Rusia creşte de patru ori taxele de exploatare aplicate producătorilor de gaze

Guvernul rus a decis miercuri să crească peste aşteptări a taxele de exploatare impuse Gazprom şi celorlalţi producătorilor de gaze, care vor plăti din 2015 aproximativ 1.000 de ruble (34 de dolari) pentru o mie de metri cubi, de patru ori mai mult faţă de nivelul actual, transmite Reuters.
Economica.net - mie, 02 mai 2012, 17:06
Rusia creşte de patru ori taxele de exploatare aplicate producătorilor de gaze

Acţiunile companiei independente Novatek au scăzut cu peste 10% în urma informaţiei că producătorul va plăti o taxă de exploatare a zăcămintelor minerale aproape similară cu cea a Gazprom.

Titlurile Gazprom au coborât cu 1%, după ce s-au depreciat cu circa 15% începând din martie, când a devenit clar impactul major al creşterii taxei.

„Este o mişcare negativă pentru întreaga industrie a gazelor, în special pentru companiile independente. Gazprom îşi poate permite taxe mai mari, are cheltuieli de capital flexibile”, a declarat Oleg Maximov, analist la compania de brokeraj Troika Dialog.

Guvernul rus vrea să crească veniturile bugetare, după ce premierul Vladimir Putin a promis cheltuieli masive înainte de câştigarea alegerilor prezidenţiale din martie. Putin va reveni la Kremlin luni, 7 mai.

Firma de consultanţă Capital Economics estimează că promisiunile electorale ale lui Putin vor ajunge la costuri anuale de 4.800 de miliarde de ruble (163 miliarde de dolari), respectiv 4%-5% din PIB, până în 2018.

Producătorii de gaze au plătit în mod tradiţional taxe mai mici de exploatare decât companiile petroliere care, potrivit analiştilor, nu mai pot suporta noi majorări fără să reducă livrările.

Conform noilor prevederi referitoare la exploatarea gazelor, statul va încasa 80% din veniturile suplimentare generate de creşterea preţurilor reglementare.

Veniturile din petrol şi gaze reprezintă jumătate din veniturile bugetului federal al Rusiei.
Gazprom a obţinut anul trecut un profit net în creştere cu 35%, la aproape 45 de miliarde de dolari, cel mai mare raportat de vreo companie tranzacţionată la bursă la nivel mondial.

Taxa pe extracţia de resurse minerale va fi majorată treptat, în cazul Gazprom la 582 de ruble (19,82 dolari) pentru o mie de metri cubi în 2013. Taxa va atinge 1.062 de ruble din iulie 2015, a declarat ministrul de Finanţe Serghei Şatalov.

Pentru alţi producători de gaze naturale, taxa fi fi stabilită la 265 de ruble pentru o mie de metri cubi din 2013 şi va totaliza 1.049 de ruble în iulie 2015.

Te-ar mai putea interesa și
Autostrada Buzău – Focșani: Ordinele de începere pentru loturile 2 și 3 vor fi comunicate săptămâna viitoare – secretar de stat
Autostrada Buzău – Focșani: Ordinele de începere pentru loturile 2 și 3 vor fi comunicate săptămâna viitoare ...
Săptămâna viitoare vor fi comunicate constructorului UMB ordinele de începere pentru loturile 2 și 3 din Autostrada Buzău - Focșani, a anunțat joi secretarul de stat în Transporturi Irinel......
Starea de urgență din Republica Moldova a fost prelungită cu 60 de zile
Starea de urgență din Republica Moldova a fost prelungită cu 60 de zile
Parlamentul Republicii Moldova a aprobat joi, cu majoritate de voturi, prelungirea stării de urgenţă pe teritoriul ţării ...
Protest al agricultorilor polonezi la granița cu Ucraina împotriva importurilor de cereale ieftine din această țară
Protest al agricultorilor polonezi la granița cu Ucraina împotriva importurilor de cereale ieftine din această țară
Grupuri de agricultori polonezi au blocat joi circulaţia camioanelor la mai multe puncte de trecere a frontierei cu Ucraina, ...
Spania va recruta șoferi de camion din Maroc pentru a acoperi lipsa de mână de lucru în acest sector
Spania va recruta șoferi de camion din Maroc pentru a acoperi lipsa de mână de lucru în acest sector
Spania va pregăti şi angaja un grup de şoferi de camion din Maroc, ca o modalitate de a direcţiona migraţia spre sectorul ...