Guvernul grec a fost remaniat după revolta parlamentară. Cine rămâne şi cine pleacă

Prim-ministrul grec Alexis Tsipras a anunţat vineri seară remanierea guvernului după revolta unei părţi a majorităţii sale în timpul votului în parlament asupra primului pachet de reforme cerute de creditori împotriva acordării unui nou ajutor pentru Grecia, anunţă Agerpres.
Economica.net - vin, 17 iul. 2015, 18:13
Guvernul grec a fost remaniat după revolta parlamentară. Cine rămâne şi cine pleacă

Alexis Tsipras a procedat la zece schimbări în cadrul echipei sale pentru a-i înlocui pe miniştrii şi mai ales viceminiştrii care au votat contra acestor măsuri, respinse joi de un sfert dintre membrii partidului radical de stânga Syriza la putere, notează AFP.

Ministrul finanţelor, Euclid Tsakalotos, rămâne. Ministrul muncii Panos Skourletis îl înlocuieşte pe Panagiotis Lafazanis în postul de ministru al energiei. Lafazanis a criticat public planul de ajutor aprobat de parlament, în special prin vocea opoziţiei.

Nadia Valavani, care a demisionat la începutul acestei săptămâni, este înlocuită cu Tryfon Alexiadis ca secretar de stat la Finanţe.

Christoforos Vernardakis, profesor universitar, a fost numit secretar de stat la Ministerul Apărării. Olga Gerovassili, deputat Syriza, a fost numit purtător de cuvânt al Guvernului.

Grecia are o datorie totală de peste 320 de miliarde de euro, dintre care 65% către ţări din zona euro şi către FMI, iar 8,7% către Banca Centrală Europeană (BCE).

Aceasta este prima remaniere de la venirea la putere a lui Tsipras în urmă cu şase luni.

Tsipras a fost slăbit de o revoltă în interiorul partidului său de stânga Syriza a parlamentarilor care au votat împotriva măsurilor joi în parlament, forţându-l să se bazeze pe voturile opoziţiei pentru a trece pachetul de care Grecia are nevoie pentru a rămâne pe linia de plutire, notează Reuters.

În schimbul finanţării în valoare de până la 86 miliarde de euro, Grecia a acceptat reforme semnificative în ajustări de pensii, creşterea TVA, o revizuire a normelor de negociere colectivă şi limite strânse asupra cheltuielilor publice.

Din cei 149 de deputaţi ai grupului parlamentar Syriza, 32, printre care cinci miniştri înlocuiţi şi preşedinta parlamentului, au votat joi ‘nu’, şase s-au abţinut, iar o deputată a fost absentă.

Preluarea atribuţiilor a fost amânată din cauza incendiilor devastatoare din Peloponez şi Atica, a precizat prim-ministrul într-un comunicat.

Te-ar mai putea interesa și
Statele Unite și Regatul Unit anchetează o posibilă încălcare foarte gravă a sancțiunilor impuse Rusiei prin intermediul tranzacțiilor cu monede cripto
Statele Unite și Regatul Unit anchetează o posibilă încălcare foarte gravă a sancțiunilor impuse Rusiei prin intermediul ...
Statele Unite şi Regatul Unit investighează tranzacţii cu criptomonede în valoare de circa 20 de miliarde de dolari care au fost efectuate printr-un instrument de schimb virtual stabilit în......
Crescătorii de păsări acuză ANPC că pune în pericol sectorul avicol românesc și cer instituției să arate același interes și față de carnea de pui importată
Crescătorii de păsări acuză ANPC că pune în pericol sectorul avicol românesc și cer instituției să arate același ...
Sectorul avicol românesc este în pericol, în urma controalelor repetate ale Autorităţii Naţionale pentru Protecţia ...
Xiaomi a început vânzarea primelor sale mașini electrice. Modelul de bază SU7 costă 29.900 de dolari
Xiaomi a început vânzarea primelor sale mașini electrice. Modelul de bază SU7 costă 29.900 de dolari
Producătorul chinez de smartphone Xiaomi Corp. a început joi să comercializeze primul său automobil electric, pariind ...
Ford plănuiește să producă un nou model de SUV la uzina sa din valencia
Ford plănuiește să producă un nou model de SUV la uzina sa din valencia
Constructorul auto american Ford a anunţat joi că analizează posibilitatea de a produce un nou automobil de teren (SUV) ...