Guvernul verifică veniturile şi bunurile angajaţilor Oltchim înainte de a le acorda ajutoare sociale

Guvernul va acorda ajutoare sociale la Oltchim doar angajaţilor care încasează mai puţin decât salariul mediu pe economie şi după ce va verifica, cu ajutorul primarilor, veniturile totale ale acestora şi bunurile mobile şi imobile aflate în posesie, precum maşini şi locuinţe, afirmă ministrul Muncii
Economica.net - mie, 03 oct. 2012, 13:15
Guvernul verifică veniturile şi bunurile angajaţilor Oltchim înainte de a le acorda ajutoare sociale

„O să analizăm fiecare caz în parte, lista va fi nominală. Avem bani pentru 1.400 lei în două tranşe pentru toţi salariaţii, dacă va fi cazul. Nu cred că va fi cazul chiar pentru toţi salariaţii, dar avem bani pentru toţi salariaţii”, a spus ministrul Muncii, Mariana Câmpeanu.

Ea precizat că autorităţile vor verifica înainte de a acorda ajutorul financiar, pe baza unor anchete sociale, dacă angajaţii Oltchim deţin în proprietate mai multe case, dacă dispun de un autoturism şi care este vechimea acestei maşini.

Potrivit ministrului, lista bunurilor care urmează să fie verificată a fost redactată conform legilor aplicate în cazul altor ajutoare sociale.

Până în prezent au fost efectuate 300-320 de anchete sociale, aflate încă în analiză, iar Guvernul estimează că verificările vor fi încheiate cel târziu vineri pentru circa o mie de salariaţi Oltchim. După finalizarea anchetelor sociale, Executivul va emite o hotărâre pentru acordarea de ajutoare către angajaţii în cazul cărora se va decide că au dreptul la un astfel de ajutor.

Legea de acordare a venitului minim garantat şi alocaţiei pentru susţinerea familiei include o declaraţie pe propria răspundere care trebui completată de către solicitantul ajutorului şi face referire şi la veniturile obţinute de solicitant din cultivarea florilor, legumelor şi zarzavaturilor, precum şi a plantelor decorative şi ciupercilor.

Legea mai prevede că dreptul la ajutor social va fi stabilit ţinându-se seama de bunurile deţinute, considerate sau nu de strictă necesitate pentru nevoile familiale, delimitate clar în funcţie de numărul şi tipul animalelor din gospodărie. Astfel, în categoria bunurilor considerate de strictă necesitate sunt incluse, printre altele, două porcine, 10 iepuri, 15 raţe, găini, curci sau bibilici, în timp ce printre bunurile care nu sunt considerate ca fiind de strictă necesitate sunt menţionate peste 5 porcine, peste 50 iepuri şi peste 80 de raţe, găini, curci, bibilici.

În toamna anului trecut, Guvernul a decis că persoanele care deţin mai mult de 3 bovine, 5 porci, 20 de oi sau capre ori peste 15 familii de albine nu vor mai primi ajutoare de încălzire, sprijin eliminat şi pentru proprietarii de maşini cu motoare de peste 1,6 litri, depozite bancare ce depăşesc 3.000 lei ori terenuri mai mari de 1.000 metri pătraţi.

În urmă cu două săptămâni, Guvernul a decis ca angajaţii Oltchim să primească ajutoare sociale de urgenţă în sumă de câte 1.400 lei, în două tranşe, din fondurile Ministerului Muncii, pentru a preveni noi probleme sociale.

La începutul acestei săptămâni, ministrul Muncii declara că Guvernul va plăti cei 1.400 lei reprezentând ajutor de urgenţă pentru angajaţii Oltchim doar dacă va interveni o „situaţie de criză” în care muncitorii să nu fi primit drepturi salariale timp de 2-3 luni.

Câmpeanu a precizat că Ministerul Muncii va putea interveni doar în cazul în care privatizarea Oltchim nu va avea succes şi societatea va intra, probabil, în administrare specială.

„Acel ajutor de urgenţă va fi acordat prin hotărâre de guvern atunci când intervine o situaţie de 2-3 luni în care nu se pot plăti salariile”, a spus Câmpeanu.

Ministrul a precizat că nu e vorba de un ajutor „global”, ci doar pentru angajaţii care sunt în situaţii de urgenţă.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Putin i-a transmis lui Macron că Occidentul arată că nu ține cont de îngrijorările Rusiei
Putin i-a transmis lui Macron că Occidentul arată că nu ține cont de îngrijorările Rusiei
Preşedintele rus, Vladimir Putin, i-a transmis vineri omologului său francez, Emmanuel Macron, că răspunsurile Occidentului ...
Franța a înregistrat în 2021 cea mai mare creștere economică din ultimii 52 de ani
Franța a înregistrat în 2021 cea mai mare creștere economică din ultimii 52 de ani
Franţa a raportat pentru anul trecut cel mai solid ritm de creştere din ultimii 52 de ani, de 7%, a doua economie a zonei ...
Bruxelles-ul și Washingtonul colaborează pentru creșterea volumului de gaze naturale lichefiate exportate de SUA către statele UE
Bruxelles-ul și Washingtonul colaborează pentru creșterea volumului de gaze naturale lichefiate exportate de SUA către ...
Uniunea Europeană şi SUA au anunţat vineri, într-o declaraţie comună, că lucrează pentru furnizarea de volume suplimentare ...