Guvernul promite FMI că va continua ajustarea sectorului public

Guvernul a promis Fondului Monetar Internaţional (FMI) că va continua să ajusteze dimensiunea sectorului public, prin neînlocuirea angajaţilor care ies din sistem în urma concedierii, demisiei sau pensionării şi prin identificarea suprapunerilor de atribuţii ale angajaţilor.
Economica.net - joi, 14 nov. 2013, 12:43
Guvernul promite FMI că va continua ajustarea sectorului public

Executivul se va asigura astfel că este realizată o încadrare mai rapidă în grila de salarizare din sectorul bugetar, se arată în scrisoarea de intenţie convenite cu FMI în această lună şi obţinută de MEDIAFAX.

Scrisoarea de intenţie

În luna iunie, Guvernul şi FMI au convenit să fie elaborate norme de personal pentru fiecare minister ordonator de credite şi să fie flexibilizată regula de un angajat la şapte posturi vacantate în sectorul bugetar, menţinând însă cheltuielile de personal în jurul a 7% din PIB.

Premierul Victor Ponta explica atunci că angajări de personal sunt necesare mai ales în educaţie şi sănătate şi că sistemul de angajare a unei singure persoane la şapte posturi vacantate trebuie aplicat cu mai multă „flexibilitate” în principal în aceste două domenii, pentru ca blocajele generate de lipsa de personal să fie eliminate.

Ulterior, Guvernul a decis prin ordonanţă de urgenţă ca administraţia să fie reorganizată şi ca posturile astfel vacantate să poată fi ocupate ulterior, cu respectarea principiului un post vacantat – un post ocupat, diferit de sistemul actual care impune o singură angajare la şapte posturi vacantate.

Angajările sunt însă posibile doar cu acordul Guvernului. Astfel, anual, prin hotărâre, Guvernul are posibilitatea să stabilească numărul maxim de posturi care pot fi înfiinţate şi ocupate.

Prin reorganizarea aparatului administrativ, Executivul estimează deja o economie la bugetul de stat de 45 milioane lei în acest an şi 108 milioane lei în fiecare dintre următorii patru ani.

În 2009, Guvernul a decis prin ordonanţă de urgenţă, în urma negocierilor cu FMI, să suspende ocuparea prin concurs sau examen a posturilor vacante din administraţie şi să permită angajarea unui singur funcţionar la şapte posturi vacantate, excepţii fiind acceptate doar pentru funcţiile de conducere, înalţi funcţionari şi administraţii subdimensionate.

Interdicţia a fost prelungită anual.

Te-ar mai putea interesa și
Tesla își propulsează un model pe prima poziție a clasamentului mondial, dar pierde din profit
Tesla își propulsează un model pe prima poziție a clasamentului mondial, dar pierde din profit
Datele companiei de cercetări de piață JATO Dynamics arată că Tesla Model Y a devenit cel mai vândut vehicul din întreaga lume în primul trimestru al anului 2023. În același timp, o......
Profitul celui mai mare investitor imobiliar din România a intrat la apă în T1
Profitul celui mai mare investitor imobiliar din România a intrat la apă în T1
Profitul celui mai mare investitori imobiliar din România a intrat la apă în T1. CPI Property Group, deținută în proporție ...
Trafic intens pe DN1, în Valea Prahovei
Trafic intens pe DN1, în Valea Prahovei
Se circulă în coloană, duminică la prânz, pe drumul naţional DN 1 Ploieşti - Braşov, în Valea Prahovei, pe sensul ...
DEER alocă peste 63,5 milioane de lei pentru servicii de citire a contoarelor
DEER alocă peste 63,5 milioane de lei pentru servicii de citire a contoarelor
Distribuţie Energie Electrică România (DEER) alocă 63,554 milioane lei, fără TVA, pentru servicii de citire contoare ...