Guvernul Greciei va introduce o monedă paralelă dacă cetăţenii vor respinge austeritatea

Guvernul din Grecia, condus de premierul de extremă-stânga Alexis Tsipras, intenţionează să introducă o monedă paralelă, paritară cu euro, în cazul în care majoritatea grecilor va respinge la referendum măsurile de austeritate propuse de Grupul Bruxelles, afirmă surse citate de Corriere della Sera.
Economica.net - joi, 02 iul. 2015, 13:09
Guvernul Greciei va introduce o monedă paralelă dacă cetăţenii vor respinge austeritatea

Guvernul de la Atena a pregătit planuri pentru scenariile posibile după referendumul de duminică, pe tema pachetului de reforme propus de Grupul Bruxelles – format din Comisia Europeană, Banca Centrală Europeană şi Fondul Monetar Internaţional.

În cazul în care majoritatea grecilor se va pronunţa împotriva măsurilor de austeritate, Guvernul ar intenţiona să introducă o monedă paralelă, drahma, teoretic paritară cu euro, o situaţie care practic ar însemna ieşirea Greciei din zona euro, deşi premierul Alexis Tsipras a dat asigurări că acest lucru nu se va întâmpla.

„Analizăm introducerea unui vehicul monetar paralel, necesar pentru recapitalizarea băncilor şi pentru a permite deschiderea acestora înainte de izbucnirea unor revolte”, a declarat Yannis Varoufakis, ministrul grec de Finanţe.

Tot Varoufakis a precizat joi pentru postul public de radio australian ABC că „Grecia nu este în măsură să tipărească drahme deoarece ‘matriţele au fost distruse’. Potrivit acestuia, în 2000, cu un an înainte ca Grecia să adere la zona euro, ‘una din măsurile pe care a trebuit să le luăm a fost să ne debarasăm de toate matriţele’, în conformitate cu principiul de bază a blocului potrivit căruia ‘uniunea monetară este ireversibilă’. ‘Ne-am distrus matriţele, nu mai avem matriţe cu care să putem tipări drahme’, a spus Varoufakis.

Te-ar mai putea interesa și
Swiss International Air Lines a început operarea zborurilor de la Cluj-Napoca spre Zurich
Swiss International Air Lines a început operarea zborurilor de la Cluj-Napoca spre Zurich
Swiss International Air Lines leagă Clujul de Zurich începând de azi, 28 martie. ...
Autostrada Craiova-Filiaşi şi drumul expres Filiaşi-Târgu Jiu – Guvernul a aprobat indicatorii pentru cele două proiecte
Autostrada Craiova-Filiaşi şi drumul expres Filiaşi-Târgu Jiu – Guvernul a aprobat indicatorii pentru cele două ...
Guvernul a aprobat joi indicatorii tehnico-economici pentru ruta de mare viteză dintre Craiova şi Târgu Jiu (110,1 km), ...
Câți bani au primit directorii Hidroelectrica anul trecut
Câți bani au primit directorii Hidroelectrica anul trecut
Hidroeletrica, cel mai mare producător de energie electrică din România, a publicat raportul privind remunerațiile acordate ...
Noua Casă – 100 de garanţii, în prima lună
Noua Casă – 100 de garanţii, în prima lună
Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru IMM (FNGCIMM) a acordat 100 de garanţii în programul Noua Casă, în ...