Guvernul schimbă în sfârşit foaia: investiţiile publice vor creşte cu 40% în 2018, la peste opt miliarde de euro

După un an 2017 în care investiţiile publice au scăzut, pe fondul creşterii cheltuielilor sociale, Finanţele anunţă o creştere substanţială în anul 2018 şi în următorii
Economica.net - joi, 30 nov. 2017, 12:58
Guvernul schimbă în sfârşit foaia: investiţiile publice vor creşte cu 40% în 2018, la peste opt miliarde de euro

Cheltuielile cu investiţiile ale bugetului general consolidate vor fi, anul viitor, de 38,5 miliarde de lei, în creştere cu peste 11 miliarde (42%) faţă de valoarea consemnată în acest an, de 27 de miliarde de lei, se se arată în Raportul privind situaţia macroeconomică a României pe anul 2018 şi proiecţia acesteia pe anii 2019-20121, elaborat de Ministerul Finanţelor.

Anul 2017 a fost unul destul de prost pentru investiţiile publice, dat fiind că aceste cheltuieli, de doar 27 de miliarde, au însemnat mai puţin de 10% din cheltuielile totale ale bugetului general consolidat – 9,59%.

Guvernul îşi asumă aşadar să schimbe, prin această strategie, filosofia pentru anul viitor şi următorii. După anul viitor, când investiţiile publice vor ajunge să fie cu peste 40% mai mari faţă de ce s-a cheltuit în acest an, iar procentul lor în totalul cheltuielilor bugetare totale va ajunge la 12,25%, următorii trei ani vor consemna o creştere, de la an la an. Astfel, la nivelul anului 2021, investiţiile publice vot ajunge să reprezinte 14,58% din cheltuielile totale ale bugetului. La nivelul acelui an, ele vor ajunge la 54,3 miliarde de lei, adică dublul sumei cheltuite de autorităţile centrale şi locale în 2017.

Finanţele precizează că „cheltuielile de investiții cuprind cheltuielile aferente programelor cu finanțare din fonduri externe nerambursabile postaderare, cheltuieli de capital şi cheltuieli aferente programelor cu finanțare rambursabilă”.

În ciuda scăderii din 2017 (în 2016 investiţiile publice au fost cu 1,6 miliarde de lei mai mari), Finanţele spun că a fost respectată totuşi „regula de aur”, şi anume investiţiile au fost întotdeauna mai mari decât deficitul bugetar, ca raport în PIB. În 2017, ele au însumat 3,21% din PIB, iar deficitul este estimat la 2,96%, urmând ca în acest an procentul să crească la 4,24%, la un deficit identic, de 2,96% din PIB.

„O prioritate majoră a Guvernului o reprezintă îmbunătățirea procesului de evaluare, selecție, prioritizare și implementare a investițiilor publice, pentru a spori absorbția fondurilor europene, în vederea descongestionării spațiului fiscal și a susținerii creșterii economice”, spun Finanţele.

Guvernul are oricum aprobat încă din vara acestui an un memorandum de prioritizare a investiţiillor publice semnificative, cu 123 de astfel de proiecte, marea majoritate în domeniul Transportutrilor. Dintre acestea, 35 sunt finalizate deja, 65 sunt în curs de implementare şi 23 sunt cu stadiul fizic la 0%.

„S-a constatat, că proiectele al căror stadiu fizic de execuţie este 0% au un necesar de finanţare până la finalizare ce reprezintă 39,81% din totalul necesarului de finanţat pentru proiectele de investiţii publice semnificative, proiectele în curs de implementare au o pondere a necesarului de finanțare până la finalizare de 60,19% în totalul necesarului de finanţat, iar proiectele cu stadiu fizic de execuție de 100% au un necesar de finanțare până la finalizare ce reprezintă 1,08% din totalul necesarului de finanţat pentru proiectele de investiţii publice semnificative”, mai arată Finanţele.

Puteţi vedea mai jos strucurarea cheltuielilor viitorare cu investiţiile publice, ca procent în PIB:

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
O firmă turcească a câștigat contractul de reabilitare a Lotului 2 din Drumul Național 6 Alexandria – Craiova
O firmă turcească a câștigat contractul de reabilitare a Lotului 2 din Drumul Național 6 Alexandria – Craiova
Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere a anunțat vineri că, în urma finalizării procesului de ...
Autostrada Buzău – Focșani: CNAIR a avizat proiectul tehnic. Acum poate fi pregătită documentația pentru licitație – Grindeanu
Autostrada Buzău – Focșani: CNAIR a avizat proiectul tehnic. Acum poate fi pregătită documentația pentru licitație ...
Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) poate începe pregătirea documentației pentru lansarea ...
Kristalina Georgieva, șefa FMI: Nu doar băncile centrale trebuie să se lupte cu inflația. Mai sunt și alți actori, inclusiv cei care se ocupă de vaccinare
Kristalina Georgieva, șefa FMI: Nu doar băncile centrale trebuie să se lupte cu inflația. Mai sunt și alți actori, ...
Nu doar oficialii băncilor centrale trebuie să combată inflaţia ci şi alţi decidenţi au un rol important de jucat, ...