1EUR = 4.7785 RON | Bucureşti 4 º

Finanţe şi bănci

Guvernul grec consideră un succes absolut revenirea pe pieţele de obligaţiuni

Guvernul grec a anunţat marţi că a strâns trei miliarde de euro de pe urma primei emisiuni de obligaţiuni demarată în ultimii trei ani, pe care a calificat-o ca fiind un 'succes absolut', adăugând că oferta a fost supra-subscrisă de peste două ori, informează Reuters şi AFP.

25 iul, 2017 | Agerpres

În 2014, ultima dată când Grecia a accesat pieţele internaţionale de obligaţiuni, autorităţile de la Atena au vândut obligaţiuni pe cinci ani cu un cupon de 4,75% şi un randament de 4,95%.

Marţi, Grecia a primit comenzi de 6,5 miliarde de euro pentru o emisiune de obligaţiuni pe cinci ani, cu un cupon de 4,375% şi un randament de 4,625%. Un randament mai mic demonstrează o încredere mai mare a investitorilor.

'Revenirea pe pieţele de obligaţiuni reafirmă traiectoria pozitivă a economiei Greciei, care face paşi spre ieşirea din criză şi din programele de asistenţă', se arată într-un comunicat al Guvernului de la Atena. La rândul său, ministrul grec de Finanţe, Euclid Tsakalotos, a adăugat că Grecia va demara o a doua şi o a treia emisiune până la finalul actualului program de asistenţă, în luna august 2018.

Comisarul european pentru Afaceri Economice, Pierre Moscovici, s-a declarat şi el încrezător că Grecia a depăşit criza economică şi că va putea să se refinanţeze în mod independent la dobânzi rezonabile.

Grecia nu are în prezent nevoie să se finanţeze de pe piaţă, deoarece beneficiază de un plan de asistenţă convenit cu partenerii europeni şi FMI în valoare de 86 de miliarde de euro. Însă experţii sunt de părere că oficialii de la Atena vor să testeze piaţa înainte de 2018, când ar urma să se încheie programul convenit cu UE şi FMI.

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO