Guvernul se va reuni în şedinţă specială pe tema Acordului de Parteneriat 2014-2020

Guvernul se va reuni, săptămâna viitoare, în şedinţă specială pe tema Acordului de Parteneriat care stabileşte modul de atragere de fonduri europene în perioada 2014-2020, a anunţat premierul Victor Ponta.
Economica.net - mie, 15 ian. 2014, 11:50
Guvernul se va reuni în şedinţă specială pe tema Acordului de Parteneriat 2014-2020

El a cerut miniştrilor, în şedinţa de miercuri a Cabinetului, „atenţie maximă” pe finalizarea programelor din 2007-2013 şi întocmirea Acordului de Parteneriat.

„De altfel, săptămâna viitoare vreau, cu toţi miniştrii care aveţi atribuţii în domeniul gestionării fondurilor europene, să facem o şedinţă specială pentru 2014-2020. Domnule Teodorovici, să nu obosiţi să explicaţi chiar şi domnului Nazare că nu ne-a respins nimeni Acordul de Parteneriat, pentru simplul motiv că nu l-am trimis, cum nu l-a trimis, de fapt, nimeni din Europa. În decembrie abia au ieşit ghidurile. Deci, era greu să ne fie respins ceva ce nu am trimis, dar, atunci când îl vom trimite, trebuie să fie bun şi, pentru asta, consultare continuă şi cu ministerele de linie, şi cu partenerii europeni, Comisia Europeană, în aşa fel încât Acordul să fie foarte bun”, a spus Ponta.

Un document prezentat, vineri, de MEDIAFAX relevă că experţii Comisiei Europene au transmis autorităţilor române că prima versiune a Acordului de Parteneriat pentru utilizarea fondurilor comunitare în perioada 2014-2020 este lipsită de viziune strategică, prea vagă şi nu dovedeşte că lecţia dată de eşecul cheltuirii banilor UE este valorificată.

Această primă versiune a Acordului, care reprezintă, practic, o formă mult mai avansată decât un simplu draft şi indică modul în care autorităţile române şi-au propus să atragă fonduri europene în perioada 2014-2020, a fost prezentată, în octombrie, membrilor Camerei Deputaţilor de premierul Victor Ponta şi ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici.

Anterior, în 25 iulie, ministrul Toedorovici declara că Acordul de Parteneriat care urmează să fie trimis la Bruxelles în toamnă va fi „un document de bună calitate”.

Varianta finală a Acordului trebuie aprobată până la sfârşitul lunii ianuarie.

Contactat, vineri, de MEDIAFAX, ministrul de resort, Eugen Teodorovici, a declarat că aceste observaţii au fost preluate în documentul final care urmează să fie aprobat la sfârşitul acestei luni.

Vicepreşedintele PDL, Alexandru Nazare, a afirmat, duminică, într-o conferinţă de presă, că PDL îi cere lui premierului Victor Ponta demiterea ministrului Fondurilor Europene după ce Acordul de Parteneriat transmis de acesta la Bruxelles a fost respins oficial, iar absorbţia fondurilor UE întârzie.

În vara anului trecut, Comisia Europeană a atenţionat Guvernul, potrivit unui document obţinut atunci de MEDIAFAX, că proiectul Acordului de Parteneriat transmis către Bruxelles era incoerent şi fără priorităţi clare, solicitând ca documentul să fie refăcut „peste vară”, până în luna septembrie.

Avertismentul a fost notat de către Reprezentanţa permanentă a României pe lângă Uniunea Europeană, care i-a atenţionat mai departe pe reprezentanţii Guvernului de la Bucureşti că o eventuală respingere a acestui proiect de către Comisia Europeană, în urma consultărilor inter-servicii care vor avea loc, riscă să conducă la întârzieri în adoptarea viitoarelor programe operaţionale şi în implementarea lor chiar de la începutul anului viitor, fapt ce ar crea noi probleme în absorbţia fondurilor europene.

Te-ar mai putea interesa și
UE nu are toţi aşii în mână pentru electrificarea parcului său auto. Este posibil să piardă pariul – auditor ECA
UE nu are toţi aşii în mână pentru electrificarea parcului său auto. Este posibil să piardă pariul – auditor ECA
Curtea de Conturi Europeană a publicat luni un punct de vedere conform căruia planul Uniunii Europene de a interzice, începând cu 2035, vânzarea de autoturisme noi cu motor cu ardere internă......
Secretarul de stat Blinken respinge acuzaţia că SUA aplică un dublu standard pentru Israel
Secretarul de stat Blinken respinge acuzaţia că SUA aplică un dublu standard pentru Israel
Secretarul de stat american Antony Blinken a negat luni că Statele Unite folosesc un dublu standard la aplicarea legislaţiei ...
Rusia avertizează Europa că are un răspuns pregătit dacă activele îi vor fi confiscate pentru a sprijini Ucraina
Rusia avertizează Europa că are un răspuns pregătit dacă activele îi vor fi confiscate pentru a sprijini Ucraina
O aliată a preşedintelui Vladimir Putin a avertizat marţi Europa că a întocmit deja legislaţie pentru a răspunde dacă ...
APCE cere eliminarea obligativităţii instalării celui de-al doilea contor pentru prosumatori
APCE cere eliminarea obligativităţii instalării celui de-al doilea contor pentru prosumatori
Asociaţia Prosumatorilor şi a Comunităţilor de Energie (APCE) solicită eliminarea obligativităţii instalării celui ...