1EUR = 4.8026 RON | Bucureşti 12 º

Finanţe şi bănci

Guvernul va renunţa la cota unică: vor fi trei trepte de impozitare a salariilor, cea mai mare de 16%

Guvernul intenţionează să renunţe la actualul sistem de taxare a salariilor, şi va impune trei niveluri de impozitare: 8%, 12% si 16%.

12 feb, 2014 | ECONOMICA.net
(update 12 feb, 2014 14:22) Ministerul Finanţelor: Impozitarea progresivă este în analiză, strategia a fost aprobată deja de Guvern
Ministerul Finanţelor spune că noile praguri de impunere pentru veniturile salariale fac parte dintr-o strategie deja aprobată de Guvern, şi că acestea sunt în analiză.

Iată ce spun Finanţele:

“Măsurile fiscale la care se face referinţă în mass-media respectiv “Introducerea impozitului diferenţiat pe venitul salarial cu deductibilităţi fiscale: cote 8%, 12% şi 16% ce vor putea fi stabilite pe grile de venit” şi “Reducerea semnificativă a CAS cu 5 puncte procentuale începând cu luna iulie 2014, care prin măsurile ce vor fi întreprinse vor avea un impact bugetar neutru”, se regăsesc în Strategia fiscal-bugetara pentru perioada 2014-2016 la Capitolul 3.1.2 “Măsuri fiscale şi tendinţe ale principalelor taxe şi impozite” în tabelul intitulat “Tendinţe ale principalelor taxe şi impozite pe orizontul 2014-2017” şi reprezintă măsuri de politici fiscale, în analiză, pe termen mediu pentru stimularea mediului de afaceri aplicabile în limita spaţiului bugetar permis.

Strategia fiscal-bugetară pentru perioada 2014-2016 a fost aprobată de către Guvern în data de 14 noiembrie 2013, având şi opinia Consiliului Fiscal, şi nu a suferit modificări în ultimul timp”.

Introducerea impozitului diferentiat pe venitul salarial cu deductibilităti fiscale apare în Strategia Fiscal-Bugetară 2014-2016. Cotele de impozitare vor fi de 8%, 12% si 16%, şi  vor fi stabilite pe grile de venit. Noul sistem de impozitare a veniturilor salariale are însă ca orizont de aplicare perioada 2014-2017.

Momentan, veniturile salariale obţinute în România sunt impozitate cu 16%, indiferent de nivelul venitului. Cota unică de impozitare a fost introdusă în decembrie 2004 şi a intrat în vigoare la începutul anului 2005, înlocuind impozitarea progresivă a veniturilor.

Discuţiile despre o revenire la vechiul sistem de impozitare progresivă a veniturilor nu sunt o noutate în cardul actiualei coaliţii. Social democraţii au vorbit despre prosibilitatea reintroducerii impozitării progresive, avansându-se chiar şi pragurile de 16%, 18% şi 20%, dar sistemul de taxare în cotă unică a rămas în vigoare ca urmare a opoziţiei ferme a liberalilor.

În acelaşi document se mai vorbeşte despre reducerea contribuţiilor de asigurări sociale, cu cinci puncte procentuale, pentru care este fixat şi un termen clar: luna iulie a acestui an. Guvernul estimează că impactul bugetar al măsurii va fi neutru.

Strategia Fiscal-Bugetară vorbeşte şi despre o reducere a nivelului TVA, dar care nu este specificată. Se vorbeşte doar despre "analizarea posibilităţii de reducere a cotei standard de TVA pentru perioada  2014-2016 pe măsura imbunatăţirii  colectării veniturilor bugetare.

Ştirea se actualizează

Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

Daniel Oanţă

Instanţa supremă

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO