1EUR = 4.7791 RON | Bucureşti 8 º

News

Guvernul va putea emite ordonanţe în vacanţa parlamentară

Senatul a adoptat luni, cu 80 de voturi pentru şi 34 împotrivă, proiectul de lege prin care Guvernul este abilitat să emită ordonanţe în domenii care nu fac obiectul legilor organice.

26 iun, 2017 | Agerpres

Senatorii liberali au anunţat că votează împotriva proiectului pe motiv că România nu are încă un guvern votat de Legislativ, acuzând majoritatea parlamentară că 'sfidează logica, decenţa şi bunul simţ'.

'Parcă suntem în teatrul absurdului. Noi astăzi nu avem guvern. Noi astăzi nu avem program de guvernare adoptat de Parlament. Cum să abilităm un guvern să emită ordonanţe? Am întrebat şi în Comisia juridică ce guvern este cel abilitat şi pentru ce? (...) Dăm o bilă albă unui guvern viitor fără să ştim care este programul acelui guvern, cine este acel guvern, ce îşi doreşte acel guvern? Nu ar fi mai normal şi mai decent să fi aşteptat civilizat învestirea noului guvern, aprobarea programului de guvernare şi apoi, în raport cu priorităţile respectivului guvern, să îl abilităm să emită ordonanţe? Se pare că aici discutăm despre dictatura majorităţii şi nu despre logică. (...) Grupul parlamentar al PNL va vota împotrivă pentru că se sfidează logica, decenţa şi bunul simţ', a afirmat senatorul Daniel Fenechiu, în timpul dezbaterilor asupra actului normativ.

Şi reprezentantul USR, senatorul Mihai Goţiu, a susţinut că grupul parlamentar din care face parte se va opune legii de abilitare.

'Acum asistăm la abilitarea unui guvern care nu există. Sunteţi siguri, aşa o variantă de 1%, că acest viitor guvern pe care vă pregătiţi să îl abilitaţi va fi un guvern PSD - ALDE? Dar dacă, la câte se întâmplă în politica românească, vă veţi trezi peste două sau trei zile că veţi vota un guvern al Opoziţiei? Ce se va întâmpla cu această lege de abilitare?', a precizat Goţiu.

Liderul grupului UDMR din Senat, Cseke Attila, a afirmat însă că de fiecare dată, indiferent că UDMR a fost la putere sau în opoziţie, parlamentarii Uniunii au votat legea de abilitare 'pentru că este o procedură normală, constituţională, prin care, pe vacanţa parlamentară, guvernul este abilitat de a emite ordonanţe simple'.

'Dacă dorim noi, ca Parlament al României, să dăm o lege de abilitare, atunci sesiunea ordinară se sfârşeşte în această săptămână. Deci noi nu mai avem posibilitatea de a vota o lege de abilitare a Guvernului săptămâna viitoare. (...) Dacă vă uitaţi pe titlul acestui proiect legislativ şi pe toate celelalte care au intrat în vigoare nu veţi vedea că această lege este pentru abilitarea Guvernului Grindeanu, Ponta, Cioloş, Boc, Tăriceanu, (...) datorită unui lucru foarte simplu şi anume acela că niciodată în 27 de ani de democraţie România nu a fost în situaţia în care să nu aibă guvern. (...) Noi trebuie să dezbatem şi să votăm un proiect de lege de abilitare a Guvernului pentru că şi de acum încolo, în orice clipă, România va avea un guvern', a spus Cseke Attila.

Senatorul PSD Şerban Nicolae a explicat, la rândul său, că 'nu e vorba de abilitarea unei persoane, a unei echipe, a unui guvern de la un anumit moment'.

'E vorba de faptul că, în perioada care urmează, creăm cadrul legal pentru ca Guvernul să beneficieze de această delegare legislativă constituţională cu rigorile şi restricţiile stabilite în textul constituţional. Dar asta nu înseamnă că e vorba de un cec în alb, nu e vorba de anumite persoane sau certitudini cu privire la ordonanţele care urmează să se emită, ci doar posibilitatea ca Guvernul să procedeze la legiferare pe bază de delegare, pe baza aprobării date de Parlament. (...) Guvernul susţinut de majoritatea parlamentară, care nu se schimbă, este abilitat de Parlament, care nu se schimbă, să procedeze la legiferare în anumite domenii. Urmează oricum să exercităm controlul parlamentar prin cercetarea acestor ordonanţe, prin aprobarea sau respingerea lor', a explicat senatorul PSD.

Senatul este prima Cameră sesizată, Camera Deputaţilor fiind for decizional în cazul acestui proiect normativ.

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO