1EUR = 4.8344 RON | Bucureşti 34 º

Finanţe şi bănci

Guvernul Ponta, cu plusuri şi minusuri: Ce arată execuţia bugetului pe 2013

Guvernul USL a reuşit să ţină un buget echilibrat în 2013, în condiţiile în care a redus puternic arieratele. Însă datele execuţiei bugetului pe anul trecut arată şi o majorare puternică a acelor cheltuieli considerate, îndeobşte, risipă bugetară. Aceste cheltuieli s-au făcut în detrimentul investiţiilor.

31 ian, 2014 | ECONOMICA.net

Plusuri

Arieratele

Arieratele au scăzut foarte mult pe parcursul anului trecut. De la 868 de milioane de lei în decembrie 2012 până la 216 milioane de lei la sfârşitul lui 2013. 

Numărul de posturi

Numărul de posturi de angajaţi plătite de la buget a scăzut anul trecut cu 7.393, la 1,183 milioane.

Subvenţii

Cheltuielile statului cu subvenţiile au scăzut cu 16%, în principal datorită scăderii subvenţiilor transferate autorităţilor locale.

Deficitul

Deficitul bugetar a fost menţinut la un nivel sustenabil, pentru România, la 2,52% din PIB, faţă de 2,51% în 2012.


Minusuri


Cheltuielile de personal

Cheltuielile statului cu proprii angajaţi au crescut serios în 2013, cu nu mai puţin de 13,5%. Evoluţia este explicată de reîntregirea salariilor bugetarilor, tăiate în 2010.

Bunuri şi servicii

Dacă creşterea cheltuielilor de personal a avut o justificare din partea guvernului, cele pentru bunuri şi servicii n-au fost menţionate în nici un discurs public. Aceastea au crescut cu un solid 12%. Cheltuielile de personal şi cele pentru bunuri şi servicii au fost principalele la care s-au operat reduceri după venirea crizei, pentru echilibrarea bugetului, prin "reducerea risipei".

Investiţii

Cheltuielile de capital, care reprezintă, în general, investiţiile făcute de guvern, au scăzut anul trecut abrupt, cu 7,5%, fiind sacrificate în vederea creşteriicheltuielilor de personal şi de consum (bunuri şi servicii).

loading...
Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO