieze proceduri de constatare a neîndeplinirii obligaţiilor împotriva Croaţiei, Finlandei, Greciei, ...
Chimcomplex se pregătește să finalizeze procesul de transfer pe piața principală a BVB
Chimcomplex se pregătește să finalizeze procesul de transfer pe piața principală a BVB
Cel de-al treilea an al planului de creştere a Chimcomplex Borzeşti 2018 - 2021, axat pe consolidarea creşterii, performanţei ...
Germania impune restricții severe împotriva persoanelor nevaccinate
Germania impune restricții severe împotriva persoanelor nevaccinate
Germania a decis să înăsprească restricţiile pentru persoanele nevaccinate împotriva COVID-19, impunându-le o cvasi-izolare, ...