Halalai, EximBank: Avem toate atuurile pentru a derula operaţiunile specifice unei bănci de dezvoltare

Performanţele financiare şi solvabilitatea ridicată ale EximBank, intensificarea şi diversificarea activităţilor de susţinere a economiei, precum şi specificul cadrului legal de funcţionare adecvat aşteptărilor autorităţilor în privinţa creării unei bănci de dezvoltare în România, sunt argumentele principale care au stat la baza desemnării EximBank ca gestionară a activităţii viitoarei entităţi, bazată pe modelul de business polonez, a precizat, luni, Traian Halalai, preşedintele EximBank, într-un comunicat remis AGERPRES.
Economica.net - lun, 16 mart. 2015, 13:40
Halalai, EximBank: Avem toate atuurile pentru a derula operaţiunile specifice unei bănci de dezvoltare

EximBank şi-a dinamizat consistent activitatea în ultimii doi ani, atingând indicatori de performanţă peste media pieţei financiare. În 2014, banca şi-a majorat expunerea totală până aproape de pragul de cinci miliarde de lei, concomitent cu menţinerea unui nivel extrem de redus al creditelor neperformante (3,1%, mult sub media sistemului bancar care s-a situat la circa 14%).

‘Cu atât mai mult, desemnarea EximBank pentru implementarea proiectului unei bănci de dezvoltare româneşti reprezintă pentru noi o încununare a eforturilor depuse în ultimii doi ani în direcţia modernizării băncii. La acest moment, EximBank deţine toate atuurile pentru a derula operaţiunile specifice unei bănci de dezvoltare: avem un business solid care a generat în fiecare an profit, o structură îmbunătăţită a activelor şi o solvabilitate ridicată la care se adaugă şi o echipă de profesionişti capabilă să implementeze şi să gestioneze activitatea de bancă de dezvoltare. Desigur că un rol important în alegerea EximBank pentru acest proiect l-a jucat şi modul actual de organizare şi funcţionare al băncii – destul de apropiat de cel al unei bănci de dezvoltare, precum şi experienţa pe care o avem în administrarea fondurilor statului’, a subliniat Traian Halalai.

În opinia sa, prin extinderea mandatului actual al EximBank se creează premisele creşterii eficienţei mecanismelor de susţinere a economiei locale şi se permite o sincronizare mai bună a activităţii băncii cu politicile şi strategiile guvernamentale la nivel naţional şi pe sectoare de activitate.

‘Se va genera o extensie a activităţii curente a băncii în sensul creşterii implicării pe care EximBank o are în domeniul atragerii fondurilor europene şi al obţinerii unui rol principal în implementarea proiectelor naţionale şi regionale de dezvoltare a infrastructurii’, a adăugat preşedintele EximBank.

Traian Halalai a menţionat, de asemenea, că pentru alegerea modelului de business al viitoarei bănci de dezvoltare a României, experţii EximBank au realizat o analiză a instituţiilor similare din Uniunea Europeană (precum HBOR – Croatia, MFB – Ungaria, KfW – Germania, BDB – Bulgaria etc.), în urma căreia s-a ajuns la concluzia că modelul operaţional cel mai apropiat de dezideratul autorităţilor este reprezentat de cel al BGK (Bank Gospodarstwa Krajowego), banca de dezvoltare din Polonia.

‘Modelul polonez, care şi-a demonstrat viabilitatea instrumentelor financiare şi a soluţiilor de finanţare oferite, în special în zona absorbţiei de fonduri europene, se pliază foarte bine pe structura organizatorică actuală a EximBank ceea ce permite o implementare rapidă a proiectului, fără să implice cheltuieli bugetare’, a spus Traian Halalai.

Acesta a adăugat că viitorul cadru de funcţionare al băncii de dezvoltare va fi definitivat în cel mai scurt timp de grupul de lucru care reuneşte experţi ai EximBank, ai Ministerului Finanţelor Publice şi ai Ministerul Fondurilor Europene.

Autorităţile au decis recent ca viitoarea bancă de dezvoltare a României să fie construită pe structura EximBank, activitatea noii structuri urmând să se concentreze pe finanţarea economiei reale şi creşterea eficienţei politicilor macroeconomice, cu accent pe facilitarea absorbţiei fondurilor europene în perioada 2015-2020 prin asigurarea co-finanţării proiectelor care reprezintă angajamente ale României faţă de UE cu impact potenţial de 6 miliarde de euro.

EximBank este o instituţie specializată al cărei portofoliu de produse, axat pe cele trei direcţii de acţiune – finanţare, garantare şi asigurare, permite băncii să susţină activitatea şi dezvoltarea exportatorilor, a IMM-urilor şi a companiilor ce derulează proiecte în domenii prioritare pentru dezvoltarea economiei, în special a celor ce contribuie la absorbţia de fonduri europene.

Demersurile pentru înfiinţarea Băncii de Export Import a României – EximBank SA, ca agenţie pentru susţinerea exporturilor au început în 1991, iar EximBank a primit autorizarea pe 8 aprilie 1992.

EximBank a funcţionat iniţial ca agenţie de export, iar ulterior şi-a lărgit obiectul de activitate. În prezent, banca poate sprijini prin instrumentele sale financiare orice tip de societate comercială, fie că este IMM sau companie mare, derulează tranzacţii internaţionale, sau se adresează numai pieţei interne.

Te-ar mai putea interesa și
Divizia de regenerabile a celui mai bogat ucrainean vrea de nouă ori mai multe capacități în România, după primele două proiecte finalizate deja la noi. Interviu cu John Stuart, CEO DRI
Divizia de regenerabile a celui mai bogat ucrainean vrea de nouă ori mai multe capacități în România, după primele ...
John Stuart este CEO al  DTEK Renewables International (DRI), divizia de regenerabile a conglomeratic energetic ucrainean DTEK, controlat de Rinat Ahmetov, cel mai bogat ucrainean. DRI este din ce......
Virgil Ichim pleacă de la conducerea Allianz-Țiriac Pensii Private începând cu data de 30 aprilie 2024
Virgil Ichim pleacă de la conducerea Allianz-Țiriac Pensii Private începând cu data de 30 aprilie 2024
Virgil Ichim, CEO Allianz-Țiriac Pensii Private, pleacă de la conducerea companiei începând cu data de 30 aprilie 2024, ...
Aquila finalizează tranzacția prin care a preluat Parmafood
Aquila finalizează tranzacția prin care a preluat Parmafood
Aquila, distribuitorul pentru piața bunurilor de larg consum din România și Republica Moldova, a finalizat tranzacția ...
Antibiotice Iași vrea să își crească substanțial productivitatea cu ajutorul digitalizării. Contract cu un gigant din IT
Antibiotice Iași vrea să își crească substanțial productivitatea cu ajutorul digitalizării. Contract cu un gigant din IT
Antibiotice Iași (ATB) vrea să își crească productivitatea cu 25% până în 2030 cu ajutorul accelerării procesului ...