1EUR = 4.8737 RON | Bucureşti -1 º

Finanţe şi bănci

Guvernul maghiar se așteaptă la o scădere economică mai mare de 3%, cât prognozase acum o lună

Ungaria ar putea înregistra, în acest an, o contracţie a economiei mai gravă decât estimarea de 3% avansată luna trecută de Guvernul de la Budapesta, iar actuala ţintă de deficit bugetar de 3% din PIB "nu este sculptată în piatră", a declarat, vineri seara, ministrul ungar al Finanţelor, Mihaly Varga (foto), pentru Reuters, informează Agerpres.

25 apr, 2020 | Agerpres

Varga a precizat că Executivul de la Budapesta îşi va revizui prognozele de creştere economică şi deficit la finele lunii aprilie, în condiţiile în care pandemia de coronavirus are un impact economic peste aşteptări asupra Ungariei.

"Estimarea noastră referitoare la o recesiune de trei a fost făcută în a doua jumătate lunii martie şi se baza pe presupunerea că vom începe să ieşim din pandemia în al doilea trimestru. În prezent, analizăm situaţia şi cel mai probabil cifra va fi una mai slabă decât o contracţie de 3%", a spus Mihaly Varga.

Ministrul ungar al Finanţelor a făcut referire la datele colectate online de la peste 200.000 de case de marcat din sectorul de retail în ultima săptămână, care arată că volumul vânzărilor este cu 54% sub cel înregistrat în perioada similară a anului trecut. Aceste date sugerează că şi veniturile din taxe vor fi semnificativ mai mici.

"Dacă economia va putea reveni la normal până la finele lunii mai sau până în iunie, atunci recesiunea va fi de 3%, dar putem vedea că această revenire va fi una mai lentă", a apreciat Varga. Comparativ, anul trecut, economia ungară a înregistrat o creştere de 4,9%.

Varga a mai spus că Executivul vrea să menţină deficitul bugetar sub 3% din PIB, dar a adăugat că "nu va fi sfârşitul lumii" dacă va fi mai mare.

Analiştii intervievaţi, recent, de Reuters se aşteaptă, în medie, ca Ungaria să înregistreze în acest an un deficit de 4,5% din PIB. Întrebat dacă acest nivel ar fi unul acceptabil, Varga a răspuns: "Dacă pandemia frânează economia pentru o perioadă mai lungă de timp şi economia nu va putea reporni, atunci cred că da".

Ministrul ungar al Finanţelor a dezvăluit şi termenii împrumutului acordat Ungariei de China pentru a finanţa construcţia liniei de tren de mare viteză care va lega Budapesta de Belgrad.

Mihaly Varga a precizat că linia de credit pe 20 de ani, în valoare de 1,855 miliarde dolari, are o dobândă anuală de 2,5% şi Ungaria dispune de opţiunea rambursării anticipate.


Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO