Guvernul Ponta III merge în Parlament pentru votul de încredere

Noii miniştri ai Cabinetului condus de Victor Ponta şi cei cu portofolii noi vor fi audiaţi marţi, între orele 9,00-13,00, în comisiile de specialitate, urmând ca votul în plenul reunit al Parlamentului să aibă loc la ora 15,00.
Economica.net - mar, 04 mart. 2014, 05:02
Guvernul Ponta III merge în Parlament pentru votul de încredere

Preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, a anunţat luni că, potrivit Constituţiei, miniştrii care şi-au păstrat portofoliile nu vor fi audiaţi.

‘Conform Constituţiei, miniştrii care şi-au păstrat portofoliile şi miniştrii vechi nu sunt audiaţi. Din ceea ce m-am uitat la prima citire mi se pare că sunt 13 miniştri noi sau care au portofolii noi şi aceştia conform Constituţiei vor fi audiaţi de comisiile comune între orele 9,00 şi 13,00’, a spus Zgonea.

Lista miniştrilor din Guvernul Ponta 3

Prim-ministru: Victor Ponta
Vicepremier şi ministru de Interne: Gabriel Oprea
Vicepremier şi ministru al Administraţiei: Liviu Dragnea
Vicepremier şi ministru al Agriculturii: Daniel Constantin
Vicepremier şi ministru al Culturii: Kelemen Hunor
Ministru de Finanţe: Ioana Petrescu
Ministru de Justiţie: Robert Cazanciuc
Ministru al Apărării Naţionale: Mircea Duşa
Ministru al Mediului, Apelor şi Pădurilor: Korodi Attila
Ministru de Externe: Titus Corlăţean
Ministru pentru Societatea Informaţională: Alexandru-Răzvan Cotovelea
Ministrul Educaţiei Naţionale: Remus Pricopie
Ministrul Fondurilor Europene: Eugen Orlando Teodorovici
Ministrul Tineretului şi Sportului: Gabriela Szabo
Ministrul Sănătăţii: Nicolae Bănicioiu
Ministrul Transporturilor: Dan Şova
Ministrul Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale: Rovana Plumb
Ministrul Economiei: Constantin Niţă
Ministru pentru Relaţia cu Parlamentul: Eugen Nicolicea
Ministrul delegat pentru Cercetare: Mihnea Costoiu
Ministru delegat pentru Buget: Liviu Voinea
Ministru delegat pentru Energie: Răzvan Nicolescu
Ministru delegat pentru Ape şi Păduri: Doina Pană
Ministru delegat pentru Turism şi IMM-uri: Florin Jianu
Ministru pentru dialog social şi societate civilă: Aurelia Cristea
Ministru pentru Românii de Pretutindeni: Bogdan Stanoevici.

Dacă unii miniştri – Dragnea, Cazanciuc, Corlăţean, Duşa, Pricopie, Teodorovici, Voinea, Costoiu – şi-au păstrat portofoliile deţinute şi în Guvernul USL, alţii – Plumb, Bănicioiu, Niţă, Şova, Pană – au primit noi portofolii. Pe de altă parte, vicepremierul Gabriel Oprea, care nu avea şi portofoliul vreunui minister, preia acum Ministerul Afacerilor Interne, iar Daniel Constantin, care deţinea ministerul Agriculturii, capătă şi calitatea de vicepremier.

De asemenea, prin ieşirea PNL de la guvernare şi intrarea UDMR, în guvern au apărut şi miniştri noi: Kelemen Hunor, Attila Korodi, Gabriela Szabo, Ioana Petrescu, Alexandru Răzvan Cotovelea, Florin Jianu, Eugen Nicolicea, Răzvan Nicolescu, Aurelia Cristea, Bogdan Stanoevici.

Noii miniştri ai Cabinetului Victor Ponta III şi cei cu portofolii noi ar putea depune, marţi, şi jurământul de învestitură, în faţa preşedintelui Traian Băsescu.

Preşedintele PSD, premierul Victor Ponta, şi preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, au semnat luni un acord privind intrarea Uniunii la guvernare în baza programului Executivului adoptat în Parlament în anul 2012.

Negocierile şi decizia intrării UDMR la guvernare au venit după ce pe 25 februarie Partidul Naţional Liberal a decis retragerea de la guvernare a miniştrilor liberali.

Preşedintele Traian Băsescu declara, la sfârşitul săptămânii trecute, că premierul trebuie redesemnat pentru că aducerea UDMR la guvernare ”practic înseamnă un nou guvern” şi un nou program de guvernare.

În replică, Ponta a dat asigurări că nu se va modifica programul de guvernare, iar despre posibila intenţie a preşedintelui de a ataca la CCR votul Parlamentului pentru noul Guvern, a afirmat că şeful statului nu poate face acest lucru.

‘Domnul preşedinte Băsescu, din fericire, ceea ce spune nu are cum să facă. Preşedintele României nu poate contesta, conform legii, Hotărârile Parlamentului. Cei care pot să o facă sunt preşedinţii celor două Camere. (…) Cel puţin din punct de vedere legal şi constituţional, lucrurile sunt foarte clare. Programul Guvernului nu se schimbă, primul punct al acordului cu UDMR este foarte clar – însuşirea programului din 2012. Preşedintele ţării nu are voie să încalce o Hotărâre a Parlamentului’, a spus Ponta.

Şeful Executivului a afirmat, luni, că există o decizie a CCR care spune în mod explicit că miniştrii care au fost votaţi de către Parlament nu pot fi refuzaţi de şeful statului.

‘Eu văd un singur lucru: un preşedinte nelegitim – că vorbim de constituţionalitate, domnul preşedinte Băsescu a fost demis în 2012 – care vrea instabilitate şi care de fiecare dată se gândeşte doar la interesul său personal şi niciodată la interesul României. Mâine o să avem votul în Parlament, în măsura în care Parlamentul votează, în baza articolului 85 din Constituţie, se vor prezenta noii miniştri pentru jurământ la Cotroceni şi de miercuri sper să avem o guvernare stabilă, iar din noiembrie să avem şi un preşedinte stabil, ceea ce categoric avem cu toţii nevoie’, a declarat Ponta.

Te-ar mai putea interesa și
Marcel Boloș: În ultimul an, agenţiile ne-au reconfirmat ratingul suveran şi perspectiva stabilă, dar asta nu înseamnă că nu există loc de creştere (Video)
Marcel Boloș: În ultimul an, agenţiile ne-au reconfirmat ratingul suveran şi perspectiva stabilă, dar asta nu înseamnă ...
Agenţiile ne-au reconfirmat ratingul suveran şi perspectiva stabilă, dar asta nu înseamnă că nu există loc de creştere, pentru că investitorii străini au tendinţa de a se orienta către......
Ieftinire a carburanților, azi. Benzina și motorina au ajuns să coste aprope la fel în benzinării
Ieftinire a carburanților, azi. Benzina și motorina au ajuns să coste aprope la fel în benzinării
Petrom, liderul pieței de distribuție a carburanților din România, a redus azi prețul motorinei și a menținut prețul ...
Taipeiul anunță că a detectat 21 de avioane militare chineze în jurul Insulei Taiwan
Taipeiul anunță că a detectat 21 de avioane militare chineze în jurul Insulei Taiwan
Douăzeci şi unu de avioane militare chineze au fost detectate în jurul Insulei Taiwan începând cu ora locală 8.15 (0.15 ...
Statele Unite își vor retrage militarii staționați în Niger, la cererea autorităților din această țară
Statele Unite își vor retrage militarii staționați în Niger, la cererea autorităților din această țară
Statele Unite şi-au dat vineri acordul de a-şi retrage din Niger cei 1.000 de soldaţi angajaţi acolo în lupta antijihadistă, ...