Guvernul Kazahstanului a căzut ca urmare a protestelor generate de creșterea prețurilor la carburanți

După ce a spus națiunii că executivul kazah nu va cădea în urma protestelor de amploare declanșate de o creștere abruptă a prețurilor la carburanți, președintele kazah Kasâm Jomart Tokaev a acceptat demisia guvernului după o a treia zi de proteste în țara din Asia Centrală, scrie Europa Liberă.
Ion Dobreanu - mie, 05 ian. 2022, 09:55
Guvernul Kazahstanului a căzut ca urmare a protestelor generate de creșterea prețurilor la carburanți

sursă foto: Wikimedia, user Esetok

Un decret prezidențial publicat pe 5 ianuarie arată că Toqaev a acceptat demisia guvernului „în conformitate cu articolul 70 al Republicii Kazahstan”. Acesta l-a numit pe actualul prim-viceprim-ministru, Alikhan Smailov, ca prim-ministru interimar, mai scrie Europa Liberă.

Toqaev a semnat anterior un decret de instituire a stării de urgență în regiunile Almaty, Mangystau și Zhanaozen până pe 19 ianuarie.

Într-un mesaj video adresat națiunii pe 4 ianuarie, președintele Toqaev spusese că guvernul nu va cădea și că vrea „încredere reciprocă și dialog, mai degrabă decât conflicte”.

De la ce a început totul

Pe fondul furiei după o creştere a preţurilor gazului petrolier lichefiat (GPL), protestele au început în oraşul în oraşul Zhanaozen, în vestul acestei ţări bogate în resurse naturale, înainte de a se extinde în marele oraş regional Aktau de pe malul Mării Caspice. Prețul pe litrul de GPL a crescut la 120 de tenge (28 de cenți SUA) la începutul acestui an, comparativ cu un preț de 50-60 de tenge (12-14 cenți) în 2021.

Zhanaozen a fost în trecut scena mai multor violenţe care au zguduit Kazahstanul de la independenţa sa de URSS în 1991. În 2011, cel puţin 14 lucrători de la o exploatare petrolieră şi-au pierdut viaţa atunci când poliţia a reprimat o manifestaţie contra condiţiilor de muncă grele şi nivelului mic al salariilor.

În cursul serii, de 4 ianuarie autorităţile au anunţat că vor acorda o reducere a preţului la GPL fixându-l la 50 de tenge (0,1 euro) pe litru în regiune. Cu toate acestea, această promisiune nu a dus la dispersarea manifestanţilor.

Kasîm-Jomart Tokaev, la putere din 2019, a fost ales drept succesor de liderul istoric Nurzultan Nazarbaev, în vârstă de 81 de ani, care a condus Kazahstanul timp de treizeci de ani din 1989 şi îşi păstrează influenţa.

În încercarea de a calma demonstranții, președintele Kasâm Jomart Tokaev a anunțat că o comisie guvernamentală care include membri ai administrației sale a început să lucreze la Aktau pentru „găsirea unei soluții reciproc acceptabile la problema care a apărut în interesul stabilității în țara noastră. ”

„Oamenii legii au fost instruiți să prevină încălcările ordinii publice. Demonstranții trebuie să fie responsabili și pregătiți pentru dialog”, a scris el pe Twitter.

Guvernul a spus că va „implementa un pachet de măsuri pentru a reglementa” prețurile la combustibilul lichefiat.

 

Te-ar mai putea interesa și
Renault Duster, lansat în Turcia, viitorul hub de export spre țările din est
Renault Duster, lansat în Turcia, viitorul hub de export spre țările din est
Fratele geamăn al SUV-ului Dacia produs în România și comercializat în Uniunea Europeană, Renault Duster tocmai a fost lansat pe piața turcă, țară în care va fi și asamblat....
APIA a făcut plăți către fermieri de aproape 124 de milioane de lei, în intervalul 24 – 26 aprilie
APIA a făcut plăți către fermieri de aproape 124 de milioane de lei, în intervalul 24 – 26 aprilie
Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) a efectuat plăţi pentru anul de cerere 2023 în suma totală ...
AMOFM: 240 de locuri de muncă în străinătate sunt disponibile prin rețeaua EURES
AMOFM: 240 de locuri de muncă în străinătate sunt disponibile prin rețeaua EURES
Angajatorii europeni oferă, prin intermediul EURES România, 240 de locuri de muncă, cu contract pe perioadă determinată ...
Marcel Boloș: Sistemul naţional e-Transport este creat pentru lupta împotriva diverselor forme de fraudă şi evaziune fiscală
Marcel Boloș: Sistemul naţional e-Transport este creat pentru lupta împotriva diverselor forme de fraudă şi evaziune ...
Sistemul naţional e-Transport este special creat pentru lupta împotriva diverselor forme de fraudă şi evaziune fiscală ...