Hagag a cumpărat palatul Ştirbey de pe Calea Victoriei

Dezvoltatorul imobiliar israelian Hagag ar fi cumpărat Palatul Știrbei de pe Calea Victoriei de la Alexandru Popescu, pentru o sumă rămasă la secret, dar, cel mai probabil, în jurul a 10 milioane de euro. Potrivit unor surse din piață, compania intenționează reabilitarea palatului și dezvoltarea unor clădiri de birouri în spatele acestuia.
Răzvan Zamfir - joi, 23 mai 2019, 19:23
Hagag a cumpărat palatul Ştirbey de pe Calea Victoriei

Alături de birourile din spatele palatului care acum găzduiește cafeneaua Eden, se va dezvolta și o parcare.

De asemenea, potrivit informațiilor din piață, Hagag ar fi cumpărat și un teren peste drum de unul dintre cazinourile din zonă.

Palatul Stirbei a fost construit în jurul anului 1835, după planurile arhitectului francez Michel Sanjouand, la comanda viitorului domn al Țării Românești, Barbu Știrbei (1789-1869), în acel moment mare logofat al dreptății. Palatul în stil neoclasic cu numeroase elemente grecești va fi folosit de Barbu Știrbei, în perioada 1849-1856, ca reședință domnească de protocol, aici desfășurându-se mai multe baluri și petreceri galante.

După 1869, palatul trece în proprietatea fiilor domnitorului care construiesc pe terenul din spatele palatului, grajdurile si anexele. În 1881 palatul a fost restaurat de arhitectul Friedrich Hartman, la solicitarea prințului Alexandru Știrbei. Atunci a fost adăugat etajul, inclusiv fațada decorată cu cele patru cariatide, precum și turnul de nord-est.

Între 2001 și 2004, palatul a fost recuperat de moștenitorii familiei Știrbei și, ulterior, vândut în 2005 cu 11 milioane de euro omului de afaceri Ovidiu Popescu, decedat în 2011, iar clădirea i-a rămas lui lui Alexandru Popescu, fiul acestuia. De altfel, Palatul Știrbei e prima clădire de patrimoniu ajunsă în vizorul DNA, după modificările masive aduse, și pentru aprobările pentru un proiect imobiliar de 120 de milioane de euro, care îngloba și modifica palatul, primite de la Comisia Naţionale a Monumentelor Istorice, Direcţia pentru Cultură a Municipiului Bucureşti şi Primăria Sectorului 1.

Portofoliul românesc al Hagag

Anul trecut, compania a cumpărat în luna mai fostul sediu Petrom din Calea Victoriei, pentru care a anunțat că va investi 8 milioane de euro în consolidare și modernizare, acesta urmând să fie primul de birouri al companiei.

Lucrările de consolidare și modernizare vor fi finalizate în cea de a doua parte a anului 2019. Clădirea are o suprafață totală de 7.300 metri pătrați construiți și 6.000 metri pătrați suprafață totală închiriabilă, iar regimul de înălțime va rămâne, ca până în prezent, P+7.

Hagag a mai anunțat și lansarea proiectelor rezidențiale H Pipera Lake, cu 1.350 de apartamente și o investiție de 90 de milioane de euro, clădirile  Victoriei 109 (fost sediu al Petrom) și Victoriei 139, iar investiția totală s-a ridicat la 20 de milioane de euro, ambele ]n apropierea palatului Știrbei.

Cele două clădiri vor fi consolidate și modernizate, iar terenul va fi utilizat pentru dezvoltarea altui proiect, iar investițiile totale se vor cifra la 70 de milioane de euro.

În fine, compania israeliană mai pregătește proiectul rezidențial H Pipera Forest, care va include 840 de apartamente.

Te-ar mai putea interesa și
În principalele zone turistice din Italia sunt luate măsuri împotriva supraaglomerării
În principalele zone turistice din Italia sunt luate măsuri împotriva supraaglomerării
Veneţia a devenit joi primul oraş din lume care a introdus un sistem de plată pentru vizitatori în cadrul unui experiment menit să descurajeze turiştii să sosească în perioadele de vârf,......
Ajutorul SUA nu este suficient pentru o contraofensivă rapidă a Ucrainei – responsabil militar american
Ajutorul SUA nu este suficient pentru o contraofensivă rapidă a Ucrainei – responsabil militar american
Revenirea ajutorului militar american către Ucraina va permite armatei acestei ţări să reia iniţiativa împotriva Rusiei, ...
Statele Unite încurajează Germania să trimită Ucrainei rachete cu rază lungă de acţiune
Statele Unite încurajează Germania să trimită Ucrainei rachete cu rază lungă de acţiune
Statele Unite speră că recenta decizie a Washingtonului de a trimite rachete cu rază lungă de acţiune Ucrainei va încuraja ...
Ieftinire în benzinării azi, benzina și motorina costă aproape la fel. Ce se întâmplă
Ieftinire în benzinării azi, benzina și motorina costă aproape la fel. Ce se întâmplă
Petrom, liderul pieței de distribuție a carburanților din România, a redus azi prețul motorinei vândute în stațiile ...