Hadăr: Cerinţele noastre se referă la corecţii pe grila de salarizare, nu la creşteri salariale în sistemul de educaţie

Sindicatele din Educaţie au cerut şi cer să se facă unele corecţii, nu ajustări salariale, iar în acest sens consideră că nu este corect ca numai în anumite sectoare să se rezolve problemele, a declarat sâmbătă pentru Agerpres liderul Federaţiei Sindicale din Învăţământul Superior Alma Mater, Anton Hadăr. 
Economica.net - sâm, 28 mai 2016, 14:28
Hadăr: Cerinţele noastre se referă la corecţii pe grila de salarizare, nu la creşteri salariale în sistemul de educaţie

„În mod sigur, Ministerul Muncii poate veni cu o propunere, lucru pe care l-am discutat, acum două zile, cu domnul ministru al Muncii (Dragoş Pâslaru, n.r.). Ne-a spus că varianta pe care noi, Alma Mater, am propus-o pentru efectuarea unor corecturi în grila de salarizare de la personalul didactic din învăţământul superior este greu de dus la realizare pentru că nu sunt bani şi ne va propune o altă grilă. Practic, ni s-a retezat din start elanul şi încrederea că am putea să beneficiem şi noi, cei din Educaţie, de unele corecturi. Pentru că nu e vorba despre creşteri salariale, de lucruri ieşite din comun, nu vorbim despre Legea salarizării unitare (…) Eu îl tot aud atât pe dânsul (ministrul Muncii, Dragoş Pîslaru, n.r.), cât şi pe prim-ministru, că nu sunt bani. Paradoxal, însă, sistemul de învăţământ a fost şi este cel mai corect dintre toate, cu cele mai corecte şi minuţioase calcule din punct de vedere al angajării salariaţilor. Repet, acum nu s-a pus problema unei ajustări salariale sau o optimizare, precum în Sănătate. Noi am cerut unele corecţii, pentru nu e corect atunci când într-un sistem bugetar se pune problema rezolvării de probleme numai în anumite sectoare’, a afirmat Hadăr.

Potrivit liderului sindical, marşul de protest anunţat pentru data de 1 iunie ar putea fi anulat numai dacă Ministerul Muncii vine cu o propunere de ultim moment care să mulţumească sindicatele.

‘Sper ca domnul ministru să vină cu o propunere care ne va mulţumi. Noi mergem, însă, la minister, cu sufletul îndoit şi cu încredere minimă, că am putea să fim mulţumiţi faţă de ceea ce ni se propune. Ne interesează să ajungem, totuşi, la o discuţie finală, pentru că senzaţia noastră este că, din păcate, se trage de timp. Domnul ministru poate o fi simpatizant al jocului de fotbal, şi ştim că acolo atunci când eşti în avantaj mai tragi de timp, dar nu ştim în ce avantaj este dânsul. În general, ministrul ne-a arătat că vrea să rezolve problema, dar dacă nu ai bani şi vrei să cârpeşti totul, cârpit rămâne. Noi ne vedem de ale noastre. Am arvunit autocarele care vor veni cu demonstranţii pe 1 iunie la Bucureşti. Practic, nu văd cum am putea da înapoi, decât dacă domnul ministru ne spune că s-au găsit posibilităţi financiare şi pentru cei din Educaţie. În acest sens, corecţiile ar trebui să se facă de la 1 august, cel târziu de la 1 ianuarie 2017, ori pe noi ne trimite în august 2017. Să fim serioşi, nu putem accepta aşa ceva!’, a spus Hadăr.

Sindicatele din învăţământ au sâmbătă o nouă întâlnire cu ministrul Muncii, Dragoş Pîslaru, pentru a discuta pe marginea salarizării din sistemul educaţional.

Marţi, aceleaşi sindicate au avut negocieri cu reprezentanţii Guvernului, în condiţiile în care, la sfârşitul săptămânii trecute, au refuzat propunerea premierului Dacian Cioloş de creştere a salariilor, în medie, cu 10% de la 1 august 2017.

Liderii de sindicat au cerut membrilor Guvernului ca Ordonanţa privind salarizarea în sectorul public să se aplice nediscriminatoriu de la 1 august 2016, cel târziu 1 ianuarie 2017, la fel ca la Sănătate, şi au subliniat că nu vor accepta o diferenţă de un an în aplicarea acestui act normativ.

În acest context, 15.000 de salariaţi din învăţământ vor porni, pe 1 iunie, într-un marş de protest din faţa Guvernului României către Palatul Cotroceni, începând cu ora 11,00.

Te-ar mai putea interesa și
Comisia Europeană cere României, Bulgariei şi Spaniei să respecte legislaţia privind achiziţiile publice
Comisia Europeană cere României, Bulgariei şi Spaniei să respecte legislaţia privind achiziţiile publice
Comisia Europeană a decis, miercuri, să demareze o procedură de infringement prin trimiterea unei scrisori de punere în întârziere României, precum şi a unor avize motivate Bulgariei şi......
Drum Greenfield – PMB va cere scoaterea din fondul forestier a 0,3 hectare, pentru a asigura accesul în cartierul de la marginea Bucureştiului
Drum Greenfield – PMB va cere scoaterea din fondul forestier a 0,3 hectare, pentru a asigura accesul în cartierul ...
Consilierii generali vor dezbate în şedinţa de luni un proiect de hotărâre prin care solicită scoaterea definitivă ...
HAI Aluminium a ales compania Wiren pentru un portofoliu de proiecte ce însumează peste 10 MWp
HAI Aluminium a ales compania Wiren pentru un portofoliu de proiecte ce însumează peste 10 MWp
Pentru HAI Aluminium, parteneriatul cu Wiren reprezintă tranziția către un consum independent, din surse de energie sustenabilă. ...
Alfa Software din Cluj-Napoca a avut venituri cu 30,7% mai mari în 2023, de peste 3,6 mil. euro
Alfa Software din Cluj-Napoca a avut venituri cu 30,7% mai mari în 2023, de peste 3,6 mil. euro
Alfa Software, furnizor de sisteme informatice de business din Cluj-Napoca, a încheiat anul 2023 cu venituri cu 30,7% mai ...