Guvernul SUA îşi sfătuieşte producătorii cum să exporte în România. Au găsit şi o nişă: carnea de vită

Departamentul pentru Agricultură al Statelor Unite îi sfătuieşte pe producătorii din industria alimentară de peste Ocean cum şi ce ar putea exporta în România. Pe listă sunt produse tradiţionale petru piaţa locală precum carnea de vită, vinurile şi produsele alcoolice distilate.
Economica.net - Dum, 22 mai 2016, 20:57
Guvernul SUA îşi sfătuieşte producătorii cum să exporte în România. Au găsit şi o nişă: carnea de vită

Guvernul Statelor Unite ale Americii, prin Departamentul pentru Agricultură, este tot mai interesat de România pe care o vede ca pe o piaţă de desfacere cu potenţial de creştere pentru produsele sale alimentare şi agricole. Dacă la începutul anului, Departamentul i-a invitat pe producătorii americani să facă parte dintr-o delegaţie oficială, ce va avea loc  în perioada 11-18 iunie în România şi Ucraina, săptămâna trecută au lansat un „ghid al exportatorului american în România”. 

Este un document cu informaţii detaliate despre piaţa locală, în care se specifică inclusiv produsele pe care americanii le-ar putea exporta cu succes în România: carnea de vită, fructele de mare, sosuri şi condimente, nuci, fructe uscate, vinuri şi băuturi alcoolice distilate. „Estimăm că dintre produsele destinate consumatorului final, carnea de vită, nucile, fructele uscate, sosurile şi condimentele au perspective mari de export (pe piaţa din România n.red), în vreme ce dintre produsele destinate industriei alimentare există potenţial pentru seminţe de plante, soia şi animale pentru reproducţie”, se arată în documentul USDA.

Consumul de carne de vită creşte. Fermierii români de abia rezistă

Din datele USDA, consumul de carne de vită pe cap de locuitor  a crescut în 2014 faţă de 2013 cu 9%, iar trendul pozitiv va continua. Acesta, şi faptul că românii au mai mulţi bani de cheltuit ca urmare a reducerii TVA şi creşterii salariilor, îi face pe americani încrezători chiar şi în condiţiile în care taxele de import sunt cuprinse între 55 de dolari şi 350 de dolari pe 100 de kilograme, în funcţie de categorie.

Ei se bazează şi pe faptul că în România, fără subvenţii de la stat, este foarte greu să faci profit din creşterea vacilor pentru carne. Mai mult, business-urile fermierilor au fost în ultimii ani decapitalizate de imposibilitatea de a exporta animale vii, urmare a faptului că din 2014 am avut focare cu boala limbii albastre.

Totuşi, procesatorii americani ar putea întâmpina dificultăţi în România pentru că piaţa  este extrem de strict controlată având în vedere regulamentele sanitar veterinare ale UE. De asemenea, există contingente tarifare în limita cărora se poate importa din SUA cu taxe vamale mai mici. „Motorul de creştere în sectorul alimentar este creşterea puterii de cumpărare a românilor”, se arată în raportul USDA, potrivit căruia consumatorii sunt influenţaţi de preţ, pretenţioşi, preocupaţi de sănătate, dar dispuşi să încerce lucruri noi.

Interesul pentru „made in România” va scădea

USDA notează şi un alt aspect care i-ar putea favoriza pe producătorii americani din industria alimentară: politica actuală a lanţurilor de hypermarketuri din România de a comercializa produse „made in România ” va înceta. „Retailerii moderni manifestă un interes crescut în găsirea furnizorilor locali, mai ales pe segmentul legumelor şi fructelor proaspte. Există, de asemenea, tendinţa acestoa de a scoate în evidenţă faptul că produsele pe care le vând sunt din România. Totuşi, aceste iniţiative sunt, în multe cazuri, pe termen scurt, pentru că producătorii locali au o capacitate redusă de a îndeplini cerinţele în materie de volume şi calitare ale retailerilor”, se arată în ghidul USDA.

Potrivit sursei citate, anul trecut România a importat din SUA produse alimentare în valoare totală de 13 milioane de dolari. Cele mai exportate produse au fost seminţele de plante,diverse ingrediente pentru industria alimentară, băuturi răcoritoare, fructe, nuci şi fructe de mare.

Citeşte şi Vin americanii: O delegaţie oficială a agricultorilor din SUA vine în România în iunie. Dar să vândă

Te-ar mai putea interesa și
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Compania Națională Poșta Română lansează a doua ediție a programului de internship, creat special pentru a tinerii care doresc o carieră în industria serviciilor poștale și de logistică. ...
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte de Paște
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte ...
Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru a asigura că toţi cei 4,74 de milioane pensionari din ...
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România își continuă expansiunea și inaugurează cel de-al 57-lea hipermarket din rețea, la Pitești. Noul ...
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
Sphera Franchise Group, cel mai mare operator de foodservice din România, continuă să investească în extinderea portofoliului ...