Guvernul va completa cadrul legal pentru promovarea utilizării energiei din surse regenerabile

Guvernul urmează să aprobe în şedinţa de marţi un proiect de ordonanţă de urgenţă prin intermediul căruia se completează cadrul legal necesar pentru promovarea utilizării energiei din surse regenerabile, pentru perioada 2021-2030, relatează Agerpres.
AGERPRES - lun, 28 nov. 2022, 21:37
Guvernul va completa cadrul legal pentru promovarea utilizării energiei din surse regenerabile

Totodată, potrivit notei de fundamentare a proiectului, sunt reglementate norme referitoare la sprijinul financiar pentru energia electrică din surse regenerabile, la autoconsumul acestui tip de energie electrică şi la utilizarea energiei din surse regenerabile în sectorul încălzirii şi răcirii şi în cel al transporturilor în vederea atingerii obiectivului naţional privind ponderea globală a energiei regenerabile în consumul final brut de energie în anul 2030.

De asemenea, prin proiect de OUG se stabilesc criterii de durabilitate şi de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră pentru biocombustibili, biolichide şi combustibilii din biomasă.

Executivul va aproba şi un proiect de ordonanţă de urgenţă pentru modificarea şi completarea OUG nr. 111/2010 privind concediul şi indemnizaţia lunară pentru creşterea copiilor.

Modificările avute în vedere prin proiectul de act normativ vizează, între altele, următoarele aspecte: extinderea perioadei netransferabile de concediu pentru creşterea copilului în cazul celuilalt părinte care nu a solicitat iniţial dreptul, de la cel puţin 1 lună la cel puţin 2 luni din perioada totală a concediului; revizuirea şi completarea reglementărilor actuale privind acordarea perioadelor de concediu şi indemnizaţie pentru creşterea copilului, sau după caz, stimulent de inserţie, astfel încât să fie evidenţiată flexibilitatea în acordarea acestor drepturi; suspendarea/încetarea plăţii indemnizaţiei pentru creşterea copilului în situaţia expirării certificatului de încadrare în grad de handicap, în perioada concediului de creştere a copilului; reglementarea unei perioade de preaviz rezonabilă pe care lucrătorul o acordă angajatorului atunci când îşi exercită dreptul la concediul şi indemnizaţia pentru creşterea copilului.

În primă lectură va fi discutat şi un proiect de ordonanţă de urgenţă pentru modificarea şi completarea OUG nr.109/2011 privind guvernanţa corporativă a întreprinderilor publice.

Guvernul va aproba şi un proiect de hotărâre care vizează modificarea şi completarea HG nr.1198/2012 privind desemnarea infrastructurilor critice naţionale.

În şedinţă va fi adoptat şi Programul de cercetare-dezvoltare „Henri Coandă”.

„Programul de cercetare-dezvoltare şi inovare reglementat prin prezenta hotărâre a Guvernului îşi propune să: stimuleze interesul elevilor din învăţământul secundar şi/sau din învăţământul terţiar nonuniversitar şi al studenţilor pentru cercetare şi ştiinţă, digitalizare, prin participarea la activităţi de cercetare-dezvoltare şi inovare; dezvolte abilităţile şi competenţele elevilor şi studenţilor de lucra în echipe şi de a derula activităţi de cercetare; creeze cadrul legal necesar pentru formarea unei noi generaţii deschise către cunoaştere la nivel european şi internaţional; crească numărul de tineri români care îşi doresc şi rămână şi să desfăşoare activităţi de cercetare în România, după ce au beneficiat de burse de cercetare”, se arată în nota de fundamentare a proiectului.

Printr-un alt proiect de hotărâre, Guvernul va majora valoarea granturilor acordate prin programul „Grantul pentru tineri cercetători REGELE CAROL I”.

Va fi aprobat, printr-o altă hotărâre, mecanismul de colectare şi monitorizare a datelor pentru implementarea Convenţiei ONU privind drepturile persoanelor cu dizabilităţi.

Un alt proiect de hotărâre vizează aprobarea Strategiei naţionale pentru supravegherea, controlul şi prevenirea cazurilor de infecţie cu HIV/SIDA pentru perioada 2022-2030.

Guvernul va actualiza şi limitele amenzilor prevăzute la articolul 89 din Legea educaţiei fizice şi sportului nr. 69/2000.

Pe agenda şedinţei figurează şi aprobarea bugetului Trezoreriei Statului pe anul 2023. Va fi adoptată şi Strategia Naţională de Reducere a Riscului Seismic.

Executivul va aloca şi o sumă din Fondul de rezervă bugetară la dispoziţia Guvernului pentru finanţarea schemei de sprijin prevăzute la articolul 53 din OG nr. 36/2006 privind unele măsuri pentru funcţionarea sistemelor centralizate de alimentare cu energie termică a populaţiei.

„Având în vedere că, prin schema de sprijin se decontează achiziţia de cărbune, păcură şi biomasă realizată în perioada octombrie 2022 – martie 2023, care se întinde pe doi ani financiari, prin proiectul de hotărâre a Guvernului se propune ca suma aferentă anului 2022 să fie de 140.000.000 lei. Stabilirea sumei de 140.000.000 lei are în vedere faptul că valoarea cea mai mare a achiziţiei de cărbune, păcură şi biomasă se realizează înainte de începerea sezonului rece, pentru a fi asigurat stocul de combustibil astfel încât la 1 noiembrie să existe necesarul pentru producerea energiei termice pentru populaţie”, se spune în nota de fundamentare a proiectului.

Printr-un memorandum va fi aprobată şi negocierea contractului de finanţare dintre România şi Banca Europeană de Investiţii, în valoare de 50 milioane de euro, pentru susţinerea realizării unor investiţii privind siguranţa rutieră şi a semnării acestuia şi acordarea împuternicirii de semnare ministrului finanţelor.

Un alt memorandum vizează digitalizarea serviciului public privind înmatricularea vehiculelor.

Guvernul va aproba, tot prin memorandum, împuternicirea acordată Comisiei Europene pentru a reprezenta statul român în procesul de contestare a facturilor emise de Astra Zeneca, reprezentând costuri suplimentare stabilite în contractul de furnizare a vaccinurilor pentru SARS-CoV-2.

Te-ar mai putea interesa și
Dronele reprezintă cheia pentru a obţine avantaj în faţa Rusiei, afirmă şeful armatei ucrainene
Dronele reprezintă cheia pentru a obţine avantaj în faţa Rusiei, afirmă şeful armatei ucrainene
Dezvoltarea sistemelor de aeronave fără pilot, sau a dronelor, este cheia pentru a oferi Kievului un avantaj în faţa forţelor ruse "superioare numeric", a declarat luni seara comandantul-şef al......
Walter Baier: Opoziţia guvernului austriac faţă de extinderea Schengen este ruşinoasă, incorectă şi ineficientă
Walter Baier: Opoziţia guvernului austriac faţă de extinderea Schengen este ruşinoasă, incorectă şi ineficientă
Opoziţia guvernului Austriei faţă de extinderea spaţiului Schengen prin includerea României şi a Bulgariei este ruşinoasă, ...
Norofert investește 250.000 de euro într-o linie de producție inputuri în SUA și intră în parteneriat cu un investitor american
Norofert investește 250.000 de euro într-o linie de producție inputuri în SUA și intră în parteneriat cu un investitor ...
Norofert, unul dintre cei mai mari producători de inputuri din România, listat la Bursa de Valori București pe piața ...
Pentru a avea pace, Europa trebuie să se pregătească de război, declară preşedintele Consiliului European
Pentru a avea pace, Europa trebuie să se pregătească de război, declară preşedintele Consiliului European
Europa trebuie să-şi consolideze capacităţile de apărare şi să treacă la o abordare de tipul "economie de război" ...