1EUR = 4.8375 RON | Bucureşti 37 º

Finanţe şi bănci

S-a convenit cu FMI pentru 2014: O autostradă, accize mai mari şi un deficit bugetar de 2,3%

Guvernul a convenit cu misiunea FMI-CE principalii indicatori pentru 2014, dar continuă discuţiile referitoare la impactul măsurilor fiscale necesare pentru acoperirea golului de venituri rezultat din ultimele solicitări ale celor două partide din USL cu impact pe cheltuieli, potrivit unor surse.

04 noi, 2013 | Mediafax
(update 04 noi, 2013 18:33) Ponta: Chiţoiu a primit mandat politic să finalizeze negocierile cu FMI în această seară
Premierul Victor Ponta le-a spus, luni, jurnaliştilor, la ieşirea din cabinetul preşedintelui Senatului că vicepremierul Daniel Chiţoiu a primit mandat politic să finalizeze negocierile cu FMI în această seară.

"Domnul Chiţoiu negociază acum, are un mandat din partea noastră şi la final vine şi la mine, după finalizarea negocierilor. (...) A plecat la negocieri cu un mandat politic din partea majorităţii parlamentare. Eu mă duc la guvern. Nu pot să vă spun la televizor mandatul", a declarat Ponta.

Întrebat dacă se reduce CAS, premierul a răspuns: "Nu vreau să vă dau niciun fel de detalii. Am dat un mandat politic din partea PNL şi a PSD şi a celorlalte două partide şi domnul Chiţoiu acum negociază. Nu pot să vă spun eu acum ce negociază".
(update 04 noi, 2013 15:37) Ponta: FMI nu a venit cu ideea creşterii cotei unice. Nu zic că s-ar fi opus
Premierul Victor Ponta a declarat, luni, că reprezentanţii FMI nu au avansat ideea creşterii cotei unice, el arătând totodată că aceştia nu s-ar fi opus unei astfel de măsuri.

Solicitat să comenteze declaraţiile făcute de preşedintele PNL, Crin Antonescu, potrivit căruia s-au dus lupte cu FMI pentru a nu se creşte cota unică, Ponta a răspuns: "Nici vorbă. Nu au venit cei de la FMI cu ideea de a creşte cota unică. Nu au cerut. Nu zic că s-ar fi opus, dar ei nu au cerut."

Bugetul pe anul viitor a fost construit pe un PIB de 657 - 659 miliarde lei, cu o creştere economică de 2,1% (scenariu de bază), şi un deflator puţin peste 2%.

Deficit bugetar - În funcţie de mărimea deficitului acceptată de FMI, care este negociat între 2,2-2,3% din PIB, cuprinzând clauza de investiţii aferente co-finanţării fondurilor UE, creşterea economică s-ar putea ridica la 2,2% din PIB, au declarat pentru MEDIAFAX surse oficiale.

Rata inflaţiei luată în calcul pentru anul viitor este în jur de 2%.

USL a decis majorarea salariului minim pe economie, în două tranşe, indexarea pensiilor, potrivit legii, şi există controverse privind reducerea CAS, cerută de PNL. Pe de altă parte, PSD insistă pe majorarea fondurilor pentru investiţiile derulate de primării şi demararea proiectului autostrăzii Comarnic- Braşov, au menţionat sursele.

FMI a discutat cu autorităţile române mai multe măsuri de compensare a deficitului de venituri calculat pentru 2014, de peste 5 miliarde lei, rezultat din cheltuielile pe care statul intenţionează să le realizeze şi proiecţia pe acest an. Printre acestea s-au numărat majorarea accizelor, care acum sunt calculate după un curs ce nu avantajează încasările la buget, şi impozitarea construcţiilor speciale.

Impozite

În afara construcţiilor auxiliare, precum parcări şi rampe de încărcare, impozitul pe proprietate vizează construcţiile speciale din aria producţiei de energie electrică (stâlpi, reţele şi transformatoare), construcţiile hidroenergetice (principalul vizat fiind compania Hidroelectrica) sau construcţiile eoliene. Exceptate de la impozitul pe proprietate sunt şi construcţiile nucleare.

O altă discuţie a vizat ca persoanele fizice care închiriază imobilele să plătească taxe de proprietate la fel ca orice proprietar în al cărui spaţiu se derulează acte comerciale.

De asemenea, s-a discutat şi despre o lărgire a bazei de impozitare la care să se aplice contribuţiile de asigurări sociale, dar nici aici nu există încă un angajament politic.

loading...
Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO