1EUR = 4.8387 RON | Bucureşti 31 º

News

Harghita: Producţia de cartofi va fi afectată de secetă

Producţia de cartofi din Harghita va fi afectată de secetă, specialiştii din domeniul agricol fiind de părere că vor exista diferenţe mari de la o parcelă la alta, în funcţie şi de cât de puternic a fost atacul de mană din acest an.

20 aug, 2013 | Agerpres

Şeful Direcţiei pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală (DADR) Harghita, Torok Jeno, a declarat că, pe lângă atacul fără precedent de mană, cultura de bază din judeţ este afectată şi de secetă, fapt ce va duce la scăderea recoltei.

"Cartoful, cea mai importantă cultură din judeţ, suferă de secetă. (...) Chiar dacă în primăvară totul a pornit promiţător, acum nu a mai plouat semnificativ de şase săptămâni şi acest lucru se va resimţi în producţia obţinută", a spus Torok Jeno.

El a apreciat că producţia va fi de 15-16 tone la hectar, mai bună decât anul trecut dar mult mai slabă ca în urmă cu doi ani. Potrivit şefului DADR Harghita, din cauza faptului că a existat şi un puternic atac de mană, se vor înregistra diferenţe mari între recoltele obţinute, de la o parcelă la alta.

"Până la urmă, seceta îşi va spune cuvântul. Vom avea şi parcele de pe care se vor obţine doar 7-8 tone la hectar, mai ales acolo unde nu s-a folosit sămânţă certificată şi unde nu s-au efectuat tratamente împotriva manei. Vor exista, însă, şi suprafeţe de pe care se vor obţine 30 tone la hectar", a explicat Torok Jeno.

Şeful DADR Harghita şi-a exprimat, totuşi, speranţa că producătorii nu vor fi sufocaţi de importurile de cartofi şi vor reuşi să-şi vândă recolta obţinută.

Cartoful este cultura de bază în Harghita, dar în ultimii ani a început să scadă suprafaţa cultivată, din cauză că producătorii au întâmpinat dificultăţi în valorificarea recoltei.

În acest an, pentru prima dată în istoria judeţului, suprafaţa cultivată cu cartofi a scăzut sub 10.000 de hectare, producătorii orientându-se spre culturi alternative.

loading...
Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO