Update: Guvernul a aprobat o ordonață prin care acordă compensații crescătorilor de animale pentru pierderile suferite în 2022. De acestea vor beneficia 40.000 de fermieri

Executivul a aprobat în şedinţa de miercuri Ordonanţa de Urgenţă privind instituirea unei scheme de ajutor de stat pentru susţinerea activităţii crescătorilor din sectorul de creştere al bovinelor, în anul 2022, în contextul crizei provocate de agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei, cu o valoare estimată de 217,756 de milioane de lei (44 de milioane de euro), relatează Agerpres.
AGERPRES - mie, 08 feb. 2023, 17:48
Update: Guvernul a aprobat o ordonață prin care acordă compensații crescătorilor de animale pentru pierderile suferite în 2022. De acestea vor beneficia 40.000 de fermieri

Potrivit unui comunicat al Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR), cuantumul ajutorului de stat este de 73 de euro/cap de animal pentru un efectiv estimat de 602.740 capete.

Valoarea totală care poate fi acordată pentru fiecare întreprindere care îşi desfăşoară activitatea în domeniul producţiei primare de produse agricole nu depăşeşte echivalentul în lei a 250.000 euro, precizează MADR.

Perioada de depunere este de 30 de zile lucrătoare, începând cu ziua următoare intrării în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenţă, iar termenul de plată este 31 decembrie 2023.

Beneficiarii acestei scheme de ajutor de stat sunt crescătorii care deţin vaci de lapte, respectiv întreprinderile individuale şi familiale, persoanele fizice autorizate, persoanele fizice, după caz, precum şi persoanele juridice.

„Prin acordarea acestei scheme de ajutor, suntem alături de crescătorii de bovine ce au fost afectaţi de situaţia dificilă din Ucraina, iar aceste momente grele pe care le traversează zootehnia pot fi depăşite prin susţinerea vacilor de lapte. Să fim încrezători în posibilităţile noastre şi să acţionăm împreună pentru dezvoltarea acestui sector deosebit de valoros!”, a declarat ministrul Agriculturii, Petre Daea.

Condiţiile de eligibilitate pe care beneficiarii trebuie să le îndeplinească sunt: deţinerea a minimum 10 capete de vaci adulte cu excepţia celor din UAT-urile din zona montană care deţin minimum 5 capete vaci adulte, cu vârsta maximă de 12 ani, inclusiv, la data de 31 iulie 2022, în exploataţie cu cod ANSVSA, înregistrate în baza naţională de date (BND), producerea şi valorificarea laptelui în perioada 1 august – 31 decembrie 2022.

Știrea inițială

Guvernul va aproba o ordonanţă de urgenţă privind acordarea unui sprijin crescătorilor de animale, pentru a compensa o parte din problemele cu care s-au confruntat în anul 2022, a declarat, miercuri, premierul Nicolae Ciucă, la începutul şedinţei Cabinetului, ministrul Agriculturii, Petre Daea, precizând că măsura vizează 40.000 de fermieri, crescători de vaci de lapte, iar suma alocată este de 44 de milioane euro, relatează Agerpres.

„Săptămâna trecută am aprobat în şedinţa de Guvern alocarea a peste 1,1 miliarde de lei pentru sprijinul agricultorilor, astfel încât fermierii să poată să beneficieze de fonduri pentru culturile agricole şi am discutat şi despre măsurile pe care putem să le luăm pentru cei care se ocupă cu creşterea animalelor. Astăzi avem o ordonanţă de urgenţă prin care asigurăm crescătorii de animale cu un sprijin în vederea compensării a o parte din problemele cu care s-au confruntat în anul 2022. Am discutat şi vom continua să discutăm măsurile prin care să putem să trecem la procesarea produselor agricole în România şi, în acest fel, să garantăm asigurarea siguranţei alimentare pentru cetăţenii români. Sigur, nu trebuie pierdută din vedere componenta economică prin care să asigurăm produselor agricole din România valoare adăugată cât mai mare şi să reducem importurile, aşa cum am solicitat, pentru a ajunge la un deficit de balanţă comercială zero pe produse alimentare”, a afirmat Ciucă.

La rândul său, ministrul Agriculturii, Petre Daea, a menţionat că actul normativ care va fi discutat în şedinţa Guvernului vizează 40.000 de fermieri, crescătorii de vaci de lapte, iar sprijinul prin bugetul statului se ridică la 44 de milioane de euro.

„Întreaga activitate de la Ministerul Agriculturii şi tot ansamblul de legi care sunt puse aici, în Parlamentul României se circumscriu în zona aceasta de interes statal privind cele trei obiective pe care dumneavoastră le-aţi spus. În primul rând, să ajungem în doi ani de zile să nivelăm aceste diferenţe între importuri şi exporturi, în aşa fel încât balanţa comercială să aibă echilibrul cuvenit, dat fiind faptul că există resurse în acest sens şi există şi o politică susţinută din banii europeni şi din banii bugetari în această direcţie.

În al doilea rând, să fim alături tot timpul de fermieri. Lucrul acesta l-am făcut şi eu vă mulţumesc în numele fermierilor, pentru că aţi dat de fiecare dată viteză realizării actelor normative, în aşa fel încât să nu pierdem timpul şi iată că, astăzi, alături de actul normativ pe care l-aţi aprobat săptămâna trecută, avem un act normativ extrem de important, care vizează 40.000 de fermieri, cei care sunt crescătorii de vaci de lapte, al căror sprijin prin bugetul statului se ridică la 44 de milioane euro”, a explicat Daea.

El a adăugat că are în vedere şi găsirea la Comisia Europeană şi în cadrul Consiliului de miniştri şi a altor soluţii de sprijin pentru situaţia pe care România o are pe piaţă din cauza conflictului din Ucraina.

Te-ar mai putea interesa și
Budăi: Toţi miniştrii de linie au termen până miercuri să depună amendamente pentru legea pensiilor speciale
Budăi: Toţi miniştrii de linie au termen până miercuri să depună amendamente pentru legea pensiilor speciale
Ministrul Muncii, Marius Budăi, a anunţat că toţi miniştrii de linie au termen până miercuri, la ora 12,00, să depună în scris amendamentele la proiectul de lege privind pensiile speciale....
Şeful ASF, despre City şi Euroins: Ambele erau Muma Pădurii pentru populaţie. Nu-şi doreşte nimeni să ţină nişte companii care fac ilegalităţi
Şeful ASF, despre City şi Euroins: Ambele erau Muma Pădurii pentru populaţie. Nu-şi doreşte nimeni să ţină nişte ...
Cele două companii care au intrat în faliment, City Insurance şi EuroIns, erau Muma Pădurii pentru populaţie şi eu, ...
Rata ocupării femeilor în România este printre cele mai mici din UE – Monitorul Social
Rata ocupării femeilor în România este printre cele mai mici din UE – Monitorul Social
Rata ocupării femeilor (25-54 ani) în România este de 67,1%, unde dintre cele mai mici din Uniunea Europeană (UE), în ...
Submarine ale Flotei ruse din Marea Neagră au exersat lansări de torpile
Submarine ale Flotei ruse din Marea Neagră au exersat lansări de torpile
Două submarine din cadrul Flotei ruse din Marea Neagră au exersat lansări de torpile cu proiectile de antrenament, a informat ...