Guvernul simplifică procesul de avizare – autorizare privind securitatea la incendiu – proiect de OUG

Un proiect de Ordonanţă de Urgenţă lansat în dezbatere publică prevede simplificarea procedurilor administrative în derularea unor proiecte, prin excluderea de la obligaţia de obţinere a avizului și a autorizației de securitate la incendiu pentru lucrări de renovare, consolidare, extindere a construcţiei. Această prevedere vizează, în principal, şcolile din mediul rural, unde grupurile sanitare sunt amenajate în interiorul construcției. Lista schimbărilor aduse prin proiectul de act normativ, consultat de Economica.net, mai jos.
Cristina Şomănescu - vin, 02 oct. 2020, 18:28
Guvernul simplifică procesul de avizare - autorizare privind securitatea la incendiu - proiect de OUG

MAI a lansat în dezbatere publică un proiect de act normativ pentru modificarea și completarea unor acte normative în domeniul managementului situațiilor de urgență și al apărării împotriva incendiilor.

Iată, sintetic, ce noutăţi aduce proiectul de OUG, consultat de Economica.net:

Simplificarea procedurilor administrative în derularea unor proiecte, prin excluderea de la obligaţia de obţinere a avizului și a autorizației de securitate la incendiu pentru lucrări care vizează, preponderent, îmbunătăţirea unor cerinţe de calitate a construcțiilor.

Această prevedere vizează, în principal, unitățile de învățământ din mediul rural, unde grupurile sanitare sunt amenajate în interiorul construcției de învățământ.

Argumentele Guvernului:

Avizele și autorizațiile de securitate la incendiu se emit pentru construcții existente atunci când la acestea se execută lucrări de modificare și/sau schimbare de destinație. Totuși, unele lucrări de modificare executate, așa cum sunt ele definite potrivit anexei nr. 2 la Legea nr.50/1991 privind autorizarea executării lucrărilor de construcții, republicată, cu modificările și completările ulterioare, nu influențează cerința securitate la incendiu a construcțiilor. De exemplu, lucrările de consolidare, intervențiile la acoperișul clădirii care constau în lucrări de înlocuire a învelitorii și a suportului acesteia, precum și cele pentru extinderi sau schimbări de destinație ale unor încăperi care aparţin construcțiilor existente pentru amenajarea grupurilor sanitare, camerelor tehnice sau executarea de lucrări la acestea. În aceste situaţii, procesul de avizare/autorizare privind cerința securitate la incendiu devine unul formal, în cadrul căruia nu sunt adoptate măsuri suplimentare de conformare a construcției la această cerință, reiese din Nota de Fundamentare (NF) a proiectului de OUG, consultată de Economica.net.

Debirocratizarea procesului de autorizare prin menținerea valabilității autorizației de securitate la incendiu în cazul schimbării destinației construcţiilor, în condiţiile în care noua destinație respectă toate prevederile reglementărilor tehnice.
În scopul debirocratizării procesului de autorizare, Guvernul propune ca autorizația de securitate la incendiu să rămână valabilă în cazul construcțiilor la care se schimbă destinația, în condițiile în care noua destinație respectă toate prevederile reglementărilor tehnice de proiectare privind cerința securitate la incendiu. Astfel, beneficiarul nu va mai fi obligat să întocmească o nouă documentație tehnică de proiectare, fiind suficientă doar o evaluare a acestei construcții, din prisma noii destinații. Evaluarea ar putea fi efectuată de proiectanți sau de specialiști atestați de către Ministerul Lucrărilor Publice, Dezvoltării și Administrației, potrivit competențelor pe care le au, se arată în proiectul de act normativ. 

În practică, sunt des întâlnite cazurile în care se schimbă destinația unei construcții, nefiind necesară adoptarea unor măsuri de conformare a construcției la cerința securitate la incendiu din prisma noii destinații. În acest sens, procesul de avizare/autorizare devine unul formal, în cadrul căruia elaborarea documentației tehnice constă doar în modificarea unor denumiri, fără să fie prevăzute măsuri suplimentare de protecție, mai spune Guvernul în NF a proiectului amintit mai sus. 

Prelungirea termenului-limită pentru obținerea autorizației de securitate la incendiu, până la 31 decembrie 2020, pentru beneficiarii care au în derulare investiții pentru conformare la cerința de securitate la incendiu a construcțiilor.
Pentru astfel de situații, în care sunt în derulare investiții și se dovedește buna-credință a beneficiarilor/investitorilor, este inoportună exercitarea actului de autoritate și aplicarea amenzii contravenționale pentru funcționarea fără autorizație de securitate la incendiu, până la finalizarea lucrărilor și obținerea acestui act administrativ, se arată în proiectul de act normativ consultat de Economica.net.

Context

În perioada 2016-2020 au fost emise aproximativ 16.000 autorizații de securitate la incendiu, cele mai multe fiind emise pentru spații de comerț (3.520), clădiri cu destinația de învățământ, supraveghere, îngrijire și cazare copii preșcolari, elevi și studenți (2.081), de producție și depozitare (1.797). Cu toate acestea, au rămas neautorizate un număr mare de obiective, atât din sfera privată, cât și a instituțiilor publice.

Astfel, la data de 31 august 2020 funcționau fără autorizație de securitate la incendiu 2.891 spații de producție și depozitare, 3.102 spații pentru comerț. Din sfera instituțiilor publice, funcționau fără autorizație de securitate la incendiu 3.554 de clădiri aparținând unităților de învățământ, 817 lăcașuri de cult, 560 de spații pentru asistența socială, 242 de clădiri sau spații de cultură.
Pentru unele obiective care funcționează fără autorizație de securitate la incendiu, inclusiv din categoriile menționate, sunt în derulare lucrări necesare pentru obținerea autorizației de securitate la incendiu.

Spre exemplu, în perioada anilor 2018-2020 au fost emise peste 2.500 de avize de securitate la incendiu pentru lucrări de construcții pentru clădiri care aparţin unităților de învățământ, iar peste 900 dintre ele au fost incluse, în anul 2017, în Programul Național de Dezvoltare Locală.

Pentru respectivele obiective de investiții, inclusiv investiții cuprinse în programe naționale, cum ar fi Programul Național de Dezvoltare Locală, pentru care investitorul/beneficiarul dovedește buna-credință și are alocate fonduri pentru conformarea construcției la cerința securitate la incendiu, considerăm inoportună exercitarea actului de autoritate și aplicarea amenzii contravenționale pentru funcționarea fără autorizație de securitate la incendiu, până la finalizarea lucrărilor și obținerea acestui act administrativ, spune Executivul în Nota de Fundamentare a proiectului de OUG, studiată de Economica.net.

Reducerea birocrației prin eliminarea avizului pentru extinderea sau restrângerea activității unui serviciu privat întrucât, în prezent, extinderea activității serviciului, definită prin creșterea numărului de sectoare de competență, presupune emiterea unui aviz, premergător emiterii altui aviz, cel pentru sector de competență, care au la bază aceeași documentație. În cazul restrângerii activității, este suficientă notificarea inspectoratului pentru situații de urgență.
Guvernul spune că restrângerea activității, definită prin scăderea numărului de sectoare de competență, presupune emiterea, în mod inutil, a unui aviz de restrângere care necesită depunerea unei documentații, când, de fapt, e nevoie de o simplă notificare/informare a inspectoratului pentru situații de urgență.

– S-a eliminat obligația de notificare a Inspectoratului General pentru Situații de Urgență și a inspectoratelor pentru situații de urgență județene/București-Ilfov în ceea ce privește numirea și schimbarea din funcție a cadrului tehnic, având în vedere caracterul inutil și birocratic al acestei obligații.

Lista completă a modificărilor aduse procesului de avizare privind securitatea la incediu o găsiţi la acest link. 

Atenţie! Prevederile enumerate mai sus de Economica.net sunt cuprinse într-un proiect de OUG, lansat recent în dezbatere publică. Drept care, deocamdată nu se aplică. Acestea vor intra în vigoare după adoptarea proiectului şi publicarea lui în Monitorul Oficial.

Te-ar mai putea interesa și
Dacă nu ar fi aderat la NATO, Estonia ar fi fost acum în locul Ucrainei, afirmă şeful diplomaţiei estone
Dacă nu ar fi aderat la NATO, Estonia ar fi fost acum în locul Ucrainei, afirmă şeful diplomaţiei estone
Conflictul actual din Ucraina arată ce s-ar fi putut întâmpla Estoniei dacă nu ar fi devenit membră a NATO acum 20 de ani, a afirmat vineri ministrul de externe eston Margus Tsahkna, relatează......
Dacia Sandero conduce clasamentul înmatriculărilor pe piața europeană după primele două luni din 2024
Dacia Sandero conduce clasamentul înmatriculărilor pe piața europeană după primele două luni din 2024
Raportul JATO Dynamics cu privire la înmatriculările de autoturisme din februarie confirmă o nouă victorie a modelului ...
Ciolacu: Avem în plan ca până la sfârşitul anului să avem o aderare completă la Schengen
Ciolacu: Avem în plan ca până la sfârşitul anului să avem o aderare completă la Schengen
Premierul Marcel Ciolacu a declarat vineri, la Timişoara, la inaugurarea unui terminal al Aeroportului Internaţional, că ...
Metroul de Otopeni: Metrorex anunță restricții de circulație în Pasajul Băneasa pentru lucrări la M6
Metroul de Otopeni: Metrorex anunță restricții de circulație în Pasajul Băneasa pentru lucrări la M6
Metrorex informează că va fi restricționată circulația în Pasajul Băneasa pentru lucrări topografice la viitoarea ...