Hahn: CE e la curent cu problemele agricultorilor provocate de construirea autostrăzii Nădlac-Arad

Johannes Hahn, comisarul pentru politică regională, a precizat, răspunzând unei întrebări a unui europarlamentar român, că CE este la curent cu problemele agricultorilor apărute ca urmare a construirii autostrăzii Nădlac-Arad şi a ridicat această problemă în faţa autorităţilor de la Bucureşti.
Economica.net - mie, 13 nov. 2013, 15:05
Hahn: CE e la curent cu problemele agricultorilor provocate de construirea autostrăzii Nădlac-Arad

„Comisia este la curent cu problemele agricultorilor din zona Nădlac ca urmare a autostrăzii Nădlac-Arad şi a ridicat problema în faţa autorităţilor române. Ele au început să caute soluţii la problema accesului la terenuri pentru agricultorii din zona Nădlac, apărută ca urmare a acestui proiect”, a răspuns comisarul Hahn, în numele Comisiei Europene, la o întrebare adresată, la 19 septembrie, de europarlamentarul PDL Rareş-Lucian Niculescu, potrivit unui comunicat al PE.

Pe de altă parte, oficialul european reaminteşte că, potrivit regulilor UE, statele membre au responsabilitatea pregătirii, derulării şi monitorizării unui astfel de proiect, ţinând cont de toate aspectele.

„În procesul de pregătire a oricărui proiect de infrastructură de transport, statul membru trebuie să ia în considerare toate aspectele relevante de la faţa locului astfel încât locuitorii şi afacerile din zonă să beneficieze de un grad ridicat de accesibilitate”, a mai spus comisarul pentru politică regională.

Europarlamentarul PDL Rareş-Lucian Niculescu a solicitat, la 19 septembrie, Comisiei Europene un răspuns în scris în care să precizeze care sunt obligaţiile statului român faţă de interesele comunităţilor locale şi ce se poate face în acest caz concret.

Aflat pe şantierul tronsonului de autostradă Arad-Nădlac, la 7 august, preşedintele Traian Băsescu a declarat că în zona Nădlac „pare a fi o problemă şi de proiectare”, întrucât „n-au construit acces către exploataţiile agricole din zonă, altfel trebuie un ocol de 15-20 de kilometri pentru agricultori”.

„Exact la locul de intrare din Europa în România noi spunem: «Eu, Guvernul României, nu pot mai mult de atât». Este emblema neputinţei noastre”, a spus el.

Agricultorii din Nădlac au protestat cu utilajele, la 28 decembrie 2012, în centrul oraşului, nemulţumiţi că autostrada spre Arad le blochează accesul spre terenurile pe care le cultivă, fiind nevoiţi să facă un ocol de 25 de kilometri din cauza lipsei unor căi de acces care să traverseze autostrada.

Agricultorii din Nădlac, reuniţi în Asociaţia Producătorilor Agricoli „Ţăranul Nădlăcan”, s-au adunat în faţa Primăriei din oraş, într-un protest cu utilaje, având şi un sicriu şi o fanfară, afirmând că participă la înmormântarea agriculturii locale, din cauză că autostrada aflată în construcţie le-a izolat aproximativ 7.000 de hectare de terenuri din cele 12.600 pe care le au localnicii, potrivit corespondentului MEDIAFAX.

Protestatarii au spus că autostrada nu are prevăzute suficiente traversări pentru agricultori, deşi în Ungaria „autostrada are nenumărate puncte de trecere create pentru a facilita accesul direct cu utilaje şi animale la suprafeţele agricole”.

CNADNR a reziliat, în luna iulie, contractul de proiectare şi execuţie a lotului 2, de 16,6 km, al tronsonului de autostradă Nădlac – Arad, după falimentul constructorului austriac Alpine Bau.

Te-ar mai putea interesa și
De la 1 octombrie, românii vor putea intra în Marea Britanie doar cu pașaportul
De la 1 octombrie, românii vor putea intra în Marea Britanie doar cu pașaportul
De la 1 octombrie 2021 cetăţenii români, asemenea tuturor cetăţenilor din ţările Uniunii Europene, nu vor mai putea folosi cartea de identitate ca document de călătorie în Regatul Unit, ci......
Situație foarte gravă în plin val patru. Mai sunt în România doar 12 paturi ATI libere pentru bolnavii COVID-19
Situație foarte gravă în plin val patru. Mai sunt în România doar 12 paturi ATI libere pentru bolnavii COVID-19
Grupul de Comunicare Strategică informează că, potrivit datelor existente în aplicaţia alerte.ms, la nivel naţional ...
Un număr record de cazuri confirmate de COVID-19 în ultimele 24 de ore. 121 de decese și 1.195 de pacienți la ATI
Un număr record de cazuri confirmate de COVID-19 în ultimele 24 de ore. 121 de decese și 1.195 de pacienți la ATI
Un număr de 7.676 de cazuri noi (cel mai de la debutul valului patru) de persoane infectate cu SARS-CoV-2 au fost înregistrate ...
Enel vrea să renunțe la cărbune până în 2027 și să-și tripleze până în 2030 capacitățile de producere a energiei regenerabile
Enel vrea să renunțe la cărbune până în 2027 și să-și tripleze până în 2030 capacitățile de producere a energiei ...
Compania italiană de utilităţi Enel şi-a propus triplarea capacităţilor de producere a energiei din surse regenerabile ...