Hajdinjak (ACUE): Foarte mulţi consumatori pot deveni producători de electricitate

Domeniul energiei este în schimbare, iar foarte mulţi consumatori vor produce şi consuma electricitate în viitor, a declarat, luni, într-o conferinţă de presă, preşedintele Federaţiei Patronale a Asociaţiilor Companiilor de Utilităţi din Energie (ACUE), Frank Hajdinjak, potrivit Agerpres.
Economica.net - lun, 28 sept. 2015, 20:03
Hajdinjak (ACUE): Foarte mulţi consumatori pot deveni producători de electricitate

‘Domeniul energiei e în schimbare şi asta are o implicare majoră pentru toate companiile care sunt prezente în piaţă sau ar dori să intre în piaţă şi, desigur, pentru consumator. Consumatorul se va schimba în viitor. Foarte mulţi consumatori pot deveni producători şi consumatori de electricitate. Populaţia şi partenerii industriali trebuie să aibă o imagine de ansamblu cât mai bună’, a spus Hajdinjak.

Potrivit acestuia, sunt multe zone cu un nivel scăzut de consum, în România.

‘Dacă ne uităm la reţeaua de distribuţie, ceea ce este valabil pentru gaz şi electricitate, discutăm despre o ţară frumoasă şi trebuie să acoperim prin reţeaua de distribuţie zona care are un nivel de consum foarte scăzut. Asta înseamnă că este un cost cu mentenanţa acestor reţele pentru că sunt destul de răspândite aceste zone cu consum redus. Pe viitor trebuie să ne gândim la alternative, să livrăm energie, căldură sau gaz către aceste zone în aşa fel încât să devină cât mai sustenabil din punct de vedere al preţului’, a precizat preşedintele ACUE.

La rândul său, Palinginis Kimon, reprezentantul Boston Consulting Group (BCG), a spus că preţurile la electricitate au crescut în România însă au acumulat nişte creşteri sub nivelul inflaţiei.

‘Dacă facem o comparaţie între consumul casnic şi industrial în termeni de tarife este sub media Europei Centrale şi de Est şi mult sub nivelul Europei de Vest. România are unul dintre cele mai mici niveluri de cheltuieli de energie comparativ cu alte ţări europene. Preţurile pentru electricitate reprezintă o combinaţie între mai multe elemente. Principalele elemente sunt costul de producţie a energiei electrice, costul pentru reţelistică şi taxele’, a explicat Kimon.

Potrivit unui studiu realizat de BCG şi prezentat luni, într-o conferinţă de presă, deşi consumatorul casnic din România are unul dintre cele mai mici venituri nete din Europa, preţurile energiei electrice şi gazelor naturale rămân relativ reduse, chiar dacă ne raportăm la puterea de cumpărare.

‘Cu toate acestea, ponderea costurilor totale cu energia în cheltuielile uzuale ale consumatorilor cu venituri mici rămâne relativ ridicată, ceea ce face ca suportabilitatea preţului să devină o problemă pentru aceşti clienţi. De aceea, consumatorii vulnerabili trebuie să fie protejaţi prin mecanisme corespunzătoare’, se arată în document.

Potrivit acestuia, în perioada 2008-2014 preţurile la energia electrică şi cele la gaze naturale pentru consumatorii casnici au crescut cu o rată medie anuală sub nivelul inflaţiei.

‘Pentru clienţii non-casnici, creşterea preţului energiei electrice a rămas sub nivelul inflaţiei, în timp ce, pentru gaze naturale creşterea procentuală a depăşit acest nivel a urmare a calendarului de aliniere a preţurilor gazelor din producţia internă cu cele europene’, informează ACUE.

Te-ar mai putea interesa și
România a devenit exportator net de electricitate în primul semestru din 2021 – Petrom
România a devenit exportator net de electricitate în primul semestru din 2021 – Petrom
Pe fondul creșterii producției interne de energie electrică, Petrom arată că România a devenit exportator net de energie electrică în primele șase luni din 2021....
CEZ obţine 335 milioane de euro în urma vânzării activelor din Bulgaria
CEZ obţine 335 milioane de euro în urma vânzării activelor din Bulgaria
Compania de utilităţi CEZ, controlată în proporţie de 70% de statul ceh, a anunţat marţi că a finalizat vânzarea ...
Închiderea şcolilor pe fondul pandemiei de coronavirus ar putea avea efecte devastatoare pe termen lung – UNICEF
Închiderea şcolilor pe fondul pandemiei de coronavirus ar putea avea efecte devastatoare pe termen lung – UNICEF
Închiderea şcolilor pe fondul pandemiei de coronavirus ar putea avea efecte devastatoare asupra dezvoltării copiilor, ...
Profitul Petrom a crescut cu 13 % în prima jumătate a lui 2021, la aproape un miliard de lei
Profitul Petrom a crescut cu 13 % în prima jumătate a lui 2021, la aproape un miliard de lei
OMV Petrom, cel mai mare producător de petrol și gaze din sud-estul Europei, a raportat pentru primul semestru al acestui ...