1EUR = 4.8358 RON | Bucureşti 33 º

Finanţe şi bănci

Guvernul nu susține inițiativa legislativă antitabac, care ar duce la creșterea contrabandei și la pierderi de 2 miliarde de lei

Guvernul Orban a dat aviz negativ la sfârșitul lunii ianurie unei ințiative legislative propuse de mai mulți parlamentari de supra-reglementare a industriei producătoare de țigări.

13 feb, 2020 | ECONOMICA.net

Camera Deputaților a publicat Punctul de vedere negativ, adoptat de Guvern în ședința din 28 ianuarie 2020, cu privire la inițiativa antitutun. Coaliția pentru Libertatea Comerțului și a Comunicării (CLCC) salută decizia Executivului de a nu susține pachetul de măsuri antitutun care ar fi destabilizat peste 70.000 de operatori economici din România și ar fi avut, conform estimărilor oficiale, un impact de peste două miliarde de lei anual la bugetul general consolidat.

CLCC a avertizat, încă de la depunerea PL-x 587/2019 pentru modificarea unor acte normative în domeniul reglementării produselor din tutun, că inițiativa legislativă va determina o explozie a contrabandei cu țigarete, cu repercusiuni asupra bugetul statului.
De asemenea, CLCC a susținut că propunerea legislativă, depusă fără consultare publică sau studiu de impact, depășește cadrul Directivei europene 40 / 2014 și reprezintă un precedent periculos prin hiper-reglementarea unei industrii care se numără printre cei mai mari contribuabili la bugetul statului. Proiectul de lege urmărește interzicerea totală a sponsorizărilor din partea companiilor de tutun, interzicerea expunerii țigărilor în magazine, cu excepția tutungeriilor, introducerea unor noi taxe asupra produselor din tutun și tratamentul nediferențiat al țigărilor și produselor de nouă generație, care pot reduce riscurile asociate fumatului.

”Guvernul României evaluează impactul bugetar al proiectului de lege antitutun la 2 miliarde de lei în fiecare an. Și asta fără a include aici și impactul asupra companiilor mici, medii și mari care își plătesc în fiecare lună, corect, taxele. Un impact pe care inițiatorii proiectului ar fi putut să -l anticipeze atunci când au acceptat să își asume un proiect creat în afara Parlamentului”, a declarat directorul executiv al CLCC, Constantin Rudnițchi.

CLCC, care numără peste 2.000 de companii, cu o cifră de afaceri cumulată de circa 50 de miliarde de lei și un număr de angajați de peste 36.000, consideră că libertatea economică, libertatea comerțului și libertatea comunicării sunt fundamentale, iar consultările publice stau la baza unei societăți democratice.
Membrii CLCC pledează pentru stabilitate și predictibilitate legislativă, precum și pentru reglementări echilibrate și necesare, nu intempestive sau excesive.

Coaliția pentru Libertatea Comerțului și a Comunicării cuprinde companii din FMCG, industria ospitalitații, distribuitori engros, retaileri, mici comercianți, reprezentanți ai HoReCa, agenții de publicitate și comunicare, dar și ONG-uri.
Mai multe detalii despre CLCC puteți găsi pe pagina web a Coaliției, www.clcc.ro, și pe pagina lor de Facebook.

loading...
Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO