1EUR = 4.8026 RON | Bucureşti 12 º

Extern

Guvernul grec se teme de o "nouă lovitură" extremistă

 Ministrul grec al Ordinii Publice, Nikos Dendias, a declarat că se teme de o "nouă lovitură" extremistă după asasinarea a doi membri ai partidului neonazist Zori Aurii, după uciderea unui antifascist, relatează AFP.

11 noi, 2013 | Mediafax

"Îmi este teamă de o nouă lovitură (...) şi de o nouă lovitură de răzbunare, care a fost cea mai mare teamă a mea după asasinarea lui Pavlos Fyssas", muzicianul antifascist ucis la jumătatea lui septembrie de un membru al partidului Zori Aurii, a subliniat ministrul pentru săptămânalul duminical To Vima.

Dendias a declarat că se teme "de declanşarea unei spirale de atacuri teroriste şi o vendetă sângeroasă care va duce la lipsă de siguranţă în societate".

Ancheta uciderii de către doi necunoscuţi, la 1 noiembrie a lui Emmanuel Kapelonis, în vârstă de 22 de ani, şi a lui Giorgos Foudoulis, în vârstă de 27 de ani, două gărzi locale ale Zori Aurii, pe un bulevard de la periferia de nord a Atenei, este încredinţată luptei împotriva terorismului.

Autorităţile examinează în special pista grupurilor anarhiste sau a extremei stângi elene care au revendicat periodic, în ultimii ani, mai multe antentate, în general fără victime.

Această dublă crimă comisă cu 12 gloanţe şi de la distanţă de un metru, potrivit poliţiei, a avut loc la o lună şi jumătate după ce muzicianul Pavlos Fyssas, în vârstă de 35 de ani, a fost înjunghiat mortal de un membru al partidului Zori Aurii la ieşirea dintr-un bar de la periferia de sud-est a Atenei.

Uciderea acestui militant antifascist a şocat Grecia şi a determinat autorităţile să lanseze în premieră o ofensivă împotriva Zori Aurii, acuzat de violenţe de mai mulţi ani dar care a beneficiat de un mediu de impunitate aproape totală.

Trei deputaţi ai partidului, între care fondatorul şi numărul doi în ierarhia formaţiunii, au fost plasaţi în arest preventiv la începutul lui octombrie, fiind inculpaţi pentru "apartenenţă la o organizaţie infracţională".

Intrat pentru prima dată în Parlament în urma alegerilor legislative din iunie 2012, cu 7 la sută din voturi, Zori Aurii are un discurs xenofob şi antisemit şi crescut în sondajele de opinie, devenind în prezent al treilea partid al ţării.

Dendias se teme că în pofida ofensivei împotriva acestui partid, asasinarea a doi dintre membrii săi va avea un efect de "victimizare" a neonaziştilor, ceea ce ar putea consolida politic formaţiunea.

Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

Daniel Oanţă

Instanţa supremă

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO