Guvernul israelian a aprobat eliberarea a 26 de deţinuţi palestinieni

Guvernul israelian a aprobat duminică seara eliberarea a 26 de palestinieni deţinuţi de mult timp, potrivit unui comunicat oficial, înainte de reluarea negocierilor de pace directe miercuri, relatează AFP.
Economica.net - lun, 12 aug. 2013, 06:33
Guvernul israelian a aprobat eliberarea a 26 de deţinuţi palestinieni

„În urma deciziei Guvernului de a relua negocierile de pace cu palestinienii şi de a numi o Comisie ministerială în vederea eliberării de deţinuţi în timpul negocierilor (…), Comisia a aprobat eliberarea a 26 de deţinuţi”, a anunţat Biroul premierului Benjamin Netanyahu într-un comunicat.

Imediat după acest anunţ, numele deţinuţilor vizaţi au fost publicate pe site-uri ale unor închisori israeliene.

S-a prevăzut ca familiile celor defuncţi să fie informate înainte de publicare.

Potrivit presei, majoritatea celor 104 palestinieni şi israelieni arabi plasaţi în detenţie înainte de încheierea Acordurilor de Pace de la Oslo în 1963 – care urmează să fie eliberaţi toţi, în patru etape, în funcţie de progresele înregistrate în negocierile de pace – au fost implicaţi în atacuri soldate cu moartea unor israelieni.

Familiile victimelor urmează să facă apel la Înalta Curte de Justiţie împotriva acestor eliberări iminente.

„Paisprezece deţinuţi care se află pe lista aprobată (duminică de către Comisia guvernamentală) vor fi transferaţi la Gaza, iar 12 în Iudeea şi Samaria”, cum este desemnată, potrivit Bibliei, Cisiordania, se arată în comunicat.

„Opt dintre persoanele de pe listă urmau să fie eliberate în următorii trei ani, iar două dintre ele în următoarele şase luni”, adaugă Comisia guvernamentală, potrivit căreia „eliberarea deţinuţilor va avea loc în mai puţin de 48 de ore după publicarea listei”.

Cei trei miniştri care fac parte din acest organism, şi anume Moshe Yaalon (Apărare), Tzipi Livni (Justiţie) şi Yaakov Peri (Ştiinţă şi Tehnologie) – un fost director Shin Bet, serviciile de securitate internă – au subliniat că „dacă vreun (deţinut) eliberat îşi reia activităţile ostile faţă de Israel, îşi va ispăşi restul pedepsei”, se arată în comunicat.

Cei mai mulţi dintre cei 26 de deţinuţi au fost arestaţi pentru crimă. Victimele a trei dintre ei poartă nume palstiniene, ceea ce sugerează că au fost ucise deoarece erau suspectate de colaborare cu Israelul. Cu excepţia unuia singur, arestat în 2001, toţi aceşti deţinuţi au fost arestaţi înainte de 1994.

„Salutăm orice eliberare a unor deţinuţi palestinieni din închisori israeliene”, a declarat pentru AFP Ziad Abu Ain, adjunctul ministrului palestinian pentru deţinuţi, exprimându-şi speranţa că Israelul îi va elibera şi pe ceilalţi.

Potrivit ministrului palestinian, 20 dintre cei 26 de deţinuţi desemnaţi duminică sunt membri Fatah, mişcarea condusă de către preşedintele palestinian Mahmoud Abbas. Alţi doi sunt membri ai Frontului Popular pentru Eliberarea Palestinei (FPEP), doi ai mişcării Hamas, iar doi ai mişcării Jihadul Islamic.

Te-ar mai putea interesa și
Un număr record de cazuri confirmate de COVID-19 în ultimele 24 de ore. 121 de decese și 1.195 de pacienți la ATI
Un număr record de cazuri confirmate de COVID-19 în ultimele 24 de ore. 121 de decese și 1.195 de pacienți la ATI
Un număr de 7.676 de cazuri noi (cel mai de la debutul valului patru) de persoane infectate cu SARS-CoV-2 au fost înregistrate în ultimele 24 de ore, fiind efectuate peste 67.000 de teste, a......
Enel vrea să renunțe la cărbune până în 2027 și să-și tripleze până în 2030 capacitățile de producere a energiei regenerabile
Enel vrea să renunțe la cărbune până în 2027 și să-și tripleze până în 2030 capacitățile de producere a energiei ...
Compania italiană de utilităţi Enel şi-a propus triplarea capacităţilor de producere a energiei din surse regenerabile ...
Moody’s îi face un cadou frumos lui Viktor Orban în perspectiva alegerilor de la anul. A îmbunătățit ratingul Ungariei
Moody’s îi face un cadou frumos lui Viktor Orban în perspectiva alegerilor de la anul. A îmbunătățit ratingul ...
Agenţia de evaluare financiară Moody's a îmbunătăţit vineri ratingul de ţară al Ungariei, de la "Baa3" până la ...
Piața retailului alimentar se apropie de un nou punct istoric: Kaufland ajunge 150 de hypermarketuri pe plan local
Piața retailului alimentar se apropie de un nou punct istoric: Kaufland ajunge 150 de hypermarketuri pe plan local
Kaufland, operatorul celui mai mare lanț de hypermarketuri la nivel național și numărul doi pe piața comerțului alimentar ...