1EUR = 4.8387 RON | Bucureşti 31 º

Finanţe şi bănci

Guvernul spaniol a obţinut un profit de 301 milioane de euro din vânzarea a 7,5% din Bankia

Spania a înregistrat un profit de 301 milioane de euro (412 milioane de dolari) din vânzarea unei participaţii de 7,5% deţinută la Bankia, transmite Reuters.

28 feb, 2014 | Agerpres

Preţul unei acţiuni Bankia a fost de 1,5 euro, un discount de aproximativ 4% faţă de preţul de la închiderea şedinţei bursiere de joi, dar cu 12% mai ridicat decât preţul de 1,35 euro la care Guvernul a achiziţionat titlurile băncii.

Bankia a anunţat că cererea pentru acţiuni a depăşit 2,5 miliarde de euro, aproape dublu faţă de valoarea ofertei, cel mai semnificativ interes fiind din partea investitorilor instituţionali străini.

Deşi vânzarea este un argument solid pentru Guvern, care încearcă să îmbunătăţească sistemul bancar, Spania mai are mult de aşteptat până să recupereze cei peste 22 miliarde de euro injectaţi în Bankia, formată din fuziunea a şapte bănci regionale de economii.

Restul de 60,9% din acţiunile Bankia pe care încă le mai deţine statul spaniol sunt evaluate la 11,1 miliarde de euro.

Vineri, acţiunile băncii au scăzut la bursa de la Madrid cu 3,8%, la 1,52 euro.

În 2012, a fost înfiinţată Sareb, banca de rebuturi, unde instituţiile de creditare spaniole îşi pot transfera activele imobiliare toxice. Sareb dispune de un capital de maximum 90 de miliarde de euro. Creditele imobiliare vor fi preluate cu un discount de 45,6%, în timp ce terenurile vor fi preluate cu un discount de 79,5%, iar locuinţele terminate cu un discount de 54,2% din valoarea lor contabilă.

Afectat de expunerea masivă pe sectorul imobiliar, în 2012 sectorul bancar spaniol a obţinut de la UE, BCE şi FMI asistenţă financiară în valoare de 100 de miliarde de euro, dintre care au fost vărsate 41,3 miliarde de euro.

loading...
Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO