1EUR = 4.7764 RON | Bucureşti 8 º

Extern

Guvernul polonez vrea să majoreze cu 10% accizele la alcool şi ţigări

Guvernul polonez a adoptat joi un proiect de lege care prevede o majorare de 10% a accizelor pentru băuturi alcoolice şi ţigări începând de la 1 ianuarie 2020, o măsură care ar urma să aducă o sumă de 400 milioane de euro la buget, informează AFP.

14 noi, 2019 | Agerpres

Proiectul va trebui cotat de noul parlament rezultat în urma alegerilor parlamentare din octombrie, alegeri la care conservatorii şi-au păstrat majoritatea şi ar trebui să susţină textul adoptat de cabinetul condus de Mateusz Morawiecki, care de altfel a fost mandatat joi în mod oficial de preşedintele Andrzej Duda cu formarea viitorului guvern, ce va fi în mare măsură o continuare a celui actual.

Majorarea accizelor, criticată imediat de reprezentanţii sectorului băuturilor spirtoase, vizează în special "alcoolul etilic, berea, vinurile şi derivate, subprodusele vitivinicole, produsele conţinând tutun şi tutunul brut", se precizează în textul proiectului de lege.

"Suntem surprinşi de amploarea noii majorări. Ea nu a făcut obiectul niciunei consultări şi nici nu a fost anunţată în prealabil", a declarat Witold Wlodarczyk, preşedintele asociaţiei patronale din industria băuturilor spirtoase (ZPPPS).

Potrivit estimărilor Guvernului de la Varşovia, această majorare a accizelor ar urma să aducă venituri suplimentare în valoare de aproximativ 1,7 miliarde zloţi (400 milioane) la buget, într-un moment în care autorităţile caută noi resurse pentru a-şi putea finanţa promisiunile făcute în timpul campaniei electorale.

Potrivit datelor Agenţiei naţionale pentru prevenţia problemelor generate de alcoolism (PARPA), un polonez adult a consumat în medie 9,55 litri de alcool pur în 2018. Potrivit experţilor, consumul a continuat să crească şi a depăşit deja pragul de 10 litri.

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO