Guvernul prelungește până pe 30 iunie 2024 sistemul de autorizare pentru importurile de cereale din Ucraina. Pe listă mai intră două produse

28 12. 2023
Marcel-Ciolacu-prima-sedinta-de-guvern

De asemenea, pe listă vor fi adăugate făina şi zahărul, a anunţat premierul, în debutul şedinţei de guvern.

„Avem astăzi o veste bună şi pentru fermierii români. Guvernul va prelungi până la 30 iunie 2024 măsurile care implică sistemul de autorizare la export introdus de Ucraina pentru produsele agricole şi vom adăuga pe această listă două noi produse, respectiv făină şi zahăr. Este o decizie importantă prin care vom proteja fermierii români şi locurile de muncă din acest sector”, a spus Marcel Ciolacu.

Ministrul Agriculturii, Florin Barbu, a anunțat în data de 12 octombrie 2023 că importurile de grâu, porumb, floarea soarelui şi soia vor fi permise numai în baza unui acord de punere pe piaţă eliberat de MADR şi doar pentru fermierii şi procesatorii care demonstrează că au nevoie de aceste cantităţi pentru completarea stocurilor.

„Astăzi, în şedinţa de Guvern, a fost adoptată Ordonanţa de Urgenţă care protejează fermierii români de importul cerealelor din Ucraina. În baza mecanismului negociat cu Ucraina, instituim o procedură prin care permitem importurile de grâu, porumb, floarea soarelui şi soia doar în baza unui acord de punere pe piaţă eliberat de Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale. Astfel, importul de cereale va fi posibil doar pentru fermierii şi procesatorii români care demonstrează cu acte că au nevoie de cantităţi pentru completarea stocului”, a spus atunci ministrul.

De asemenea, a adăugat el, nu pot intra în procesare sau furajare decât cerealele care respectă standardele de calitate certificate de Autoritatea Naţională Sanitară şi pentru Siguranţa Alimentelor, pe baza probelor primite şi analizate.

În data de 7 decembrie, tot ministrul Agriculturii a anunțat că va cere extinderea acestui sistem și pentru zahăr și făină.

„Pot asigura că va fi prelungită partea de licențiere și anul viitor, pentru a proteja fermierii români. (Licența n.red) va fi destinată tot fermierilor și procesatorilor care vor să facă importuri de cereale din Ucraina. Voi solicita și cred ca mă va ajuta domnul prim-ministru să introduc în acestă ordonanță de urgență privind licențierea și importurile de zahăr și faină din Ucraina, adică voi extinde lista”, a declarat ministrul Agriculturii la AgroTV.

Începând din data de 2 mai 2023, România împreună cu Bugaria, Polonia, Slovaci și Ungaria au impus un embargou pentru importurile dein Ucraina grâu și meslin, porumb, semințe de rapiță sau de rapiță sălbatică, chiar sfărâmate, semințe de floarea-soarelui întregi sau sfărâmate. Acest embargou a fost negociat cu Comisia Europeană și impus inițial pentru o lună.

El a fost prelungit până pe 15 septembrie, dată de la care Comisia Europeană nu l-a mai susținut. Polonia, Ungaria și Slovacia au anunțat atunci că vor prelungi unilateral embargourile. România a adoptat în schimb această cale de mijloc a permisiunii importurilor cu autorizație specială.