1EUR = 4.8026 RON | Bucureşti 12 º

Extern

Guvernul rus aprobă liberalizarea exporturilor la gazele naturale lichefiate

Guvernul rus a aprobat miercuri un proiect de lege asupra liberalizării exporturilor ruse de gaze naturale lichefiate, în cadrul unei reuniuni consacrate strategiei energetice ruse până în anul 2030.

30 oct, 2013 | Agerpres

Statul rus încearcă să renunțe la monopolul său asupra exporturilor de gaz lichefiat, iar proiectul de lege aprobat "nu prelungește la infinit posibilitățile de a pune capăt acestui monopol", ci definește criteriile pe care trebuie să le îndeplinească societățile exportatoare de gaz, a declarat premierul rus Dmitri Medvedev, citat de RIA Novosti.

Textul de lege adoptat, a precizat șeful guvernului rus, "reprezintă o schimbare notabilă pe piața rusă a gazelor care rămâne foarte, foarte monopolizată".

Grupul rus Gazprom și filialele sale sunt în prezent singurele care au dreptul să exporte gaze naturale lichefiate, precizează agenția de presă rusă.

Proiectul de lege aprobat miercuri de executivul rus prevede acordarea dreptului de export societăților care exploatează zăcămintele de gaze și a căror licență permite construirea de uzine de lichefiere a gazului, precum și societăților publice sau de stat ce dețin peste 50% din active și care exploatează zăcăminte situate în apele interioare și teritoriale ruse și pe platoul continental, inclusiv în Marea Neagră și Marea Azov.

Anterior, ministrul rus al energiei, Aleksandr Novak, anunța că participanții la proiectul de lichefiere a gazului "Iamal SPG" și uzinele de lichefiere aparținând societăților Rosneft și Gazprom ar fi primele care ar obține dreptul de export al gazului în cadrul acestei prime etape de liberalizare a pieței. Potrivit ministrului Novak, decizia de liberalizare a exporturilor ruse de gaz lichefiat va intra în vigoare la 1 ianuarie 2014.

Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

Daniel Oanţă

Instanţa supremă

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO