1EUR = 4.8398 RON | Bucureşti 25 º

News

Guvernul modifică regulamentul de aplicare a Codului Silvic elaborat de Ponta în ultima zi de mandat

În şedinţa de guvern de mâine, pe ordinea de zi se află modificarea şi complementarea Regulamentului de valorificare a masei lemnoase din fondul forestier proprietate publică aprobat prin Hotărârea Guvernului nr. 924/2015, care reglementează normele de aplicare ale Codului Silvic.

02 feb, 2016 | ECONOMICA.net

HG 924/2015 a fost redactată în 4 noiembrie, în chiar ziua demisiei Guvernului Ponta şi a apărut în Monitorul Oficial o săptămână mai târziu, în 11 noiembrie. Hotărârea elimină prevederea prin care un operator economic/grup de operatori economici nu poate achiziţiona/procesa mai mult de 30% din volumul dintr-un sortiment industrial de masă lemnoasă din fiecare specie, stabilit ca medie a ultimilor 3 ani în baza actelor de punere în valoare autorizate la exploatare şi exploatate la nivel naţional, indiferent de forma de proprietate”. 

Efectul a fost că Exploatatorii de masă lemnoasă pot achiziţiona orice cantitate de lemn doresc, atât de la Romsilva, cât şi de la alte instituţii de stat.

Codul Silvic a fost subiectul unor dispute majore între Guvernul Ponta şi preşedintele Iohannis şi a scos şi mii de oameni în stradă care au protestat împotriva despăduririlor masive din România.

Citeşte şi: Liber la tăiat fără limită pădurile României. Guvernul Ponta a modificat in extremis Codul Silvic pe placul lui Iohannis

De la 1 ianuarie, întâmplător sau nu, Romsilva a scumpit cu 300% preţul masei lemnoase comercializate către firmele din industria de profil. Această mişcare a Regiei a adus mii de lucrători din industrie în faţa Guvernului, care au protesta împotriva noii politici de preţuri a Romsilva, care le-ar periclita locurile de muncă.

Companiile care prelucrează lemn au avut în 2013 un business cumulat de trei miliarde de euro, de trei ori mai mult decât rulajul companiilor care exploatează lemnul. 

loading...
Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO