Guvernul se căieşte şi modifică azi HG prin care a stabilit, indirect, două niveluri ale salariului minim pentru luna ianuarie

Guvernul va decide în şedinţa de vineri, 15 ianuarie, adoptarea unei hotărâri prin care îndreaptă greşeala făcută în recent adoptata HG nr. 4, care stabileşte valoarea salariului minim brut pe ţară în 2021. Economica.net a semnalat prompt că HG conducea, indirect, la aplicarea a două niveluri ale salariului minim (pentru studii medii) în luna ianuarie: 2.230 de lei brut până la 13 ianuarie şi 2.300 de lei brut începând cu această dată. În noul proiect de modificare a HG antemenţionate, Executivul reformulează clar data cu care se aplică nivelul salariului minim de 2.300 de lei brut lunar. Astfel că, "începând cu drepturile salariale aferente lunii ianuarie 2021", salariul minim brut creşte la 2.300 de lei, potrivit proiectului de hotărâre, aflat azi pe agenda guvernului. 
Cristina Şomănescu - vin, 15 ian. 2021, 11:03
Guvernul se căieşte şi modifică azi HG prin care a stabilit, indirect, două niveluri ale salariului minim pentru luna ianuarie

Update 17 februarie

Salariul minim în 2021: schimbarea datei de la care se aplică majorarea a fost, de fapt, o cacealma.

E oficial şi definitiv: în ianuarie avem două niveluri ale salariului minim: 2.230 de lei brut până la 12 ianuarie inclusiv şi 2.300 de lei brut începând cu 13 ianuarie, data intrării în vigoare a HG 4 din 2021 care reglementează majorarea salariului minim în 2021. Ministerul Muncii a răspuns pentru Economica.net că „s-a renunțat la promovarea unei hotărâri a Guvernului de modificare a datei de aplicare a prevederilor HG nr. 4/2021.”
Detalii, în Economica.net, la acest link.

Update 16 ianuarie

Guvernul nu a adoptat în şedinţa de vineri, 15 ianuarie, proiectul de modificare a HG nr. 4 din 2021 care stabileşte valoarea salariului minim în 2021 şi data cu care se aplică nivelul de 2.300 de lei brut.

Ştirea iniţială din 15 ianuarie

Guvernul a adoptat miercuri, 13 ianuarie, hotărârea care stabileşte majorarea salariului minim brut la 2.300 de lei în acest an. HG a fost însă adoptată şi publicată în Monitorul Oficial într-o formă diferită faţă de cea anunţată iniţial în etapa de proiect de act normativ. Data de la care se aplică majorarea salariului minim e informaţia-cheie care a fost schimbată de Guvern în forma adoptată miercuri, faţă de cea anunţată iniţal în proiectul de act normativ. Concret, conform HG publicate în Monitorul Oficial, majorarea salariului minim se aplică începând cu data intrării în vigoare a hotărârii de guvern, 13 ianuarie, şi nu cu data de 1 ianuarie, aşa cum anunţase iniţial Guvernul în proiectul de act normativ. Firmele sunt bulversate de această schimbare inopinată, cu atât mai mult cu cât premierul ne-a asigurat, după adoptarea HG, că majorarea salariului la 2.300 de lei brut se poate aplica de la 1 ianuarie, deşi actul normativ adoptat îl contrazice.

Economica.net a primit deja sute de mesaje din partea firmelor, departamentelor de HR şi contabilitate care nu ştiu cu ce dată trebuie să aplice mărirea salariului minim. Din HG reiese că avem două niveluri ale salariului minim în ianuarie 2021: 2.230 de lei brut până la data intrării în vigoare a HG nr. 4 din 2021 (1 ianuarie – 13 ianuarie) şi 2.300 de lei brut începând cu data intrării în vigoare a actului normativ antemenţionat.

În acest context, Executivul a introdus de urgenţă, în şedinţa de guvern de vineri, 15 ianuarie, un proiect de act normativ prin care modifică greşeala din HG nr. 4/2021. Proiectul de act normativ stabileşte că salariul minim de 2.300 de lei se aplică începând cu drepturile salariale aferente lunii ianuarie 2021. 

Economica.net vă prezintă conţinutul proiectului de hotărâre pentru modificarea HG nr. 4 din 2021, aflat pe agenda şedinţei de Guvern de vineri, 15 ianuarie:

Articol unic – Articolul 1 și 2 din Hotărârea Guvernului nr.4/2021 pentru stabilirea salariului de bază minim brut pe ţară garantat în plată, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr.40/13.01.2021, se modifică şi va avea următorul cuprins:

”ART. 1
(1) Începând cu drepturile salariale aferente lunii ianuarie 2021, salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată, prevăzut la art. 164 alin. (1) din Legea nr. 53/2003 – Codul muncii, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, se stabileşte în bani, fără a include sporuri şi alte adaosuri, la suma de 2.300 lei lunar, pentru un program normal de lucru în medie de 169,333 ore pe lună, reprezentând 13,583 lei/oră.

(2) Prin excepţie de la prevederile alin. (1), începând cu drepturile salariale aferente lunii ianuarie 2021, pentru personalul încadrat pe funcţii pentru care se prevede nivelul de studii superioare, cu vechime în muncă de cel puţin un an în domeniul studiilor superioare, salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată, fără a include sporuri şi alte adaosuri, se stabilește la suma de 2.350 lei lunar, pentru un program normal de lucru de 169,333 ore în medie pe lună, reprezentând 13,878 lei/oră.”

”ART. 2
În aplicarea prevederilor art. 164 alin. (1²) din Legea nr. 53/2003, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, începând cu drepturile și obligațiile stabilite potrivit legii aferente lunii ianuarie 2021, toate drepturile şi obligaţiile stabilite potrivit legii se determină prin raportare la nivelul de 2.300 lei al salariului de bază minim brut pe ţară garantat în plată.”

Atenţie! Proiectul de act normativ publicat de Economica.net mai sus nu a fost încă adoptat. Pentru a intra în vigoare, trebuie să fie adoptat de Executiv şi publicat în Monitorul Oficial.

Citeşte şi HG privind majorarea salariului minim creează haos pe piaţa muncii: firmele nu ştiu cu ce dată se aplică mărirea

Te-ar mai putea interesa și
Drulă anunță că a semnat contractul pentru construirea a unui nou terminal pentru Aeroportul Timișoara
Drulă anunță că a semnat contractul pentru construirea a unui nou terminal pentru Aeroportul Timișoara
Ministrul Transporturilor Cătălin Drulă a anunțat astăzi că a fost inaugurat noul terminal pentru sosiri externe la Aeroportul Timișoara, un proiect în care au fost inveștiți 30 de milioane......
Platforma de investiții SeedBlink l-a numit pe Laurențiu Ghenciu în poziția de Chief Business Officer
Platforma de investiții SeedBlink l-a numit pe Laurențiu Ghenciu în poziția de Chief Business Officer
Platforma de investiții SeedBlink, specializată în găsirea, verificarea, finanțarea și scalarea a startup-urilor europene ...
Israelul va începe administrarea celei de-a treia doze de vaccin Pfizer persoanelor de peste 60 de ani – presă
Israelul va începe administrarea celei de-a treia doze de vaccin Pfizer persoanelor de peste 60 de ani – presă
 Israelul va începe administrarea celei de-a treia doze din vaccinul anti-COVID-19 produs de Pfizer/Biontech persoanelor ...
FAN Courier avertizează clienţii asupra unei tentative de fraudă prin intermediul mesajelor tip SMS
FAN Courier avertizează clienţii asupra unei tentative de fraudă prin intermediul mesajelor tip SMS
FAN Courier avertizează clienţii asupra unei noi tentative de fraudare a datelor personale, prin intermediul mesajelor ...