Guvernul italian va relua anul acesta privatizarea Enel, Eni, Poşta Naţională şi Compania de căi ferate

Guvernul italian va confirma în 11 aprilie estimarea de creştere a economiei cu 1% în 2017 şi va relua programul de privatizare, inclusiv al companiei de utilităţi Enel SpA, fondurile obţinute urmând să fie folosite pentru reducerea datoriei publice, a afirmat sâmbătă viceministrul Economiei, Enrico Morando, transmit Bloomberg şi Reuters.
Economica.net - sâm, 08 apr. 2017, 16:03
Guvernul italian va relua anul acesta privatizarea Enel, Eni, Poşta Naţională şi Compania de căi ferate

Cabinetul va prezenta săptămâna viitoare noul plan fiscal multi-anual, care va include angajamentul de a relua programul de privatizare în 2017, după ce autorităţile au amânat anul trecut vânzarea unor active de stat.

Morando a declarat că în următoarea fază a programului de privatizare vor fi probabil vândute participaţii în compania de utilităţi Enel SpA, grupul energetic Eni, Poşta Naţională Italiană, compania de căi ferate Ferrovie dello Stato SpA şi fondul de stat Cassa Depositi e Prestiti (CDP).

Valoarea participaţiilor pe care vrea să le vândă Executivul de la Roma se ridică la 0,3-0,4% din PIB pentru 2017 şi pentru anii următori, a declarat Enrico Morando. Anterior, Guvernul anunţase ca obiectiv pentru 2017 şi 2018 vânzarea unor participaţii echivalente cu 0.5% din PIB.

Ministerul de Finanţe este cel mai mare acţionar al companiilor incluse în programul de privatizare, cu participaţii directe şi indirecte de 30% în Eni, 24% în Enel şi 65% în Poste, conform datelor Autorităţii de Reglementare a Pieţelor Financiare (Consob).

În noul plan fiscal va fi inclus şi obiectivul de reducere a imensei datorii publice începând din 2018, după ce în ultimii zece ani datoria a crescut semnificativ, a precizat Morando. Grecia şi Italia au cel mai ridicat nivel al datoriei din UE, depăşind cu mult plafonul de 60% din Produsul Intern Brut cerut de Uniunea Europeană. În 2016, datoria publică a Italiei a urcat la nivelul record de 132,6% din PIB, până la 2.217,69 miliarde de euro, de la 132% din PIB în 2015.

Italia, a patra economiei a zonei euro, a înregistrat o creştere de 0,9% în 2016 şi de 0,8% în 2015 iar încrederea mediului de afaceri -a îmbunătăţit semnificativ în ultimele luni. Aceste evoluţii au sporit aşteptările privind revizuirea în creştere a estimărilor pe 2017.

Companiile europene de utilităţi sunt afectate de câţiva ani de dezvoltarea puternică a surselor de energie regenerabilă şi de scăderea preţului energiei, care au determinat pierderi la centralele pe bază de cărbune şi gaze naturale.

Enel, cea mai mare companie de utilităţi din Europa după numărul de clienţi, se bazează pe divizia sa de energie regenerabilă şi pe cea de distribuţie a energiei pentru a stimula creşterea, mai ales pe pieţele emergente din şi în America de Nord.

În noiembrie, Enel a anunţat că în următorii trei ani va vinde active de trei miliarde de euro şi va reinvesti două miliarde de euro în achiziţii. În primul semestru din acest an compania ar urma să cheltuie 1,2 miliarde de euro pe achiziţii, în principal cumpărarea companiei de distribuţie a energiei Celg-D din Brazilia.

În România, Enel deţine 64,4% în Enel Distribuţie Muntenia şi Enel Energie Muntenia, 51% în Enel Distribuţie Banat, Enel Distribuţie Dobrogea şi Enel Energie şi 100% din acţiunile Enel România. Aceste companii gestionează o reţea de 91.000 de kilometri, ce distribuie aproximativ 14 TWh pe an (cu o cotă de piaţă de 34%), vând aproximativ 9 TWh/an unui număr de circa 2,6 milioane clienţi, dintre care 2,4 milioane sunt clienţi rezidenţiali (aproximativ 20% din piaţa de retail) şi 200.000 sunt companii.

Sursa: AGERPRES

Te-ar mai putea interesa și
OMV Petrom și Romgaz ar putea accelera începerea proiectului de foraj Neptun Deep din Marea Neagră, în contextul actualei crize a gazelor naturale
OMV Petrom și Romgaz ar putea accelera începerea proiectului de foraj Neptun Deep din Marea Neagră, în contextul actualei ...
România ar putea accelera primul său proiect de foraj în apele de mare adâncime din Marea Neagră, pe fondul crizei de gaze naturale în Europa, a declarat pentru Bloomberg directorul financiar......
Un experiment reușit al unor cercetători olandezi deschide drumul către construirea unui internet cuantic
Un experiment reușit al unor cercetători olandezi deschide drumul către construirea unui internet cuantic
Cercetătorii olandezi au depăşit o etapă cheie în drumul spre construirea unui internet cuantic ultrasecurizat, după ...
Ungaria va taxa profiturile excesive ale corporațiilor. Banii vor merge spre armată și subvențiile pentru energie
Ungaria va taxa profiturile excesive ale corporațiilor. Banii vor merge spre armată și subvențiile pentru energie
Ungaria va obliga băncile, companiile de telecomunicaţii, de asigurări, companiile aeriene, cele din sectorul energiei ...
Mercedes va renunța începând din 2023 să mai fabrice mașini echipate cu cutii de viteze manuale
Mercedes va renunța începând din 2023 să mai fabrice mașini echipate cu cutii de viteze manuale
Constructorul german de automobile Mercedes-Benz a anunţat miercuri că începând din 2023 va înceta să mai producă ...