Hajdinjak (ACUE): Foarte mulţi consumatori pot deveni producători de electricitate

Domeniul energiei este în schimbare, iar foarte mulţi consumatori vor produce şi consuma electricitate în viitor, a declarat, luni, într-o conferinţă de presă, preşedintele Federaţiei Patronale a Asociaţiilor Companiilor de Utilităţi din Energie (ACUE), Frank Hajdinjak, potrivit Agerpres.
Economica.net - lun, 28 sept. 2015, 20:03
Hajdinjak (ACUE): Foarte mulţi consumatori pot deveni producători de electricitate

‘Domeniul energiei e în schimbare şi asta are o implicare majoră pentru toate companiile care sunt prezente în piaţă sau ar dori să intre în piaţă şi, desigur, pentru consumator. Consumatorul se va schimba în viitor. Foarte mulţi consumatori pot deveni producători şi consumatori de electricitate. Populaţia şi partenerii industriali trebuie să aibă o imagine de ansamblu cât mai bună’, a spus Hajdinjak.

Potrivit acestuia, sunt multe zone cu un nivel scăzut de consum, în România.

‘Dacă ne uităm la reţeaua de distribuţie, ceea ce este valabil pentru gaz şi electricitate, discutăm despre o ţară frumoasă şi trebuie să acoperim prin reţeaua de distribuţie zona care are un nivel de consum foarte scăzut. Asta înseamnă că este un cost cu mentenanţa acestor reţele pentru că sunt destul de răspândite aceste zone cu consum redus. Pe viitor trebuie să ne gândim la alternative, să livrăm energie, căldură sau gaz către aceste zone în aşa fel încât să devină cât mai sustenabil din punct de vedere al preţului’, a precizat preşedintele ACUE.

La rândul său, Palinginis Kimon, reprezentantul Boston Consulting Group (BCG), a spus că preţurile la electricitate au crescut în România însă au acumulat nişte creşteri sub nivelul inflaţiei.

‘Dacă facem o comparaţie între consumul casnic şi industrial în termeni de tarife este sub media Europei Centrale şi de Est şi mult sub nivelul Europei de Vest. România are unul dintre cele mai mici niveluri de cheltuieli de energie comparativ cu alte ţări europene. Preţurile pentru electricitate reprezintă o combinaţie între mai multe elemente. Principalele elemente sunt costul de producţie a energiei electrice, costul pentru reţelistică şi taxele’, a explicat Kimon.

Potrivit unui studiu realizat de BCG şi prezentat luni, într-o conferinţă de presă, deşi consumatorul casnic din România are unul dintre cele mai mici venituri nete din Europa, preţurile energiei electrice şi gazelor naturale rămân relativ reduse, chiar dacă ne raportăm la puterea de cumpărare.

‘Cu toate acestea, ponderea costurilor totale cu energia în cheltuielile uzuale ale consumatorilor cu venituri mici rămâne relativ ridicată, ceea ce face ca suportabilitatea preţului să devină o problemă pentru aceşti clienţi. De aceea, consumatorii vulnerabili trebuie să fie protejaţi prin mecanisme corespunzătoare’, se arată în document.

Potrivit acestuia, în perioada 2008-2014 preţurile la energia electrică şi cele la gaze naturale pentru consumatorii casnici au crescut cu o rată medie anuală sub nivelul inflaţiei.

‘Pentru clienţii non-casnici, creşterea preţului energiei electrice a rămas sub nivelul inflaţiei, în timp ce, pentru gaze naturale creşterea procentuală a depăşit acest nivel a urmare a calendarului de aliniere a preţurilor gazelor din producţia internă cu cele europene’, informează ACUE.

Te-ar mai putea interesa și
Cipru va retrage cetățenia pentru 45 de rezidenți care au primit „pașapoarte de aur”
Cipru va retrage cetățenia pentru 45 de rezidenți care au primit „pașapoarte de aur”
Cipru şi-a anunţat vineri intenţia de a revoca cetăţenia pentru 45 de rezidenţi străini, care au beneficiat de mecanismul "paşapoartelor de aur", un program controversat de acordare a......
Restart Energy contestă în justiție amenda de 800.000 de lei primită de la ANRE
Restart Energy contestă în justiție amenda de 800.000 de lei primită de la ANRE
Compania Restart Energy, furnizor independent de energie electrică și gaze naturale, cu capital majoritar românesc, a ...
Cioloș va depune luni în Parlament lista de miniștri și programul de guvernare
Cioloș va depune luni în Parlament lista de miniștri și programul de guvernare
Premierul desemnat Dacian Cioloş va depune luni la Parlament programul de guvernare şi lista de miniştri.
MIPE: Perioada de eligibilitate a proiectelor de management al deșeurilor este 31 decembrie 2021
MIPE: Perioada de eligibilitate a proiectelor de management al deșeurilor este 31 decembrie 2021
Perioada de eligibilitate a proiectelor pentru managementul deşeurilor este 31 decembrie 2023 iar depunerea efectivă a ...