Guvernul SUA a început marţi programul de asigurări de sănătate „Obamacare”

Guvernul Statelor Unite a început marţi programul de asigurări de sănătate obligatorii şi accesibile supranumit "Obamacare", pilonul central al reformei sistemului de sănătate promovată de preşedintele Barack Obama.
Economica.net - mar, 01 oct. 2013, 15:25
Guvernul SUA a început marţi programul de asigurări de sănătate

Lansarea programului, legiferat prin Affordable Care Act, a fost marcată de diverse probleme tehnice şi de disputa aprinsă din Congres, transmite Bloomberg.

Legea reformei în sănătate reprezintă mărul discordiei pe scena politică americană, dând naştere unor divergenţe profunde între cele două partide dominante din Congres, care au împiedicat aprobarea unui nou buget şi au condus la blocarea parţială a activităţii guvernului federal, primul astfel de incident din ultimii 17 ani.

În pofida problemelor de logistică şi atmosferei tensionate de pe scena politică, guvernul a deschis marţi înregistrările pentru Obamacare, punând la dispoziţia populaţiei mai multe pieţe online şi call center-uri destinate achiziţiei de servicii de sănătate.

Platformele online s-au deschis la 8:00 ora Washington-ului, unele state întârziind deschidereaserviciului pentru a evita supraaglomerarea.

Un număr de 14 state au aplicat „Obamacare” prin deschiderea unor pieţe de asigurări la nivel local, iar în restul jurisdicţiilor platformele sunt controlate total de guvernul federal sau operate în colaborare cu Washingtonul.

Desfăşurarea reformei în sănătate nu este afectată direct de blocarea activităţilor neesenţiale ale guvernului, deoarece este finanţată din capitolul de cheltuieli obligatorii de la buget, care poate fi menţinut de la un an la altul indiferent de luptele din Congres pe tema bugetului pentru anul fiscal 2014.

Affordable Care Act, lege care necesită finanţare estimată la 1.400 miliarde de dolari în următorii 10 ani, prevede că aproape toţi cetăţenii americani trebuie să aibă începând de anul viitor asigurare medicală, în caz contrar fiind pasibili de amenzi.

Legea prevede de asemenea înfiinţarea de pieţe la nivelul fiecărui stat unde cetăţenii pot cumpăra de la companii poliţele de asigurare de care au nevoie, primind în schimb facilităţi fiscale.

Numărul locuitorilor neasiguraţi medical din SUA este estimat la 48 de milioane.

Aproximativ două treimi dintre cetăţenii neasiguraţi susţin că preferă să cumpere o asigurare medicală anul viitor, nu să pătească amenzi, potrivit unui sondaj Gallup.

Peste 900 de companii şi organizaţii non-guvernamentale promovează în mod voluntar noua lege şi oferă cetăţenilor asistenţă la înregistrare.

Gigantul Wal-Mart, cel mai mare retailer din lume, a invitat reprezentanţii companiilor de asigurări în 3.500 de magazine. Aceştia îşi vor putea expune ofertele începând de la mijlocul lunii octombrie.

Guvernul a încheiat totodată un contract cu o organizaţie care reprezintă 37 de companii de asigurare de anvergură statală sau locală, care vor promova noul program în 30 de state.

Cele mai ieftine poliţe de asigurare de sănătate disponibile în prezent au un preţ mediu de 249 de dolari pe lună la nivel naţional.

Te-ar mai putea interesa și
Legea pentru interzicerea înstrăinării participaţiilor statului – Cîţu speră să fie abrogată cât mai repede
Legea pentru interzicerea înstrăinării participaţiilor statului – Cîţu speră să fie abrogată cât mai repede
Premierul Florin Cîţu a declarat marţi că îşi doreşte ca piaţa de capital să joace un rol important în finanţarea companiilor de stat din România, subliniind că va face tot ce ţine de......
Nivelul poluanţilor atmosferici este prea ridicat în Europa, avertizează Agenţia Europeană de Mediu
Nivelul poluanţilor atmosferici este prea ridicat în Europa, avertizează Agenţia Europeană de Mediu
Mulţi cetăţeni ai Uniunii Europene inspiră zilnic un nivel inacceptabil de ridicat de poluanţi atmosferici, potrivit ...
Cîţu: Necesarul de paturi ATI pentru COVID-19 ar putea creşte la 2.000 – VIDEO
Cîţu: Necesarul de paturi ATI pentru COVID-19 ar putea creşte la 2.000 – VIDEO
Prim-ministrul Florin Cîţu a estimat, marţi, că necesarul de paturi ATI pentru COVID-19 ar putea creşte la 2.000 şi ...
Reorganizarea producţiei legumelor şi fructelor, esenţială pentru valorificarea potenţialului în domeniu – Mihai Micu, Ministerul Agriculturii
Reorganizarea producţiei legumelor şi fructelor, esenţială pentru valorificarea potenţialului în domeniu – Mihai ...
Reorganizarea sistemului de producţie, procesare şi comercializare a legumelor şi fructelor va fi esenţială pentru a ...