Guvernul israelian a aprobat eliberarea a 26 de deţinuţi palestinieni

Guvernul israelian a aprobat duminică seara eliberarea a 26 de palestinieni deţinuţi de mult timp, potrivit unui comunicat oficial, înainte de reluarea negocierilor de pace directe miercuri, relatează AFP.
Economica.net - lun, 12 aug. 2013, 06:33
Guvernul israelian a aprobat eliberarea a 26 de deţinuţi palestinieni

„În urma deciziei Guvernului de a relua negocierile de pace cu palestinienii şi de a numi o Comisie ministerială în vederea eliberării de deţinuţi în timpul negocierilor (…), Comisia a aprobat eliberarea a 26 de deţinuţi”, a anunţat Biroul premierului Benjamin Netanyahu într-un comunicat.

Imediat după acest anunţ, numele deţinuţilor vizaţi au fost publicate pe site-uri ale unor închisori israeliene.

S-a prevăzut ca familiile celor defuncţi să fie informate înainte de publicare.

Potrivit presei, majoritatea celor 104 palestinieni şi israelieni arabi plasaţi în detenţie înainte de încheierea Acordurilor de Pace de la Oslo în 1963 – care urmează să fie eliberaţi toţi, în patru etape, în funcţie de progresele înregistrate în negocierile de pace – au fost implicaţi în atacuri soldate cu moartea unor israelieni.

Familiile victimelor urmează să facă apel la Înalta Curte de Justiţie împotriva acestor eliberări iminente.

„Paisprezece deţinuţi care se află pe lista aprobată (duminică de către Comisia guvernamentală) vor fi transferaţi la Gaza, iar 12 în Iudeea şi Samaria”, cum este desemnată, potrivit Bibliei, Cisiordania, se arată în comunicat.

„Opt dintre persoanele de pe listă urmau să fie eliberate în următorii trei ani, iar două dintre ele în următoarele şase luni”, adaugă Comisia guvernamentală, potrivit căreia „eliberarea deţinuţilor va avea loc în mai puţin de 48 de ore după publicarea listei”.

Cei trei miniştri care fac parte din acest organism, şi anume Moshe Yaalon (Apărare), Tzipi Livni (Justiţie) şi Yaakov Peri (Ştiinţă şi Tehnologie) – un fost director Shin Bet, serviciile de securitate internă – au subliniat că „dacă vreun (deţinut) eliberat îşi reia activităţile ostile faţă de Israel, îşi va ispăşi restul pedepsei”, se arată în comunicat.

Cei mai mulţi dintre cei 26 de deţinuţi au fost arestaţi pentru crimă. Victimele a trei dintre ei poartă nume palstiniene, ceea ce sugerează că au fost ucise deoarece erau suspectate de colaborare cu Israelul. Cu excepţia unuia singur, arestat în 2001, toţi aceşti deţinuţi au fost arestaţi înainte de 1994.

„Salutăm orice eliberare a unor deţinuţi palestinieni din închisori israeliene”, a declarat pentru AFP Ziad Abu Ain, adjunctul ministrului palestinian pentru deţinuţi, exprimându-şi speranţa că Israelul îi va elibera şi pe ceilalţi.

Potrivit ministrului palestinian, 20 dintre cei 26 de deţinuţi desemnaţi duminică sunt membri Fatah, mişcarea condusă de către preşedintele palestinian Mahmoud Abbas. Alţi doi sunt membri ai Frontului Popular pentru Eliberarea Palestinei (FPEP), doi ai mişcării Hamas, iar doi ai mişcării Jihadul Islamic.

Te-ar mai putea interesa și
Bulgaria va folosi avioanele de vânătoare MiG-29, de producție sovietică, până în 2028
Bulgaria va folosi avioanele de vânătoare MiG-29, de producție sovietică, până în 2028
Bulgaria nu va opri de la zbor avioanele MiG-29 până în 2028, a afirmat vineri ministrul interimar al Apărării, Atanas Zaprianov, relatează agenția bulgară de presă BTA, citată de Agerpres....
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de rachete Patriot
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de ...
Statele membre NATO au ajuns la un acord cu privire la trimiterea de sisteme de apărare antiaeriană suplimentare în Ucraina, ...
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Ministrul rus de Externe Serghei Lavrov a declarat vineri că Moscova nu va accepta un armistiţiu cu Ucraina nici măcar ...
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan Motor, al treilea mare producător auto nipon, a redus cu 14,5% estimarea privind profitul anual, citând vânzările ...