Guvernul prelungește cu șase luni plafonarea tarifelor polițelor RCA

Guvernul a aprobat în şedinţa de joi prelungirea plafonării cu încă şase luni a tarifelor poliţelor RCA la nivelul din februarie 2023, la care se adaugă rata inflaţiei de maximum 6,8%, transmite Agerpres.
AGERPRES - joi, 28 dec. 2023, 21:14
Guvernul prelungește cu șase luni plafonarea tarifelor polițelor RCA

„E o decizie importantă pentru că România are un parc auto extrem de consistent. A plafonat pentru încă şase luni Executivul tarifele de primă practicate de către asigurători începând cu luna ianuarie 2024, însă asigurătorilor li se permite actualizarea preţurilor poliţelor cu rata inflaţiei, dar nu mai mult de 6,8%”, a precizat purtătorul de cuvânt al Guvernului, Mihai Constantin, în cadrul unei conferinţe de presă la Palatul Victoria.

Conform unui comunicat transmis de Biroul de presă al Guvernului, prin aplicarea acestei măsuri se combate „creşterea excesivă a preţurilor” şi este vizată stabilizarea graduală a pieţei de asigurări RCA.

„Se instituie un mecanism transparent de stabilire a despăgubirilor acordate pentru acoperirea costurilor de înlocuire temporară a vehiculului avariat cu un vehicul din aceeaşi clasă sau o clasă inferioară în situaţia în care vehiculul avariat nu mai poate fi utilizat din punct de vedere tehnic. În acest caz, Guvernul poate interveni pentru o perioadă de timp limitată prin stabilirea modului de determinare a primelor practicate de către asigurătorii RCA astfel încât împrejurările care determină situaţia de criză să fie depăşite. Tarifele de primă maxime adoptate prin prezenta hotărâre se vor aplica de către societăţile de asigurare care practică asigurarea RCA pe o perioadă de 6 luni pentru contractele RCA încheiate după data intrării în vigoare a acesteia”, transmite sursa citată.

Pe 19 decembrie, Uniunea Naţională a Societăţilor de Asigurare şi Reasigurare din România a anunțat că respinge ferm propunerea de prelungire a înghețării tarifelor RCA.

„Plafonarea este o măsură care nici pe hârtie nu arată bine și care nu credem că va mulțumi pe nimeni, mai ales pe termen mediu şi lung. Unii stakeholderi vor fi însă afectați pe termen scurt.

Prețul polițelor RCA este influențat de numărul mare de accidente, de despăgubirile disproporționate și nu întotdeauna corect prezentate, de unde decurg o serie de factori ce pot fi soluționați inclusiv prin demersurile legislative promise de Guvern în contextul plafonării. Însă dialogul trebuie să fie unul tehnic și nu unul populist.

De altfel, dacă ne uităm în istorie, industria de asigurări a vorbit în nenumărate ocazii despre măsurile care trebuie luate pentru a nu mai fi repetat trecutul. La momentul primei prelungiri a înghețării tarifelor polițelor RCA, în luna septembrie 2023, am atras atenția asupra consecințelor negative ale unei asemenea decizii și continuăm să susținem aceleași argumente”, se precizează în comunicatul transmis acum nouă zile de UNSAR.

Măsura prelungirii palfonării tarifelor RCa a fost însă susținută de noua conducere a Autorității de Supraveghere Financiară. Încă înainte de a fi numit în funcție de către Parlament, vicepreședintele instituției, Sorin Mititelu, declara într-un interviu pentru Economica.net că susține această decizie.

”Trebuie să înțelegem toți că, alături de alte soluții moderne, asigurările reprezintă o formă de protecție și eficientă și ieftină. O soluție aproape miraculoasă comparativ cu alte opțiuni. Este rolul societăților din piață să își convingă clienții de acest lucru, dar ASF trebuie să creeze climatul potrivit. Suntem pe ultimul loc în Europa în ceea ce privește ponderea asigurărilor în PIB. Ne-a luat și Bulgaria. Trebuie să avem ca obiectiv, într-o primă fază, aducerea acestei piețe măcar la nivelul economiei României, în general, pentru că în acest moment ritmul de dezvoltare în asigurări este sub media economiei”, a spus Mititelu într-un interviu luat cu câteva zile înainte de numirea sa în funcție.

Te-ar mai putea interesa și
Magazinele Lidl din România vor fi închise pe 5 și 6 mai 2024
Magazinele Lidl din România vor fi închise pe 5 și 6 mai 2024
Cele peste 350 e magazine Lidl din toată țara vor fi închise în prima și a doua zi de Paște, pe 5 și 6 mai 2024. Clienții își vor putea face cumpărăturile în cadrul rețelei până......
Ministrul de externe german pledează pentru admiterea rapidă în UE a Balcanilor de Vest – „Zonele gri” politice şi geografice în Balcani sau în estul UE sunt extrem de periculoase
Ministrul de externe german pledează pentru admiterea rapidă în UE a Balcanilor de Vest – „Zonele gri” ...
Ministrul de externe german Annalena Baerbock a pledat pentru admiterea rapidă în Uniunea Europeană a statelor candidate ...
Xi Jinping, în turneu european în Franţa, Serbia şi Ungaria la începutul lunii mai
Xi Jinping, în turneu european în Franţa, Serbia şi Ungaria la începutul lunii mai
Preşedintele chinez Xi Jinping este aşteptat într-o vizită de stat în Franţa pe 6 şi 7 mai, pentru a discuta despre ...
Retragerea băncilor obligă firmele chineze să intre în zona subterană când vine vorba de plăţile cu Rusia
Retragerea băncilor obligă firmele chineze să intre în zona subterană când vine vorba de plăţile cu Rusia
Un producător de electrocasnice din sudul Chinei are probleme în a-şi livra produsele în Rusia, nu pentru că ar fi probleme ...