Guvernul maghiar se așteaptă la o scădere economică mai mare de 3%, cât prognozase acum o lună

Ungaria ar putea înregistra, în acest an, o contracţie a economiei mai gravă decât estimarea de 3% avansată luna trecută de Guvernul de la Budapesta, iar actuala ţintă de deficit bugetar de 3% din PIB "nu este sculptată în piatră", a declarat, vineri seara, ministrul ungar al Finanţelor, Mihaly Varga (foto), pentru Reuters, informează Agerpres.
Economica.net - sâm, 25 apr. 2020, 08:58
Guvernul maghiar se așteaptă la o scădere economică mai mare de 3%, cât prognozase acum o lună

Varga a precizat că Executivul de la Budapesta îşi va revizui prognozele de creştere economică şi deficit la finele lunii aprilie, în condiţiile în care pandemia de coronavirus are un impact economic peste aşteptări asupra Ungariei.

„Estimarea noastră referitoare la o recesiune de trei a fost făcută în a doua jumătate lunii martie şi se baza pe presupunerea că vom începe să ieşim din pandemia în al doilea trimestru. În prezent, analizăm situaţia şi cel mai probabil cifra va fi una mai slabă decât o contracţie de 3%”, a spus Mihaly Varga.

Ministrul ungar al Finanţelor a făcut referire la datele colectate online de la peste 200.000 de case de marcat din sectorul de retail în ultima săptămână, care arată că volumul vânzărilor este cu 54% sub cel înregistrat în perioada similară a anului trecut. Aceste date sugerează că şi veniturile din taxe vor fi semnificativ mai mici.

„Dacă economia va putea reveni la normal până la finele lunii mai sau până în iunie, atunci recesiunea va fi de 3%, dar putem vedea că această revenire va fi una mai lentă”, a apreciat Varga. Comparativ, anul trecut, economia ungară a înregistrat o creştere de 4,9%.

Varga a mai spus că Executivul vrea să menţină deficitul bugetar sub 3% din PIB, dar a adăugat că „nu va fi sfârşitul lumii” dacă va fi mai mare.

Analiştii intervievaţi, recent, de Reuters se aşteaptă, în medie, ca Ungaria să înregistreze în acest an un deficit de 4,5% din PIB. Întrebat dacă acest nivel ar fi unul acceptabil, Varga a răspuns: „Dacă pandemia frânează economia pentru o perioadă mai lungă de timp şi economia nu va putea reporni, atunci cred că da”.

Ministrul ungar al Finanţelor a dezvăluit şi termenii împrumutului acordat Ungariei de China pentru a finanţa construcţia liniei de tren de mare viteză care va lega Budapesta de Belgrad.

Mihaly Varga a precizat că linia de credit pe 20 de ani, în valoare de 1,855 miliarde dolari, are o dobândă anuală de 2,5% şi Ungaria dispune de opţiunea rambursării anticipate.

Te-ar mai putea interesa și
Statele Unite și Regatul Unit anchetează o posibilă încălcare foarte gravă a sancțiunilor impuse Rusiei prin intermediul tranzacțiilor cu monede cripto
Statele Unite și Regatul Unit anchetează o posibilă încălcare foarte gravă a sancțiunilor impuse Rusiei prin intermediul ...
Statele Unite şi Regatul Unit investighează tranzacţii cu criptomonede în valoare de circa 20 de miliarde de dolari care au fost efectuate printr-un instrument de schimb virtual stabilit în......
Crescătorii de păsări acuză ANPC că pune în pericol sectorul avicol românesc și cer instituției să arate același interes și față de carnea de pui importată
Crescătorii de păsări acuză ANPC că pune în pericol sectorul avicol românesc și cer instituției să arate același ...
Sectorul avicol românesc este în pericol, în urma controalelor repetate ale Autorităţii Naţionale pentru Protecţia ...
Xiaomi a început vânzarea primelor sale mașini electrice. Modelul de bază SU7 costă 29.900 de dolari
Xiaomi a început vânzarea primelor sale mașini electrice. Modelul de bază SU7 costă 29.900 de dolari
Producătorul chinez de smartphone Xiaomi Corp. a început joi să comercializeze primul său automobil electric, pariind ...
Ford plănuiește să producă un nou model de SUV la uzina sa din valencia
Ford plănuiește să producă un nou model de SUV la uzina sa din valencia
Constructorul auto american Ford a anunţat joi că analizează posibilitatea de a produce un nou automobil de teren (SUV) ...