1EUR = 4.8026 RON | Bucureşti 12 º

Finanţe şi bănci

Guvernul va acciza de la 1 septembrie şi motoarele de peste 100 CP destinate iahturilor

Guvernul va introduce, de la 1 septembrie, accize şi pentru motoarele cu o putere de peste 100 cai putere (CP) cu care sunt dotate iahturile, alte nave şi ambarcaţiunile pentru agrement, pe lângă accizele pentru maşini cu motor peste 3.000 cmc, bijuterii sau obiecte din aur, potrivit unui proiect.

15 aug, 2013 | Mediafax

Astfel, un proiect de ordonanţă de Guvern prevede introducerea motoarelor cu capacitate de peste 100 CP destinate iahturilor şi altor nave şi ambarcaţiuni pentru agrement în sfera de aplicare a accizelor nearmonizate, având în vedere faptul că motoarele navelor nu sunt întotdeauna integrate ambarcaţiunilor.

"Astfel, prin taxarea acestor motoare se asigură atingerea scopului urmărit prin introducerea acestor taxe de consum", se arată în nota de fundamentare a proiectului.

Guvernul a adoptat, la finalul lunii iulie, o ordonanţă prin care accizele la alcool vor creşte de la 1 septembrie, când vor fi introduse şi accize pentru bunuri de lux, precum maşini cu motor peste 3.000 cmc, bijuterii, obiecte din aur, iahturi, ceasuri de lux şi anumite tipuri de armament, utilizate de persoane fizice, veniturile suplimentare din aceste accize fiind estimate la 300 milioane lei pentru anul curent. Măsura a fost introdusă pentru a compensa impactul negativ al reducerii TVA la pâine la 9%, calculat la 100 milioane de lei.

Proiectul de act normativ prevede că pentru cafea verde, prăjită şi solubilă şi pentru bijuterii din aur şi platină, confecţii din blănuri naturale, iahturi si ambarcaţiuni cu sau fără motor pentru agrement (cu excepţia celor destinate sportului de performanţă), autoturisme, inclusiv de teren, noi sau rulate cu capacitate cilindrică de peste 3.000 cmc, accizele se aplică o singură dată şi se calculează prin aplicarea sumelor fixe pe unitatea de măsură asupra cantităţilor produse pe teritoriul României, importate sau achiziţionate intracomunitar.

Pentru amestecurile cu cafea solubilă importate sau achiziţionate intracomunitar, accizele se datorează şi se calculează numai pentru cantitatea de cafea solubilă conţinută în amestecuri.

Pentru aceste bunuri, operatorilor economici li se restituie accizele virate bugetului de stat dacă au achiziţionat produsele dintr-un stat membru UE sau din import şi ulterior le livrează către alt stat membru, le exportă sau le returnează furnizorilor.

Regimul de restituire vizează şi cartuşele cu glonţ şi alte tipuri de muniţie pentru armele de vânătoare şi arme de uz personal, altele decât cele de uz militar sau de uz sportiv, dacă acestea sunt comercializate ulterior pentru pentru arme de uz militar sau sportiv.

În funcţie de situaţie, plata accizelor se efectuează la data exigibilităţii acestora, pe data de 25 a lunii următoare celei în care intervine exigibilitatea sau la momentul efectuării formalităţilor vamale de punere în liberă circulaţie.

Persoanele fizice care efectuează achiziţii intracomunitare de iahturi şi alte nave şi ambarcaţiuni cu sau fără motor pentru agrement, maşini de peste 3.000 cmc şi motoare de peste 100 CP destinate iahturilor şi ambarcaţiunilor pentru agrement vor depune o declaraţie de accize la autoritatea competentă până la data prevăzută pentru plata acestor accize, numai atunci când datorează accize. Modelul declaraţiei se reglementează prin ordin al preşedintelui ANAF.

Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

Daniel Oanţă

Instanţa supremă

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO